Last news in Fakti

28 Април, 2016 07:45 1 736 0

Инките събирали данъците в дупки?

  • инки-
  • перу-
  • дупки-
  • данъци

Огромна група дупки, подредени в правилни модели, се простира на няколко километра северно от долината Писко в Перу

Огромна група от дупки се разпростира в права линия на километри през долината Писко в южната част на Перу. Мистериозната линия на плитки ями може би е част от малко познатото наследството оставено от империята на инките, пише „Дейли мейл“.

Дупките от десетилетия измъчват умовете на археолозите.

Някои учени смятат, че може би са били използвани, за да помогнат на владетелите на инките да събират и сравняват данъците.

Кръглите дупки, които са с широчина и дълбочина около 1 метър биха могли да запазят скъпоценната храна хладна и суха в суровия перуански климат, смятат изследователите.

Дупките също така са позволявали на властите да следят от къде или от кого идват данъците, които са били под формата на храна.

Професор Чарлз Станиш, археолог от Университета на Калифорния в Лос Анджелис, смята, че храната в дупките след това е била разпределяна между хората в държавата на инките.

С помощта на безпилотен самолет археолозите направили редица снимки и установили, че в линията са подредени шахматно повече от 6000 дупки.

Моделът изключително много приличал на този използван от инките в Инкаваси, на около 258 км на север. Там археолозите вярват, че дупките са били използвани за измерване на конкретните количества данъци, дължими от всеки земеделски стопанин или семейство.

Професор Станиш заявява още, че групата от дупки е направена успоредно на пътя който води от долината Писко до Тамбо Колорадо, масивен административен център на инките.

Но докато учените не открият някое кипу (писмеността на инките) или остатъци от житни култури например, които биха могли да се съхраняват в дупките теорията на Станиш не е убедителна.

Дупките до голяма степен са били пренебрегвани от археолозите в миналото, отчасти защото те изглеждат относително незначителни, погледнати от земята. Нещата обаче се променят когато бъдат погледнати от въздуха.

Самият проф. Станиш не е знаел нищо за тях, въпреки че прекарва почти 30 години разкопки в близката долина Чинча.

Има и други теории за дупките. Някои учени твърдят, че дупките представляват някаква форма на геоглифи като линиите в Наска.

Д-р Жан-Пиер Процен, който е специалист по архитектура на инките в Университета Бъркли, вярва, че дупките предхождат инките и може да са били използвани за съхраняване на гуано като тор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА