Last news in Fakti

30 Август, 2019 21:00 1 417 16

Деца от "Филиповци" и "Факултета" учат гръцка митология чрез театър

  • филиповци-
  • факултета-
  • театър

Тези уъркшопи, водени от професионални актьори, психолози, художници, изграждат един видим и по-ефективен процес на социална и обществена интеграция чрез театър

Деца от "Филиповци" и "Факултета" учат гръцка митология чрез театър - 1

Фотографии и рисунки на деца от кварталите „Филиповци“ и „Факултета“ представят мита за Златното руно и аргонавтите в изложба в „Галерия на открито“ в градинката до НДК, която се открива на 2 септември 2019 г. в 19 часа.

В „Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета“ са включени снимки на доц. Васил Гарнизов, преподавател в Нов български университет, а рисунките на децата са създадени в рамките на подготовката на спектакъла „Медея“.

През месец февруари и март 2019 г. екипът на проект „Медея“, част от артистичната програма на Пловдив Европейска столица на културата‘2019, проведе поредица от обучения по мита за Златното руно и аргонавтите с 46 деца от ромски произход в София. Целта на проекта е да въведе децата в света на античната митология и театър, като ги подготви и за включването им в софийския театрален спектакъл „Медея“, който от октомври 2019 г. ще се играе на сцената на театър „Азарян“, НДК.

Тези уъркшопи, водени от професионални актьори, психолози, художници, изграждат един видим и по-ефективен процес на социална и обществена интеграция чрез театър.

Античните сюжети са важна част от цивилизационното развитие, казват специалистите. На това залага творческия екип на проекта. Да покаже как един от най-мрачните и нелеки за осмисляне митове за Язон и Медея, могат да послужат за база на психодраматична игра, чиято цел е да демонстрира образователните и интеграционните възможности на съвременния театрален продукт, като включва деца от различни етнически общности в театралната игра, за да им помогне да придобият нравствен поглед за света, да развият нови качества умения.

В изложбата са представени моменти от социодраматичните и художествени работилници, водени от Александра Гочева, Георги Гочев, Цветелина Спиридонова и актрисата Снежина Петрова, произведенията на децата и техните спонтанни реакции и коментари.

Проектът се осъществява в партньорство с Фондация „Здраве и социално развитие“ и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и Столична програма „Култура“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицо Хазарта

    11 1 Отговор
    Ай хафте. За Хафродита и Хаполон.
  • 2 За да е

    16 2 Отговор
    още по-достъпно и актуално за малките ромчета, вместо за златното руно и агронавтите трябва да се изиграе пиеса за 'Медната жица и ромляните'. Или пък Али Баба и 40-те мангала.
  • 3 Ventura

    14 0 Отговор
    Щом е застъпено и златно руно, ще ги образоват! Само им кажете къде да го изровят!
  • 4 Обикновен човек

    2 3 Отговор
    Сцена из ромското представление на обесването на Васил Левски:Предай ся Левски!!! Няма предам се ! Айде бя Левски Предай ся бе нема сега цигански работи да правим тука!!!
  • 5 Поредните

    12 0 Отговор
    източени пари с оправдание за "ромската интеграция".
  • 6 Йозеф

    11 2 Отговор
    За интеграцията не е нужен театър, а сапунен сериал. Серийно NaOH.
  • 7 Къде го

    1 0 Отговор
    Добрият пример, за да интегрираш някого? В политиците и администрацията ? В справедливостта?
  • 8 Алфа Вълкът

    9 0 Отговор
    И така Бай Себахат си изял паветата, че нямало работим. Но, мънинкия Хасен Азис избягал при лелите си Зюмбюл и Джанда и пораснал голям и силен мазен мангасарян. Силата му била да краде ток и кабели. Ина вечер отишъл с голямато нож и разпрал търбуха на дрътия Себахат и освободил братята и сестрите си. Оженил са за най-голямата и дъртата сестра си. И живели дълго и щастливо 1000г.
  • 9 Гладен-пенсионер.

    7 2 Отговор
    Безцелно пилеене на пари и средства де се е чулоциганин и аргонафти Бойко това е пак твоя работа другия път ги запознай с живота на Маугли.
  • 10 Д-р По навътре.

    7 1 Отговор
    Да бе те место да ги събират да ги кастрират и да тренират полет на щъркел към Африка те тръгнали да им говорят за Медея и аргонафтите ей големи идиоти има в България.
  • 11 Бойко прави свирки на Азис.

    5 1 Отговор
    Дано целия Факултет и Филиповци изнасилят родата на тия дето са го измислили тоя тятър и харчат нашите пари за цигани.

    Коментиран от #14

  • 12 Крюгер.

    5 1 Отговор
    Деца ??? От кога почнахте да наричате животните деца? А и вие станахте модерни като в Европа ами гледайте сеира там с тия"деца".
  • 13 Da se znae

    1 2 Отговор
    Politicite vi kradat a vie revete ai ganio ganio romska integraciq ne ganiovska dalavera za milion4eta v evro ama i iste nagli
  • 14 ciganin

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бойко прави свирки на Азис.":

    Abe nestasnik kvi tvoi pari parite sa ot evro fondove i tvoite politici gi okradoxa sabudiseve ve ubitak

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Щайнер

    2 0 Отговор
    Андолските примати могат да се интегрират само в някое блато, но и в анадолския катун може