Last news in Fakti

22 Април, 2012 09:04 1 819 0

Конкурсът "Музиката и Земята" за 20-и път в музея "Земята и хората"

  • музика-
  • земя

Двадесетият международен конкурс за инструменталисти и композитори "Музиката и Земята" ще се проведе от 22 до 26 април 2012 в Залата на Гигантските кристали на Националния музей "Земята и хората" в София, съобщиха организаторите.

Юбилейният двадесети международен конкурс "Музиката и Земята" е специално посветен на срещата на върха "Рио + 20: Бъдеще, което желаем" – конференция на ООН за устойчиво развитие. Главната цел на конкурса е да импулсира младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на Земята и нейното оцеляване, като по този начин те създават духовна атмосфера в България и чужбина, която способства култивирането на нравствени ценности и светоглед на устойчиво развитие. С тази си постоянна дейност участниците в конкурса с целия си творчески живот съдействат за духовното израстване на хората, съответстващо на целите на устойчивото развитие.

Тук талантът и творчеството имат благородната задача да съдействат за изграждането на справедливо общество на устойчивото развитие. Всичко това го прави уникална изява в световен мащаб. Конкурсът подпомага старта на млади музикални таланти за изява и България и чужбина, чрез концерти и турнета, осъществени със съдействие на членовете на журито. С цел повишаване на артистичното майсторство и квалификация на младото поколение музиканти всяка година се провеждат майсторски класове и лекции от членовете на журито на конкурса - изтъкнати артисти и педагози - професори от цял свят. Осъществява се неформален контакт между музиканти от различни страни, поколения и школи. Осъществява се културен диалог. На конкурса се изпълняват музикални премиери за България на творби от световноизвестни музиканти. Участниците в конкурса от чужбина подготвят и изпълняват произведения на утвърдени и съвременни български автори. Те продължават музикалните си кариери като посланици на българското изкуство и култура по света.

В конкурса до сега са участвали 2050 млади музиканти от 27 страни: България Япония, Русия, Беларус, Украйна, Норвегия, Дания, Финландия, Тайван, Турция, Франция, Италия, Гърция, Косово, Македония, Азербайджан, Германия, Корея, САЩ, Украйна, Кипър, Холандия, Бразилия, Словакия и др. Участниците в конкурса са разделени на три секции: солисти, композитори и камерни ансамбли. Според регламента те се представят с по две произведения: виртуозен концертен етюд или кратка виртуозна пиеса и пиеса, свързана с тематиката за Земята и Природата. Членове на журито от 1993 година до сега са били 63 изтъкнати артисти - професори от цял свят: пианисти, цигулари, флейтисти, диригенти, композитори и др.

Членове на журито на Двадесетия конкурс ще бъдат: проф. Шантал Стилиани, пиано, Франция; проф. Йонгмок Джу, пиано, Корея; проф. Лидия Ошавкова, флейта, България; проф. Хидеко Кобаяши, пиано, Япония; Стефан Илиев, композиция, България; Фумие Фукуи, пиано, Япония; проф. Румен Байрактаров, композиция, цигулка, България и проф. Жени Захариева, пиано, България, която е и Артистичен директор на конкурса. Проведените досега деветнадесет поредни конкурса "Музиката и Земята" му донесоха заслужена слава в изданията на България, Франция, Япония, Германия и САЩ, включително в българските учебниците по музика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА