Last news in Fakti

10 Януари, 2020 09:58 2 221 7

Адвокат, завлякъл клиенти с над половин милион лева, влиза в затвора

  • адвокат-
  • пари-
  • недвижими имоти

Той вземал пари от потърпевшите за покупка на недвижими имоти във Варна

Адвокат, завлякъл клиенти с над половин милион лева, влиза в затвора - 1
Снимка: shutterstock

През 2019 година спрямо 38-годишния юрист бе повдигнато обвинение за извършена в периода от 2 юни 2015 г. до 16 февруари 2017 г. измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. В резултат на деянието са пострадали общо 12 души, сред тях съпрузи и роднини, като причинената им имотна вреда е в общ размер на 505 623 лева.

Деянието е осъществявано в условия на продължавано престъпление. Подсъдимият, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у потърпевшите, че като адвокат, в качеството си на пълномощник, ще участва от тяхно име и за тяхна сметка в обявени за публична продан имоти по изпълнителни дела. Той вземал пари от потърпевшите съгласно договори за осигуряване на правна защита и съдействие при подготовката, подаването на документи или наддавателни предложения за покупка на недвижими имоти във Варна, като поддържал у тях неверни представи, че ще извърши в пълен обем действията, за които са го упълномощили.

По този начин, възползвайки се от доверието и авторитета на адвокатската професия, с девет отделни измамливи деяния през горепосочения период, подсъдимият заблудил и нанесъл парични щети на общо 12 души.

Делото пред Районен съд – Варна, по направено от страна на подсъдимия искане, беше разгледано в процедура на съкратено съдебно следствие, с призоваване и разпит само на част от свидетелите. Общо седем граждански искове от пострадали за причинените им имуществени вреди бяха предявени за съвместно разглеждане в наказателния процес.

Днес съдът призна за виновен в измама 38-годишния юрист като му наложи наказание от 7 години лишаване от свобода, което да изтърпи в затвор при първоначален общ режим. Съдът измени мярката за неотклонение на подсъдимия от "парична гаранция“ в "задържане под стража“, която бе изпълнена незабавно в съдебна зала. Районен съд – Варна уважи предявените по делото искове от пострадали за причинените им имуществени вреди и постанови конфискация на ½ от имуществото на подсъдимия.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжния съд.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    20 0 Отговор
    Вземал е явно от грешните хора. Ако беше вземал от правилните щеше да е дори премиер.
  • 2 Обикновен Бг

    0 2 Отговор
    Светът го е страх от промяна? Не, само „отвореното общество“ . . . . https://bultimes.com/svetat-go-e-strah-ot-promyana-ne-samo-otvorenoto-obshtestvo/
  • 3 Коmapak

    5 0 Отговор
    Интересно защо съдът постанови отнемане на половината му имущество... Явно другата половина е от такива които са преглътнали загубата!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бай Шиле

    1 0 Отговор
    "... 1/2 от имуществото..." Ми той отдавна е прехвърлил всичко на учанайка си.След 3-4 години ще излезе с кеш 500 000 лв.

    Коментиран от #7

  • 7 адвокат лешояд

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "бай Шиле":

    Ами той трябва да пълен аматьор, ако е прехвърлял недвижимостти по роднини.По-скоро е ползвал някой от Максуда му е прехвърлял кеш, а после онзи за 200лв. му ги е предавал на ръка..../Иначе си има Павлов иск и анулиране на сделки, ако е купувал имоти на свое име и е прехвърлял на някого завлеченото