998 3

Международен проект на един от най-известните съвременни артисти в България

Earth Speakr е по инициатива на артиста Олафур Елиасон

Earth Speakr е нов интерактивен проект, който дава гласност на вижданията на децата за бъдещето на планетата. Проектът кани възрастните и хората, които взимат решения и правят промени, световните лидери на нашето време да чуят какво децата имат да кажат. Earth Speakr използва добавена реалност и включва безплатно приложение и интерактивен сайт (www.earthspeakr.art), адаптирани на 24 езика и достъпни в целия свят, пише dir.bg.

Earth Speakr е по инициатива на артиста Олафур Елиасон по повод Германското председателство на Съвета на ЕС 2020. Проектът ще се развие в следващите 6 месеца чрез идеите на децата.

Earth Speakr стартира от 1 юли с покана към децата в цяла Европа да развият този проект колективно, говорейки за бъдещето на планетата.

Инициативата на Исландско-датския артист Олафур Елиасон, Earth Speakr, включваща приложение, уебсайт ,презентации и други, е основен компонент от културната програма по повод Германско председателство на Съвета на ЕС 2020. Проектът е финансиран от Федералното външно министерство и реализиран съвместно с Гьоте Институт.

Earth Speakr е безплатен и насърчава колаборацията между хора от различни възрасти в Европа, които заедно да разсъждават върху проблемите, свързани с климатичните промени и бъдещето на планетата.

Децата говорят за планетата

През следващите 6 месеца всеки може да свали приложението на Earth Speakr и да анимира своята среда чрез интерактивни технологии за игра. Децата и младежите под разрешената възраст за гласуване могат да вземат участие, давайки своето предложение за каквото си изберат - дърво, обелка от банан, небето или улицата - и да говорят за обкръжаващата ги среда и планетата. Техните креативни предложения ще бъдат споделени на сайта www.earthspeakr.art и ще могат да бъдат преживяни в приложението чрез добавена реалност (AR).

"Earth Speakr е колективен проект, който кани децата да се превърнат в артисти. Как ще се развие проектът зависи изцяло от Earth Speakr-ите - тяхната креативност и въображение. Артистичният проект е изграден от техните мисли и визия, притеснения и надежди. Това, което те създават може да бъде закачливо и ексцентрично, сериозно или поетично.

Няма правилно или грешно и всеки може да вземе участие. Earth Speakr кани децата да говорят от сърце и душа и да участват в изграждането на нашия свят и нашата планета, днес и в бъдещето", каза Олафур Елиасон.

"От децата обикновено се очаква да бъдат примерни в училище и да следват правилата. Но сега е наш ред, като възрастни, да чуем какво младите имат да кажат. В Earth Speakr, Олафур Елиасон дава на децата уникална възможност по креативен начин да дават идеи, които имат потенциал да помогнат за бъдещето на всички европейци.

Източник: еarthspeakr.art

Със своите гласови записи, пуснати в основата на Европейското разработване на политики за развитие, Earth Speakr дава думата на младите и в името на нашето общо бъдеще, е добре да ги слушаме внимателно", каза Хайко Маас, Федерален министър на Външните работи на Федерална Република Германия.

За да участват възможно най-много хора, Елиасон и студиото му създадоха дигитален проект с подкрепата на голям екип от деца, изследователи и други специалисти. Earth Speakr е адаптиран на всички 24 официални езика на Европейския съюз и е достъпен в целия свят. Проектът също така си партнира и с нарастваща мрежа от музеи, библиотеки и учебни институции като Гьоте Институт, за да споделят проекта онлайн, както и на живо, когато и където е възможно в ситуацията на социално дистанциране.

Възрастните слушат за бъдещето

Earth Speakr дава гласност на предложенията на децата и кани възрастните, хората, които взимат решения и правят промени, и световните лидери на нашето време да ги чуят. В www.earthspeakr.art възрастните могат да покажат, че се ангажират с тези идеи и предложения чрез създаването на т.нар. "Loud Speakrs", колекция от предложения, използваща добавена реалност. Loud Speakrs може да бъде поставено навсякъде на виртуалната карта - на публични площади, паркове, над политически сгради - за да насърчат и други хора да чуят. Посланията на Earth Speakr ще се предават и в Justus Lipsius Building и Europa Building в Брюксел, в Европейския парламент в Брюксел и Страсбург и в Europa Building на Федералното Външно Министерство в Берлин.

"Животът на Земята е съжителство между хора, животни, растения и екосистеми. Ние трябва да зачитаме това съжителство и да предприемаме правилните действия, за да го съхраним. В дебатите относно климатичните проблеми в днешно време е изключително важно гласът на следващото поколение да бъде чут силно и ясно, тъй като те са тези, които ще живеят в бъдещето, което в момента градим.

Моят проект Earth Speakr кани децата да говорят за климата, независимо дали с тревога, или с надежда. С приложението на Earth Speakr те могат да изразят себе си чрез каквото си изберат от заобикаляващата ги среда. Проектът събира техните идеи на едно място и има за цел да им даде гласност. Ние, възрастните, хората, взимащи решения и политици, трябва да чуем креативните предложения на децата и да ги вземем насериозно", каза Олафур Елиасон.

От 1 юли 2020 предложенията на децата ще се появят на виртуалната карта на Earth Speakr и Loud Speakrs могат да бъдат видяни в добавената реалност на популярни места в страните от Европейския съюз. За да разберете повече и да участвате в изграждането на проекта, свалете приложението на Earth Speakr от Google Play или App Store, посетете уебсайта www.earthspeakr.art и се включете в дискусията @earthspeakr в социалните мрежи.

Готови ли сте да чуете бъдещето?

Датско-исландският художник Olafur Eliasson (р. 1967 г.) работи със скулптура, живопис, фотография, филм, инсталации и дигитални медии. Неговото изкуство е мотивирано от интересите му към възприятието, движението, въплътеното преживяване и усещанията за собствена личност и общност. Надхвърляйки границите на музеи и галерии, неговата практика ангажира публиката чрез архитектурни проекти, интервенции в градското пространство, образование за изкуството, изработването на политики и на действия в областта на климата.

От средата на 90-те години Eliasson е реализирал множество големи изложби и проекти по света. През 2019 г. беше обявен за Посланик на добра воля на Програмата за развитие на Организацията на обединените нации за действия в областта на климата и целите за устойчиво развитие.

Намиращо се в Берлин, Studio Olafur Eliasson се състои от многочислен екип от майстори-занаятчии, архитекти, архивари, изследователи, администратори, готвачи, историци на изкуството и специализирани техници.www.olafureliasson.net

Децата могат да създават Earth Speakr предложения и да канят техните приятели

Възрастните и хората, които взимат решения и правят промени, световните лидери на нашето време могат да разгледат идеите и предложенията на Earth Speakr, да създават групи от предложения, т.нар Loud Speakrs, да споделят темите, с които се ангажират най-много. Елиасон се надява да вдъхнови политиците да обърнат внимание и да разгледат тези идеи, за да могат децата да почувстват, че техният глас има значение.

Институциите могат да организират събитие и да насърчат децата да се включат. Инструментите в сайта ви насочват към създаването на интересни активности за децата, за да разгледат и проучат проекта.

Гьоте Институт е културният институт на Федерална Република Германия, активен по целия свят. С нашите 157 института в 98 страни, ние стимулираме изучаването на немски език по света, насърчаваме международния културен обмен и предаваме съвременния образ на Германия. Чрез партньорства с институции в много страни, Гьоте Институт има около 1000 конктактни точки по света.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Една Не дете

  2 0 Отговор
  Това някаква шега ли е мултифункционална разбирачке авторка?
 • 2 въпросче

  0 0 Отговор
  Да не изскочи пак отнякъде нова специалиска по-фсичко, като Грета Кукумберг?!
 • 3 бабаяга

  0 0 Отговор
  Да живее Румелия!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.