Last news in Fakti

4 Януари, 2005 00:00 612 0

Русия ще строи петролопровод до Япония

  • японската
До май тази година руската страна ще е готова с подробни планове за финансирането и строителството на петролопровод до Тихия океан на стойност над $11.5 млрд., съобщи в. "Файненшъл таймс". Проектите вече са в процес на разработка, след като Москва предпочете да приеме японската оферта за трасето на тръбата вместо китайската. Така пътят на петрола ще минава от Източен Сибир към Пасифика, откъдето суровината лесно ще се транспортира към Япония. По думите на висш японски правителствен служител, ако стойността на петролопровода се запази до $11.5 млрд., проектът ще бъде икономически изгоден. Има обаче спекулации, че стойността му може да достигне $15-18 млрд. Първоначално се смяташе, че разходите няма да надскочат $6 млрд., но високите цени на стоманата и разходите за спазване на екологичните стандарти удвоиха сумата.

Проектът, който ще се изгражда от руската компания "Транснефт", ще бъде завършен до 3-6 години. След откриването тръбопроводът с дължина 4200 км ще пренася до 1.6 млн. барела дневно от Тайшет в Източен Сибир до Находка край Владивосток. Японската страна ще осигури заеми за изграждането на тръбата, въпреки че няма да субсидира проекта. Със собствени инвестиции ще се включат японски компании, които проявяват интерес към сибирския регион.

Русия предпочете японската оферта, въпреки че китайското трасе беше по-евтино и по-кратко, но беше подкрепяно от компанията ЮКОС, припомня "Файненшъл таймс". В полза на Токио е натежал аргументът, че новият тръбопровод ще освободи Русия от ангажимент към Китай и ще й отвори пазарите на Азия и на западния бряг на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА