Last news in Fakti

23 Юли, 2020 04:31 4 666 52

23 юли 1942 г. Разстрелът на Никола Вапцаров

  • никола вапцаров-
  • разстрел-
  • поет

Повдигнати са им обвинения по реда на ЗЗД – за сътрудничество и помагателство на терористична група финансирана от чужда държава във време на война

23 юли 1942 г. Разстрелът на Никола Вапцаров - 1
Снимка: Архив

В 11,45 часа на 23 юли 1942 г. състав на Софийския военен съд осъжда на смърт шестима души – за подривна дейност, в разгара на Втората световна война. Един от обречените на разстрел е Никола Вапцаров – тогава на 32 години, издал една-единствена книга със стиховете си, „Моторни песни“ (1940). Присъдата е изпълнена още същия ден, малко след 21 ч., на Гарнизонното стрелбище в София. Но преди това, когато Вапцаров знае, че му остават още само няколко часа живот, пише на стената на килията си едно от най-въздействащите стихотворения в българската литература.

Борбата е безмилостно жестока.

Борбата както казват, е епична.

Аз паднах. Друг ще ме смени и…

толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!

Разстрел, и след разстрела – червеи.

Това е толкоз просто и логично.

Но в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!

Никола Вапцаров е роден на 7 декември (24 ноември стар стил) 1909 г. в град Банско, тогава

все още в Османската империя. Баща му е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка му е Елена Везюва със съдействието на американската мисионерка мис Стоун завършва американския колеж в Самоков и по-късно става протестантска мисионерка и учителка, припомня в блога си Дани Иванов.

Като юноша той попада под силното влияние на руснака д-р Борис Майлер, който живее от 1919 г. в къщата на Йонко Вапцаров като белогвардейски емигрант, оказал се (според по-късни улики) болшевишки агент на НКВД. След провала на Септемврийското въстание през 1923 г. той бяга обратно в СССР. Предполага се, че е внедрен да реализира проекта за създаване на ляво крило на ВМРО, т.н. ВМРО (обединена). Неговият образ и влияние върху възпитанието на юношата Никола в духа на комунистическата вяра се изтъква във всички мемоари на Вапцаровата фамилия, издадени след 9 септември 1944 г.

От друга страна, къщата в Банско е посещавана от царствени особи като цар Фердинанд, Вилхелм II, Цар Борис III и видни интелектуалци като поетите Пейо Яворов и Елисавета Багряна, художниците Константин Щъркелов, Иван Пенков и др. От своя страна фамилията Вапцарови през 20-те и 30-те години на миналия век има достъп в двореца, запазени са групови снимки на юношата с цар Борис ІІІ. Никола учи в гимназията в Разлог (1924 – 1926), след това в Морското машинно училище във Варна (1926 – 1932), по-късно наречено на негово име.

Той е на учебна практика първоначално на кораба „Дръзки“, а през април и май 1932 г. с кораба „Бургас“ посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа. При завършването на училището е произведен в ранг – офицерски кандидат и получава диплом за машинен техник.

След дипломирането си

Вапцаров постъпва на работа във фабриката на „Българска горска индустрия“ АД

в село Кочериново – като огняр и после механик. Избран е за председател на професионалното дружество, защитаващо правата на работниците. Едновременно с това организира, пише и играе роли в любителски театър.

Сключва брак с Бойка Вапцарова и им се ражда син, Йонко, но скоро детето се разболява и умира. Уволнен е от фабриката през 1936 г. след авария. Премества се в София, където дълго време не успява да си намери работа, но Бойка започва да работи като чиновничка в една банка. В периода 1936 – 1938 Вапцаров работи за кратко като техник във фабриката на братя Бугарчеви, а след това като огняр в Български държавни железници и в Софийски общински екарисаж.

През септември 1940 Вапцаров напуска екарисажа и след краткотрайна работа (около месец) в една изпитателна станция я напуска и остава безработен.

Вапцаров, който е с леви убеждения в началото на Втората световна война се занимава с просъветска дейност.

През ноември 1940 по време на Соболевата акция,

той заминава за Банско, където става организатор на събирането на подписи в подкрепа на съюзен договор със СССР. На 12 декември в дома на Вапцарови в град Банско е направен обиск и поетът е арестуван, след като у него са намерени компрометиращи материали.

През втората половина на декември той е освободен под гаранция до разглеждане на преписката от прокурора. В първите дни на месец юни 1941 г. Вапцаров е арестуван отново и от София е откаран и затворен в Разложкото полицейско управление във връзка с образуваното там наказателно дело по участието му в Соболевата акция. Оттам той е интерниран за три месеца в Годеч до произнасянето на съда.

При организирания процес по реда на Закона за защита на държавата

го намират за невинен и той е оправдан.

Междувременно СССР е нападнат през юни от Германия и след завръщането му в София (септември 1941 г.) Вапцаров търси контакти за участие в съпротивата. Така се свързва с Цвятко Радойнов, който е влязъл нелегално в страната, начело на група съветски диверсанти през лятото на 1941 г. Радойнов става ръководител на „минноподривната комисия“ към ЦК на БРП(к), чиято задача е да организира извършването на саботажна дейност срещу държавните институции в България и немските войски, разположени в Царството. В резултат Никола Вапцаров е назначен за касиер на „минноподривната комисия“.

За дейността си безработният Вапцаров получава средства, с които издържа семейството си, тъй като подривната организация е финансирана от СССР. През март 1942 година след продължителни агентурни действия са извършени масови арести на комунистически активисти. По този начин около 60 човека стават подсъдими по делото, станало известно като процес срещу ЦК на БРП(к).

Повдигнати са им обвинения по реда на ЗЗД – за сътрудничество и помагателство на терористична група финансирана от чужда държава във време на война и за организиране на дейност целяща насилствена промяна на установения държавен ред в Царство България, както и за подривна дейност срещу съюзническите немски войски. В дома му са открити пистолет, шифровани записки, агитационни материали и други уличаващи го в конспиративна дейност доказателства. Вапцаров е подложен в затвора на тежки физически мъчения и признава за нелегалната си дейност.

На 6 юли 1942 г. започва процесът.

Протокол на открито заседание на Софийския военен съд от 6 юли 1942 г. показва, че пред съда Вапцаров се отрича от показанията, които е дал при разследването. На 23 юли той все пак е осъден на смърт и още същата вечер бива разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Молба на Вапцаров за помилване е представена на Борис III, но същата е отклонена.

Брат му Борис Вапцаров също е активист на комунистическото движение в България и в процеса срещу ЦК на БРП(к) е призован за свидетел.

Вапцаров редактира в. „Литературен критик“ (1941). Публикува във вестниците „Кормило“ (1936), „Нова камбана“ (1937), „Светлоструй“ (1939), „София“ (1941), сп. „Занаятчийска беседа“ (1937 – 41) и др. През 1937 г. печели конкурс на сп. „Летец“ за художествено произведение с въздухоплавателен сюжет със стихотворението си „Романтика“. Приживе Вапцаров издава само една стихосбирка – „Моторни песни“ (1940) – под името Никола Йонков. Освен това пише пътеписи, разкази, критика, произведения за деца и една пиеса. Някои от материалите са публикувани в периодичния печат, но най-много е издаван след смъртта си.

Стихосбирка: „Моторни песни“

Стихотворения: „Вяра“, „Двубой“, „Пролет“, „История“, „Селска хроника“, „Писмо“, „Романтика“, „Кино“, „Доклад“, „Ботев“, „Хроника“, „Борбата е безмилостно жестока“, „Прощално“ и др.

Драма: Вълната, която бучи


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СоцБоц

    66 25 Отговор
    Продажното Царско правителство,дето вкара страната в три национални катастрофи, същите като сегашните предатели и безродници!

    Коментиран от #24, #25, #28, #36

  • 2 Доцент

    76 11 Отговор
    Кратък но смислен живот.Нищо общо със сегашното СЪЩЕСТВУВАНЕ.

    Коментиран от #6

  • 3 Объркан

    23 44 Отговор
    Младеж....

