Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 08:15 33 288 15

Нова интернет измама набира скорост у нас

  • киберпрестъпления-
  • интернет измами

Крадците използват платформите за продажби на стоки от бита

Нова интернет измама набира скорост у нас - 1
Снимка: Shutterstock

Нова интернет измама набира скорост у нас през последните месеци, научи ФАКТИ.бг. Крадците използват много умело платформите за продажба на стоки от бита.

Измамниците се превъплъщават в ролята на купувачи, което превръща хората, които публикуват обяви, в техните потенциални необичайни жертви.

Въпросните платформи предлагат услуга, която цели да гарантира коректността във връзката продава-купувач, но именно това ниво на защита бива използвано в полза на интернет крадците. Създават се фалшиви страници, които използват линкове от създадените вече обяви, за да се генерират максимално достоверни подстраници. Мнимият купувач обичайно използва външна чат платформа, чрез която влиза в контакт с продавача. Там той рядко води преговори за цената и бързо преминава към затваряне на сделката, предлагайки да се използва именно системата за безопасно предаване. Предоставя се прясно изфабрикуван линк, който дори е защитен с HTTPS, за да заблуди още по-успешно жертвите. Следващият етап е мястото, където измамата навлиза в решителния си етап. Фалшивата платформа иска данните от кредитната или дебитната ви карта, сякаш за да има сметка, по която да бъдат преведени парите от продажбата. Във финалния етап уеб-сайтът изисква да потвърдите наличността по банковата си сметка и да въведете т. нар. „динамична“ или „3D“ парола. Преминете ли през тази стъпка, крадците успешно ще изпразнят сметката ви.

Тук е моментът да ви информираме, че нито една от легалните платформи за продажба на стоки от бита не прилага подобни схеми на плащане. Те препоръчват комуникацията с потенциалните клиенти да се извършва изцяло в техните чатове, защото така най-успешно ще могат да ви защитят от подобни опити за измама.

Свързахме се и със сектор „Кибер сигурност“ към ГДБОП, от където разбрахме, че този нов вид интернет измами стават все по-популярни, но на този етап престъпленията са трудни за разкриване, защото контактните лица винаги използват телефонни номера от чужбина през WhatsApp, Viber и други подобни апликации.

По-долу ще видите чат с един от въпросните интернет крадци, чийто профил е със снимка на атрактивна жена:

Нова интернет измама набира скорост у нас
Снимка: Fakti.bg

1.02.22 г., 9:23 - +380 50 862 8084: Добър ден. Пиша за вашата реклама. Все още актуални? https://www.***.bg/d/ad/laptop-acer-aspire-3-a315-31-p1qx-bk-15-6-CID632-ID8LDiB.html
1.02.22 г., 9:24 - Десислав Янкулов: Добър да е. Да, актуална е
1.02.22 г., 9:52 - +380 50 862 8084: Мога ли да поръчам доставка през ***? Ще получите плащане по сметката си. Куриерът ще пристигне по всяко удобно за вас време на вашия адрес и ще вземе пакета, не е нужно да ходите до пощенската служба. Разходите за доставка се заплащат лично от мен 😅
1.02.22 г., 9:56 - Десислав Янкулов: Да, няма проблем. Пуснете заявката през ***, а аз по-късно днес ще премахна личната информация от компютъра
1.02.22 г., 9:58 - +380 50 862 8084: В колко часа би било удобно да се срещнете с куриера?
1.02.22 г., 9:58 - Десислав Янкулов: Ако е за днес, нека е след 15:00
1.02.22 г., 9:59 - Десислав Янкулов: Утре може през целия ден до 19:00 най-късно
1.02.22 г., 11:09 - +380 50 862 8084: https://***.bg-orderswayspay.cc/product/4498915391/money Можете да получите плащане и да потвърдите поръчката 😊

Разговаряхме и с една от големите банки у нас по този повод и от там ни посъветваха да увеличим бдителността си, когато извършваме преводи на пари в интернет, тъй като собственият опит на институцията отчита ръст на измамите сред потребителите ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    79 1 Отговор
    Колко трябва да си умен за да дадеш данните на банковата карта за да ти преведат пари по банковата сметка.
  • 2 Механик

    48 2 Отговор
    Щоза шиле трбябва да си, че да се вържеш така елемнтарно?
    Квиса тия "външни платформи" и чатове, при положение, че вече всеки има мобилен телефон и т. нар.
    "безплатни минути"? Още повече всички куриерски фирми поддържат наложен платеж?!

    Коментиран от #4

  • 3 Изпатил

    46 1 Отговор
    Не си завирайте банковите сметки из Интернет ! Още сме далече от тия практики !
  • 4 Ей, тука все сте от много умните!

    18 6 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Много ти е чудно, а? А иначе, за всяко плащане по нета, въвеждаш и номер ,и код , и 3D парола - абсолютна рутина! Сякаш така не могат да те хакнат, а?

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Плашимир

    13 1 Отговор
    И любимото плащане разбира се в битмаини и прочее въздух непроследим. Аз съм за. Всички баламурняци да плащат в биткоиквотоиска за да ги разпознаваме .
  • 6 Механик

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ей, тука все сте от много умните!":

    В интернет плащам само през ПейПал.
    Или си мислиш, че ПейПал иска да ми открадне 200-тата лева, които държа в картата, която ми е за такива разплащания ?
    Интересно.
  • 7 Б. М.

    33 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ей, тука все сте от много умните!":

    Еееех, защо така грубо? Банките предлагат ВИРТУАЛНА КАРТА. Тя се използва за плащане САМО в интернет. Зарежда се непосредствено преди плащането. Аз я имам от 2006.
    Сега за статията.
    За пореден път чета за този начин на измама и за пореден път се изумявам, че най - важната информация е пропусната.
    При продажба на стока, този който продава, трябва да посочи БАНКОВАТА СИ СМЕТКА, IBAN на сметката си. По тази сметка се превеждат парите.
    При покупка, КУОУВАЧЪТ въвежда данните на картата, за да се изтеглят от нея пари.
    С номера на сметката не могат да ти изтеглят нищо. То, ако можеше, щяха да оберат КАТ, НАП, всички ЧСИ. Номерата на сметките им ги знае всеки. .
  • 8 курти

    27 0 Отговор
    а всичко е толкова лесно: 1.трето пресъпление и 20 години в дранголника. 2.за корупция държавен служител се прощава с трудовият стаж. 3.детските се спират на малолетните крадци
  • 9 Христо Ангелов

    14 0 Отговор
    Плащания само и единствено през PayPal
  • 10 Янкулов ли го играеше жертвата

    2 0 Отговор
    Хахаха трябваше да пратите Дениз,обаче е много известен и щяха да се усетят😁
  • 11 me be re

    10 2 Отговор
    Това вървеше миналата година в ОХ, и бяха някакви руснаци, че веднъж ме напсува един на руски. Карат те да комуникирате през ВАБЪР и там карат да им даваш данни за картите, уж да ти преведат парите. Докато има телета ще има и касапи.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Диджей Георги Белитов

    0 0 Отговор
    ...явно повечето от Вас не се гледали филма ,,Честни сини очи" ?...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.