Last news in Fakti

17 Април, 2016 07:30 13 806 8

10-те най-добри филми за супергерои

  • 10-
  • филми-
  • супергерои

Лентите по комикси са най-хитовите в света на киното

Остават само дни до премиерата на поредния филм от вселената на „Marvel” - „Първият отмъстител: Войната на героите“. Ние вече имахме и шанса да видим „Батман срещу Супермен“, който постави основите на филмовата вселена на „DC”. Това само показва това, което всички знаем, а именно, че супергероите движат света на киното в днешно време. Харесвани или не, тези филми са факторът, който осигурява големи печалби за студията. Някои от тях определено са слаби, но други имат качества, подчертаващи най-доброто в комерсиалното кино.

За това и Факти.бг ви представя Топ 10 на най-добрите филми за супергерои:

10. Блейд

Всичко за „Marvel” започна с Блейд. Историята за вампира – отмъстител бе първата сериозна екранизация на някой от героите на компанията и тя пожъна голям успех.

Филмът е кървав и мрачен, даващ ни онази готик атмосфера, която трябва да ни даде един класически филм за вампири. Уесли Снайпс пък направи най-емблематичната си роля, изобразявайки студения и хладнокръвен Блейд. Това бе филмът, който ни показа как могат да изглеждат супергероите в новото време.

9. Спайдърмен 2

„Marvel” с десетилетия мечтаеха да видят своя основен супергерой на големия екран. Това стана през 2002 г. с първия филм за Спайди, който беше добър за времето си, но от днешна гледна точка чисто визуално изглежда прекалено остарял.

Втората част, обаче обра точките на всички фенове на комиксите. Във филма Спайдърмен се изправя срещу една вманиечена и объркана версия на доктор Октопус. В този филм Тоби Макгуайър най-добре улови несигурността и елемента на раздвоение в Питър Паркър. Алфред Молина пък отлично разгада двойнствената личност на спокойния Ото Октавиус от една страна и агресивния Октопус от друга.

Филмът демонстрира едни от най-красивите визуални сцени, които феновете на киното са виждали. За това и до днес е определян за най-добрата лента от вселената на Спайдърмен.

8. Батман в началото

Реалностите са такива, че Батман е най-актуалният за филмиране супергерой, който дава материал за голямо разнообразие от интерпретации върху неговия образ. За това и неговото име е доста срещано в тази класация. С този филм Кристофър Нолан постави началото на една поредица, представяща ни един крайно реалистичен свят за супергерой.

Филмът акцентира върху психологическата страна на човека-прилеп. Виждаме лутането на Брус Уейн между пътя на лудостта и пътя на справедливостта. Крисчън Бейл пресъздаде един доста по-различен образ на Батман от общо приетото. Лентата цели основно да въздейства психически на зрителя, избягвайки класическите фантастични елементи в този тип филми.

За един тийнейджър този филм определено би бил объркващ, тъй като това не е класическата концепция за филм за супергерой. Мрачният и реалистичен свят на Нолан обаче постави началото на една от най-успешните филмови трилогии в историята, вдъхновила и новия филмов свят на „DC”.

7. Дедпул

Дълго време филмите за супергерои бяха считани за забавление за деца и тийнейджъри. Дедпул напълно промени тази представа. Това е една история за циничен анти герой, обилно напоена с кръв и цветисти изрази. Освен това цялата рекламна кампания беше опряна върху намеците за по-разюздената сексуална ориентация на героя.

Доста хора гледаха скептично към заглавието, но то се превърна в първия блокбастър на 2016-та година. Това е още по-впечатляващо, като се има в предвид и неговият значително по-нисък бюджет, в сравнение с останалите филми на „Marvel”.

Изключителната свобода, с която той бе направен даде материал за една по-различна концепция, по която може да се правят този тип филми. В същото време Райън Рейнолдс най-сетне участва във филм, който явно ще застане в основата на една много успешна поредица.

6. Пазителите на Галактиката

Може да се поспори дали това е филм за супергерои или класическа космическа опера, но определено в него има качества, които спечелиха зрителите.

От „Marvel” доказаха мощта си и превърнаха един отдавна забравен и не чак толкова успешен комикс във филмовия хит на 2014 г. Някои специалисти определиха „Пазителите на Галактиката“ като третия голям космически епос след „Стартрек“ и „Междузвездни войни“.

Филмът съдържа в себе си хумор, забавни моменти, страхотно визуално пиршество и екшън, който се харесва, както на млади, така и на стари. Освен всичко лентата направи от Крис Прат най-актуалната холивудска звезда. Продължението на филма е едно от най-очакваните за феновете на киното. Освен това от „Marvel” вече планират грандиозния завършек на своята поредица с „Отмъстителите срещу Пазителите на галактиката“.

Реално „Пазителите на Галактиката“ върна интереса към космическия жанр още преди излизането на новите филми от „Междузвездни войни. Това го прави нещо повече от комиксов филм. Така че зрителите наистина трябва да го оценят.

5. Уачмен

„Уачмен“ е един доста нестандартен филм за супергерои. Той е базиран на поредицата графични романи на компанията „Вертиго“, които са доста далеч от стандартното ни разбиране за жанра.

Сюжетът се развива в една паралелна Америка през 80-те години на миналия век. Отряд от супергерои е защитавал цивилните, но правителството го разпуска и всеки един от тях трябва да се справя с цивилния живот. Така се стига и до поредица от убийства на бивши герои, която кара екипът отново да се събере и да действа в един мрачен свят, на прага на нова Световна война.

В „Уачмен“ се съчетават историческата реалност и авторската фикция. Самите герои са изключително реалистични, имащи проблеми, приближаваща ги към света на злото. В лентата се съчетават поредица от екзистенциални въпроси, засягащи безкрайната сила, идеята за правилно и неправилно, смисъла на справедливостта и други подобни.

Финалът е доста смущаващ. Това определено не е финал, който очаквате в подобен филм. Той задава въпроса, дали голямото зло, всъщност не проправя пътя към голямото добро. Имаме класическите благородни персонажи. В същото време имаме герои, които тръгват по пътя на злото, с идеята, че той всъщност води до добро. Това определено не е лесен филм за гледане, но е едно истинското предизвикателство за психиката.

4. Отмъстителите

Много критици се упражняваха върху най-амбициозния проект на „Marvel”. Да, филмът може и да не блести със сюжет или дълбока история, но е истинско олицетворение, за това, което трябва да представлява една лента за супергерои.

Това е една от най-блестящите екшън продукции, които могат да бъдат гледани. Великолепни визуални ефекти, страшно много хумор, иронизиране на самите герои и теми, насочени директно към феновете.

Това не е филм за критици или изискани филмови почитатели. Това е филм за феновете на комикси и зрителите, които като малки са отраснали с анимационните сериали за супергерои.

Някои го определят като игрално пресъздаване на анимационен филм. Не искат ли обаче точно това феновете на супергерои. Филмът определено си има кусури. Той обаче е това, което киното за супергерои трябва да бъде в същината си. За това и е рекордьор по приходи.

3. Батман

Това е първият филм от оригиналната поредица на Тим Бъртън. Годината беше 1988 г., а много фенове бяха бесни, че за ролята на Брус Уейн бе избран актьор като Майкъл Кийтън, който до тогава не се славеше като актьор със сериозни роли. Критиците обаче бяха тотално опровергани и зрителите получиха уникално зрелище.

Бъртън създаде един готик екшън, представящ класическата мрачна атмосфера на Готъм Сити, отразяваща света на Батман. Филмът е факторът, който зададе еталона за правене на комиксови филми, който години след това носи стотици милиони на големите филмови студия.

Видяхме един страхотен Кийтън в ролята на Батман и един невероятен Джак Никълсън в ролята на Джокера. И до днес това е лентата, която пресъздава вселената на Батман по най-добрия начин.

2. Железният човек

Това е филмът, който постави началото на поредицата на „Marvel”, която днес печели милиарди. Компанията пое риска да постави цялата си поредица на гърба на един комикс герой, който до тогава беше по скоро второстепенен в нейната вселена. Изборът на доста проблемният по онова време Робърт Дауни Джуниър само засили съмненията в проекта. Нещата обаче се получиха повече от добре.

Робърт Дауни пресъздаде един Тони Старк, който всички искаха да видят. Ексцентричен гений и милиардер, който изведнъж бива ударен от жестокия чук на реалността. Филмът е изпълнен с хумор и шеги, но съдържа и препратки към реалността, които определено могат да накарат човек да се замисли.

Филмът не е точно шедьовър, но толкова добре представя цялостната история, за това как Старк се превръща в Железния човек, че няма как да не спечели зрителя. Това е един класически пример, за това как трябва да се прави филм за супергерои.

1. Батман: Черният рицар

Поредицата за Батман на Кристофър Нолан постави изцяло нови стандарти в идеята, за това как се правят филми за супергерои. Нолан създаде един мрачен и реалистичен свят, в който Батман раздава справедливост. Вторият филм от поредицата беше удар в десетката, като съчетаваше в себе си елементите на психологически трилър, класически екшън и криминална драма.

В него Хийт Леджър ни представи един от най-култовите филмови образи в историята, пресъздавайки един мрачен, вледеняващ, харизматичен и фрапиращо реалистичен Джокер. Не толкова физическият, а психологическият сблъсък между него и Батман-а на Кристофър Нолън превърна филма в модерна класика. Това е филм, който не впечатлява толкова със специални ефекти, а по-скоро с изцяло психологически предизвикателства. „Батман: Черният рицар“ постави нови стандарти, за това как се прави кино със супер герои. За това е и най-впечатляващото заглавие от този жанр.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    браво, много добра класация. Абсолютно съм съгласен с първото място и горе-долу с останалите позиции. Лично моите любими филми от тези са "Уачмен" - гледал съм го безброй пъти и всеки път в удоволствие го гледам отново, а така както съм се забавлявал на "Дедпул" не помня отдавна да ми се е случвало...май последно беше на "РПУ-оня свят"
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.