    Коментиран от #51

  • 4 Българин

    50 7 Отговор
    Бог да го прости

    Коментиран от #20

  • 5 Антимилиционер

    20 53 Отговор
    Милиционер оплакван от милиционери. Долу БКП и ДС!
  • 6 Антимилиционер

    30 48 Отговор

    До коментар #2 от "Доцент":

    Работническо-селски строй. Видяхме ви докъде докарахте държавата милиционерите на Тодор Живков.

    Коментиран от #7, #17, #19

  • 7 Ей чшшшш

    42 10 Отговор

    До коментар #6 от "Антимилиционер":

    Сега да гледаме ли, за каква мизерия иде реч???

    Коментиран от #16

  • 8 Киро Турука

    44 9 Отговор
    Вечна памет на героя
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 сган

    19 22 Отговор
    Той не е ли бил терорист? Иначе по време по онова време Царска България е била една красива държава и се е развивала все по-добре, а сега какво - панелни блокове и мизерия, селяндури и чалга, тарикати и далавераджии.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някой си

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "хахаха":

    А ти кой си?!
  • 16 шуме

    16 11 Отговор

    До коментар #7 от "Ей чшшшш":

    Сега не живеем ли с резултатите от комунизма?

    Коментиран от #35

  • 17 Алфа Чакал

    30 10 Отговор

    До коментар #6 от "Антимилиционер":

    Държавата на Живков стигна до най-високата си равнище след Цар Иван Асен.Държавата на Бойко ще видим колко високо ще стигне.При Живков си е имало и недостатъци и то сериозни,но защо трябваше следващите да заличат всичко.Селското стопанство и индустрията трябваше да се запази и сега щяхме да сме Чехия.Да ама унищожиха ги и сега сме Албания.БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА.

    Коментиран от #18, #42

  • 18 хах

    14 25 Отговор

    До коментар #17 от "Алфа Чакал":

    Дай пример, до какво високо равнище е стигнала НРБ? :)

    Селското стопанство е било много добре развито преди 9.9.1944. Хората са си притежавали земята и са се разраствали. Комунистите обаче са били мързеливи и не са имали никакви земя. След 9-и започва постепенната разруха.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Йордан

    20 7 Отговор
    Човека се е борил за по-добър и справедлив живот,не за мутренска държава с най-висока смъртност в света.

    Коментиран от #31

  • 22 Bkp

    11 7 Отговор
    Можем да правим сравнение на цифрите преди войната и след войната в почти целия свят и ще видите, че нещата са несравними. Напредъкът не е заради комунизма. Комунистите попадат на почти 7 млн българи, предимно млади хора, възпитани в трудолюбие, морал и семейни ценности. Когато след 40 години този ресурс се изчерпа и комунистите трябваше да работят с хора, родени и отгледани през управлението на БКП, комунизма приключи. Аналогично е за целия СИВ. Ето защо за комунистите, единствения достоен лидер на СССР е Сталин, защото след това трябва да се работи със советский человек с комунистическа работна етика, атеистичен морал, кланящ се на еврейска сифилистична мумия.
  • 23 Гост

    12 14 Отговор
    Навремето дядо казваше:Който го мързи да работи става или комунист или малджия...(малджия=иманяр)

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 100

    4 6 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Айде бе, Лавоазие бил единствения! Знаеш ли само в България колко са убити от комунягите след 9-ти септември. Примерно за Райко Алексиев чувал ли си? Да не говорим колко са избити от комунистите в Русия и др. страни.

    Коментиран от #32

  • 27 Госあ

    12 4 Отговор
    Ще перифразирам един съвременен интелектуалец, малкото капиталистче си мисли ,че ще запълни душевната и интелектуална празнина с версаче и ферари и живее по добре, с надеждата си, но когато затлъстее достатъчно да си купува версаче и ферари, прибягва до успокоителни и наркотици защото вече няма за какво да живее.
  • 28 Госあ

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "СоцБоц":

    страхливата мишка стамболов си го е получила за това национално предателство, само не знам комунистите как са оставили симеончо да се измъкне от България. Трябвало е да постъпят като приятеля на баща му - Хитлер. Иначе, единственият интелектуалец, който е убит от левите е Лавоазие. Говоря в световен мащаб, било е наистина недопустима грешка.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бесен Язовец

