Last news in Fakti

23 Юли, 2015 01:45 1 867 0

В Бирмингам намериха фрагменти от най-стария Коран

  • коран-
  • ръкопис-
  • бирмингам-
  • копие-
  • откритие-
  • мохамед

Ръкописът е на близо 1370 години

В Бирмингам намериха фрагменти от най-стария Коран - 1
Снимка: BBC

В Университета в Бирминам бяха открити фрагменти на може би най-старото копие на свещената книга на мюсюлманите, съобщи Би Би Си.

Според изданието ръкописът на Корана е на близо 1370 години, което го нарежда сред най-ранните известни копия.

В продължение на почти век страниците са останали неразпознати в университетската библиотека. Ръкописът е бил държан в колекция с други книги от Близкия Изток.

След направени тестове се оказало, че текстът е изписан върху овча или козя кожа. С вероятност от повече от 95% ръкописът датира от годините между 568 и 645 г.

Английският професор Дейвид Томас заяви, че е възможно човекът, написал ръкописа, да е живял по времето на пророка Мохамед. „Възможно е да го е познавал лично“, заяви професорът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА