Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 10:14 1 521 8

Веселин Плачков стана холограмен Левски

  • веселин плачков-
  • васил левски-
  • проект-
  • квадрат 500

Проектът представя възстановка на съдебния процес срещу Васил Левски

Въпреки че превъплъщението му в "Дякон Левски" на Максим Генчев бе по-скоро неуспешно, осем години по-късно Веселин Плачков отново влиза в ролята на Апостола. Видео с холограма на актьора като Васил Левски показва Националната художествена галерия (НХГ) в мултимедийната изложба "Изповедта на Апостола". Откриването е днес, 19 февруари, в "Квадрат 500", съобщава segabg.com.

Проектът представя възстановка на съдебния процес срещу Васил Левски. Той съчетава в себе си модерна технология и известна доза консерватизъм, каза креативният продуцент Иво Милев. "Ние излъчваме от шест различни медии, които са синхронизирани и излъчват едно общо видео, и това е съчетано с холограма", разказа пред БТА той, като допълни, че до този момент не е виждал изпълнение на такава технология в страната.

"Съобразихме се с помещенията, които са много ниски. За такава инсталация трябват високи и хубави помещения, където да бъдеш част от средата. Затова се опитахме този недостатък на помещенията да го превърнем в предимство – все едно хората влизат в една килия, тясна стая, където е разпитът", коментира Иво Милев. По думите му, подходът е по-филмов и разказвателен, което – заедно с минималната употреба на визуални ефекти – е консервативният поглед към проекта.

Освен Веселин Плачков във възстановката участват още актьорите Иван Тренев, Любов Павлова, Румен Иванов, Александър Георгиев, Бисер Маринов, Никола Додов и др. Сценарист е Нели Димитрова, а режисьор – Димитър Гочев.

"Изложбата се намира в специално обособено помещение, което ще е предназначено за представянето и разговора за Васил Левски за доста продължително време", коментира и директорът на НХГ Ярослава Бубнова.

Холограмното шоу е една от многобройните прояви в София и страната, планирани в памет на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски. Сред тях са поредица изложби, конференции, ученически конкурс "Аз съм Левски" и др.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не знам

    15 0 Отговор
    какъв още ще става , но за нищо не става ! И той , и мургавелката !
  • 2 Да припомним думите на Апостола:

    9 2 Отговор
    Писмо на Левски до Филип Тотю:
    "...Това, брате Филипе, ако си забравил, да им кажеш на горните господиновци. Аз имам и закона в пазвата си от 67-мо. А и всичките войводи изпълниха ли, като им налагаше законът? То не ни е засега работата да говори, а искам да докажа на горните ни родолюбци, че българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да принесат полза на руския цар, пък за тях си щяха да изгубят най-добрите си юнаци, в ръцете на които стои българската свобода. Пък тогава нека отсвирюва нека тегли България чак до един век още. Това така доказвам на нашите родолюбци, щото да престанат ония бърборения. С факти имам да докажа, че руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то, единият препоръчан от одеските българи за добър помощник на българите, пък не излезе така. Уловихме няколко шарлатанлъци и хайде – отдето е дошел. Кога стане нужда ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме".
  • 3 Aлфа Bълкът

    9 1 Отговор
    Левски така ли е изглеждал като клошар?

    Коментиран от #7

  • 4 АРЕС

    9 1 Отговор
    Тоя клоун,некадърник и грозник в образа на великия Васил Левски това е подигравка,но от този интригант и бездарник Генчев друго не може да се очаква.
  • 5 хахахаха

    1 0 Отговор
    пак като не е от метавселента бива
  • 6 Механик

    4 0 Отговор
    Стига сте се гаврили с паметта на Дякона и на Ботев! Не разбрахте ли , че тия сегашните артисто-жендъри не стават за тия роли.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.