682 0

Борим нелегалния внос на цигари

България е една от страните с едни от най-високите проценти на пушене сред населението

Венцислав Михайлов

Днес в УНСС ще бъдат представени три български проекта, свързани с противодействието на незаконната търговия и престъпленията, свързани с нея. Единият от тях е за незаконната търговия с тютюневи изделия и балканския маршрут. Автори са Атанас Русев и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Това, което ще се опитаме да изработим в рамките на следващите близо 20 месеца, са обективни измерители по отношение на ефективността на институциите, по отношение на борбата с тази незаконна търговия с цигари и от друга страна на риска от корупция. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" на БНР Атанас Русев.

Идеята е да се опрем на събираните данни както от страна на големите тютюнопроизводители и тютюневи търговци, така и от страна на данните, които се събират от институциите. На база на тези данни ще се опитаме да изготвим една методика, която да направи един обективен измерител, включително на регионално ниво, посочи Атанас Русев.

През последните години държавата прави редица важни стъпки по отношение на борбата с незаконната търговия. Не бива да забравяме обаче, че България е една от страните с едни от най-високите проценти на пушене сред населението.

Голяма част от тези пушачи са от ниско доходните групи от населението, т.е. има един голям пазар, едно голямо търсене, което легалният пазар няма как да задоволи поради високите цени. Това търсене неминуемо ще създава и предпоставки, мотиви за развитие на тези мрежи за нелегална търговия, смята експертът.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай