Last news in Fakti

18 Май, 2022 08:18 2 204 17

Прокуратурата още не знае къде са потънали 53 млн. лв. от "Хемус"

  • ремонт-
  • ам хемус-
  • пари-
  • борислав колев

Това, че няма и следа от парите, е сред аргументите на съда, че има опасност Колев да извърши ново престъпление

Прокуратурата още не знае къде са потънали 53 млн. лв. от "Хемус" - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Разследващите още не са установили къде са потънали 53 млн. лв. от строежа на магистрала "Хемус". Това става ясно по време на заседанието на Софийския градски съд по молбата на единственият обвиняем - Борислав Колев, да бъде пуснат от домашен арест срещу подписка. В понеделник СГС отхвърли искането на Колев. От наличните доказателства може да се направи извод за съпричастност на обвиняемия към престъплението, прие съдът. Според тях няма нови данни, които да оборват този извод, дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции. Освен това продължава да съществува, макар и с намален интензитет, опасността Колев да извърши ново престъпление, ако остане на свобода, обяснява съдът.

Това, че няма и следа от парите, е сред аргументите на съда, че има опасност Колев да извърши ново престъпление, видя "Сега" в протокола от съдебното заседание. Става дума за престъпление с изключително завишена степен на обществена опасност - пране на държавни пари в особено големи размери, а именно 53 000 000 лева, които, освен всичко друго, липсват и не могат да бъдат установени, пише съдът. Друг аргумент за обществената опасност на престъплението е, че е "изградена сложна схема, в която са участвали множество лица, включително такива на високи държавни позиции и то в продължителен период".

От пледоарията на прокурорите по делото пък се разбира, че са разпитани над 100 свидетели, назначени са експертизи, извършени са множество действия по разследването. Прокурорите обясняват в съда, че схемата, по която са източени средствата, отпуснати за строежа на Лот 5 от автомагистрала "Хемус", е изключително сложна, но участието на Колев в нея е безспорна. От думите на прокурорите прозира още, че те не са на път скоро да обвинят и въпросните хора на "високи държавни позиции".

За Колев обвинението твърди, че е участвал дейно в намиране на хора, които да регистрират фиктивни дружества или упълномощаване на лица. Средствата, теглени от пълномощниците на тези пет дружества, са укрити по един недопустим начин, обясняват прокурорите в съда. По думите им "Автомагистрали" отпуска средства на "Водно строителство" Благоевград, това дружество на "Бул строй ИГ", а "Бул строй ИГ" на пет дружества, за които е установено, че нямат достатъчен технически или кадрови капацитет да изпълнят договорите.

Защитата на Колев пък изтъква пред съда, че той съдейства на разследването, участва в очни ставки, дава обяснения. Според адвоката му има свидетели, които са си променили показанията.

Колев бе обвинен през декември м.г. По делото имаше тежък скандал между прокуратурата и МВР. Прокуратурата дори повдигна обвинение на шефа на ГДБОП Калин Стоянов за оказване на натиск върху прокурорите по делото. Разследването срещу Стоянов и до днес не е внесено в съда. Не стана ясно как полицай може да натиска прокурори, които са му процесуални началници. Калин Стоянов обвини прокуратурата, че блокира разследването и не желае да вземе обясненията от единствения обвиняем за схемата по делото "Хемус".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е тя каскетурата

    39 2 Отговор
    дали въобще знае нещо?
  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    44 3 Отговор
    А в шкафчето провериха ли ❓❓❓
  • 3 5577

    25 10 Отговор
    Само тези 54 милиона ли? Толкова финансирани и започнати обекти се окрадоха и съответно спряха строителството. Всичко изчезна като куцо пиле домат го отнесоха тия новите. Всичко друго, но не да се продължи започнатото строителство. Дори и нищо няма да се започне. Всички натрупани резерви свършеха. Сега ще имаме милостиня с купони, като при Луканов и ще ни спасяват, защото си говорим вече за глад и студ.
  • 4 рада дълбоката

    19 6 Отговор
    Тия много приказваха преди да ги изберат а сега нямало доказателства или не можели да ги намерят . Всичко е мижи да да те лажим !
  • 5 Пловдив

    33 1 Отговор
    Подобно нещо може, да се случи само в нашата Аборигения!!! Наглите същества, които обитават сградите на Прокуратурата, Милицията и Съда, за пореден път доказват, колко са прости... или зависими и корумпирани! Съпругите, децата и любовниците на въпросните хора от висшите ешалони на властта, ще си карат скъпите коли и ще си харчат откраднатите пари, необезпокоявани, защото наглия и тъп милиционер Ванчо Гешчето ги пази!!!
  • 6 Пич

    4 26 Отговор
    Прокуратурата борави с реални факти , а не с Гугъл сбирщини и фантазии на Кирчовците !!! Нали и техният Рашков не успя да намери факти , какво искат ???!!! Киро въобще не е наясно , че живее в законова държава !!!
  • 7 Красимир Петров

    28 0 Отговор
    Гешев не знае,че милионите са в чекмеджето на тиквата.
  • 8 Старшина на рота

    23 2 Отговор
    Проверете банкянския юнак, там е заровено кучето. Видяхме и как се ремонтират язовири с пластмасови бутилки и се взимат едни милиони.
  • 9 кънчо мастиката

    9 6 Отговор
    Е нали дамаджан баши намери чувалите с парите бре,къде се дянаха тия чували а
  • 10 ...

    22 0 Отговор
    По-скоро заглавието трябва да е: Прокуратурата още се ПРАВИ, че не знае къде са потънали 53 млн. лв. от "Хемус"
  • 11 Орел

    21 0 Отговор
    То да бяха 5 лева, да ги скриеш! Човек от жена си трудно крие пари, а тези не знаят.
  • 12 96 89

    17 0 Отговор
    Единият е тиквата другият е каскета...
  • 13 Некой си

    4 9 Отговор
    За прокурватурата знаем.
    Кажете какво прави махмурлията рашков цяла година вече по въпроса!
    Щото съвсем го няма. А толкова бомбастични обещания даваше преди 6 месеца.
  • 14 Истина

    8 3 Отговор
    Има свидетели които са си променили показанията….Колев се е погрижил за това
    Развързал е чувала и плаща!Много ясно

    Коментиран от #15

  • 15 Некой си

    1 5 Отговор

    До коментар #14 от "Истина":

    В същност прокуратурата заплаши Колев, че ще го направи защитен свидетел и ще изчезне безследно.
    Проблемът е в МВР, които имат достатъчно власт и инструменти да опазят Колев, но не го правят. Умишлено или поради дебилизъм.
  • 16 Как къде

    6 2 Отговор
    Чекмедже банк-$$$$$€€€€€ клон Банкя
  • 17 Гешевица

    3 0 Отговор
    Прокоратурата има два фактора:
    Цацаров и Гешев!