    10 8 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    А мия дядо казваше, че след 1944г малко фашисти са избити и е бил много прав! Вечна им памет на патриотите Георги и Стнке Димитрови, Никола Вапцаров,Гео Милев, Антон Иванов, Вълко Червенков, Добри Джуров, Цола Драгойчева, Васил Коларов и мн. други знайни и незнайни антифашисти!!!
  • 31 100

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "Йордан":

    Борил се е за идеал, който се оказва утопия, а именно тези, на които е служил - СССР го превръщат в тотален фейк. Ако беше доживял да види как се прилага т.нар. комунизъм в България, щеше да се обърне срещу комунягите. Те най-много потъпкват неговите идеали за свобода и справедливост.
  • 32 Госあ

    9 5 Отговор

    До коментар #26 от "100":

    А знаеш ли преди революцията в Русия, че не е имало образование и здравеопазване за хората ??? А знаеш ли, че Ломоносов е трябвало да лъже,че е син на дворянин за да го вземат в Университета в Петербург ?

    Коментиран от #40

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бай Стойчо

    7 5 Отговор

    До коментар #16 от "шуме":

    А комунистите не живяха ли с резултатите на фашизма- страната ни загубила войната, в разруха, мизерия и с репарации. И въпреки всичко не се оправдаваха като вас либераст демократите, ми запретнаха ръкави и от слабо развита аграрна страна, превърнаха България в съвременна индустриална държава.
    За вас и вашата некадърност все комунистите, или някой друг ви е виновен.
    Ай, престанете вече!

    Коментиран от #37

  • 36 Е защо па толкова

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "СоцБоц":

    Борис е спасил дедите ни да не ходят на фронта и то точно срещу Русия , това предателско ли е ?
  • 37 Мнение

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Бай Стойчо":

    Според мен, нито комунизма, нито демокрацията са виновни, а човешките животни, които уж ги изповядват. В крайна сметка, нито комунизма, нито демокрацията могат да мислят, да правят, да разсъждават, да лъжат, да крадат и т.н. и т.н. , всичко е дело на ,,мозъчните тръстове,, лицемери и двуличници.......

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #37 от "Мнение":

    Между другото, демокрацията няма нищо общо с гнусния капитализъм, който прасетата се опитват да пробутат като демокрация. Всъщност, дори обратното, съвременната демокрация след атинската е лява. Социалдемокрация се нарича.
  • 40 100

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    Това, че преди революцията в Русия е имало несправедливости, не значи, че комунистите не са убивали и репресирали учени и са се отнасяли добре с тях.

    Коментиран от #41

  • 41 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #40 от "100":

    Лявата идея носи на обществото нормиран работен ден, достъпно здравеопазване и образование. Това са най големите победи на обществото. А интелектуалците и работниците няма как да бъдат десни. Десни са лихварите и банкерите. Дори в Англия интелектуалците са леви.

    Коментиран от #43

  • 42 Хайде

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Алфа Чакал":

    да не обиждаме Албания. По-добре са!
  • 43 100

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Госあ":

    Лявата идея сама по себе си е добро нещо, но не е достатъчна за развитието на едно общество, още, а още по-малко цивилизация. Да, много е важно да има социални придобивки за народа, но само със социални придобивки не можеш да движиш обществото напред. Хората, особено младите искат да реализират идеите си, своя труд и предприемчивост, а хората не са равни. Един ще прави нещата по-добре, друг по-зле. Е, този, който ги прави по-добре би трябвало да има повече и да успява повече от този, който ги прави по-зле. Самата природа на живота изисква това. Иначе, ако е само ляво следва уравниловка, демотивация и упадък....

