Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 17:01 4 569 11

Откриха извънземна органична материя в паднал на Земята метеорит

  • метеорит-
  • органична материя-
  • извънземни-
  • откритие

Метеоритът бил от относително рядката група хондрити H4

Откриха извънземна органична материя в паднал на Земята метеорит - 1
Снимка: shutterstock

Американски геолози са открили в метеорит, паднал преди две години в САЩ, чиста органична материя, оцеляла след падането на Земята, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира прессъобщение на музей Фийлдс в Чикаго и статия в сп. Meteoritics & Planetary Science.

"Когато изследваме метеоритите, често ни питат има ли по тях следи от живот. По правило много често има, но това е живот със земен произход. Когато астеоридът падне на Земята, в него веднага се заселват бактерии. Но в този случай ни провървя - метеоритът падна в замръзнало езеро и бе намерен доста бързо, което значително намали вероятността от замърсяване", казва Филип Хек, доцент от университета на Чикаго.

Той и екипът му изследвали фрагменти на т.нар.Хамбургски метеорит, паднал през януари 2018 г. в езерото Строубъри в района на гр. Хамбург в североизточната част на САЩ. Късове от него, с тегло около един килограм, бързо били събрани от изследователите.

Метеоритът бил от относително рядката група хондрити H4, една трета от които се състои от желязо, никел и оливин. За изумление на учените в метеорите те открили и големи количества органични вещества, които не са се разрушили при падането на Земята. Досега в хондрити от този вид не са откривани органични вещества.

Хек и колегите му се надяват, че находката ще помогне на геолозите да съставят списък на органичните молекули, съдържащи се в първичната материя на Слънчевата система и да разберат как и кога те са паднали на Земята и са дали начало на живота на планетата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    12 1 Отговор
    2020 ще завърши весело май :)
  • 2 Монтана

    12 0 Отговор
    Края идва, а това е само началото!
  • 3 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    Сега ще почнат опити с извънземно ДНК.Какви ли чудовища ще изобретят?

    Коментиран от #4

  • 4 00000014

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Говореща тиква вече имаме, остава да видим скачащ по асфалта каскет.
  • 5 среднощен

    5 0 Отговор
    "...Хек и колегите му се надяват, че находката ще помогне на геолозите да съставят списък на органичните молекули, съдържащи се в първичната материя на Слънчевата система и да разберат как и кога те са паднали на Земята и са дали начало на живота на планетата"; Леле, явно учените вече няма с какво да се занимават и затова "търсят под вола теле"..? По-голяма логика има в тезата, че "извънземни са донесли" живота на Земята...?
  • 6 Де ка

    2 0 Отговор
    В края на всяка година започват сензациите.Живот на планета на хиляди светлинни години,вода на Луната,органични молекули,нови звезди.Явно ще има новогодишни премии.
  • 7 100

    4 0 Отговор
    Материята е македонска.
  • 8 Бай ганю

    0 0 Отговор
    Дано да няма римвено семе в него, че хептен ше загазим
  • 9 плевен

    0 0 Отговор
    "Органична материя", съвсем не означава "органичен живот". Това трябва да го знаят дори най- посредствените журналистки.
    Колко години минаха откакто президент Клинтън стана за смях с едно подобно сензационно откритие? После му се наложи да се извинява.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фели Дзержински

    0 0 Отговор
    А ДАЛИ такава метерия , но нападната от к19 , не е ли открита и в Бан-кя ?