    Коментиран от #44

  • 44 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "100":

    Това за което ми говориш се постига с йерархията, а не с трупане на пари в банката. Единственият богат учен и изобретател е Едисон. Направих си труда да видя някаква класация на най богатите учени. Ами доста забавно беше. Няма нито един Нобелов лауреат. Та толкова за умелите и неумелите. Освен това, специалистите нямат потребност от големи банкови сметки. Многократно съм повтарял, това за природата са абсолютни глупости. Преписаната еволюция, украсена на дарвин е опровергана. Еволюцията е неутрална. А това,че най хитрия оцелява, го има само в извратените, плагиатски мозъци на капиталиста. Относно " от всеки според възможностите, на всеки според потребностите " точно това е природата- фината клетъчна регулация. И точно това се постига с йерархията с която започнах.

    Коментиран от #45

  • 45 100

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    Не говоря за трупане на пари в банки, олигарси и т.н. Това което го има сега като тенденция богатите да стават все по-богати, а бедните по-бедни в никакъв случай не е добре. Това нито е нормален капитализъм, нито нормална демокрация. По-скоро прилича на феодализъм. Говоря предимно за малкия и средния бизнес. Примерно в България е имало подобен социален модел през 30-те. години. Имало е 78 % самоосигуряващи се. Това са предимно дребни земеделски производители, занаятчии и търговци. Тези хора не са чакали да получат някакви социални облаги, а сами, със собствени сили са изработвали препитанието си. Не че не е имало проблеми и тогава, но обществото е било доста по-градивно от днешното. Та, имам предвид социален модел, при който поне 70% от хората сами да могат да осигуряват препитанието си, без да разчитат особено много на социални придобивки. Сегашният модел на концентриране на богатството в малцина пречи на това. А това за природата, то е факт, но не в дарвинисткия смисъл, че най-хитрия или най-силния успява. По природа на човек са му дадени различни заложби и способности. Господ е дарил един с едно, друг с друго. Не всички са еднакво талантливи и трудолюбиви. Това е факт. Но задача на обществото и държавата е така да организира нещата, че всеки да е максимално полезен за себе си и за околните и разбира се всеки да може да получи поне минималното за нормален живот.

    Коментиран от #46

  • 46 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "100":

    Трябва да се намери баланс между лявото и дясното. Зачитането само в едната посока не е много добре наистина. Съгласен съм, че работейки повече трябва да получаваш повече, но след като е осигурен социален минимум и стандарт за всички. Сам казваш,че всеки един допринася за социума с нещо. Определено обаче, трябва да се спре с този експлоататорски модел. Експлоатация на хората и природата заради някакъв виртуален капитал и кичозен лукс. Освен това изобщо не смятам за правилно "залудо работи, залудо не стой" това е пълна глупост и е вредно и за човек и за планетата. Айде да успокоим малко топката. Принципно, имаме различия относно малкия и среден бизнес, аз лично съм привърженик на кооперацията и корпоративната индустрия, защото оттам идват големите проекти и постижения и може по лесно да бъде контролирана ( дори в смисъл на планова икономика, защото това е единственото решение за опазване на околната среда и овладяване на безмисления труд и експлоатация). И тук идва голямата подробност и разлика между лявото и дясното- държавата трябва да контролира корпорациите, а не корпорациите държавата. Да се върнем на наистина талантливия Вапцаров, това е истинският идеал на лявото - Моторни песни, когато машините заместят тежкият труд на хората, но не за да облагодетелстват определени кръгове, а самите хора. Тогава септември ще бъде май и земята ще стане рай ( Гео Милев ).

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Госあ":

    Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.

    Коментиран от #50

  • 50 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Китай богата държава ли е ? А сащ ? Капиталистическата пропаганда и репресии са не по малко застъпени. Дори напротив. Смятам ги за много по брутални. А Норвегия и Дания какви държави са ? Бедни или богати ? А Франция каква е ? А Канада ? А Япония? Всъщност кочината сащ е абсолютен пример за пропаганда на прасетата и пълна липса на социална политика. Иначе има богати "хора" . Много богати хора.
  • 51 Объркан ли

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Объркан":

    А 2000лв. заплата от НКВД,а срещи в конспиративни квартири,а Борис Майер,а "Светлината и Сянката"?...
  • 52 В е л и к и я

    1 0 Отговор
    Жалко е че се е поддал на болшевишката идеология която е изключително коварна , правят се на светци но са битер дявола ... !