Last news in Fakti

7 Март, 2013 17:48 1 704 0

"Витоша" и ленти на братя Тавиани откриват София Филм Фест (видео)

  • софия филм фест-
  • братя тавиани-
  • ицхак финци-
  • "витоша"
"Витоша" и ленти на братя Тавиани откриват София Филм Фест (видео) - 1
Кадър от документалния филм "Витоша".

С премиера на документалния филм „Витоша” на режисьора Любомир Младенов, с Наградата на София на Столична община за обичания актьор Ицхак Финци и със специален музикален поздрав от Детския хор на Държавно музикално училище „Любомир Пипков” започва днес най-големият киномаратон в България – 17-ото издание на София Филм Фест.

Зрителите на 70-минутния филм „Витоша” в зала 1 на НДК от 19.30 ч. тази вечер ще имат уникалната възможност да влязат през главния вход на Двореца по специални зелени пътеки, а в централната част на фоайето ще ги посрещне силует на планината, украсен с детски рисунки. Те ще могат да разгледат и изложба с 20-те снимки-победители от фотоконкурса „Витоша”, за който организаторите са получили за селекциониране повече от 400 кадъра.

„Витоша” е документална творба, посветена на еко протестите срещу застрояването на планината от есента на 2012 г. - филм за планината-оазис, която прави хората свободни, но също и за планината-ценност, без която животът в столицата би бил съвсем различен. Според автора Любомир Младенов именно протестите на еколозите са събудили гражданския дух в българското общество.

Идеята за филма е на Иван Попйорданов, оператор е Орлин Руевски, а продуценти - Галина Тонева и Кирил Кирилов.

"Витоша" е много красив и емоционален филм, сниман в четирите сезона на годината, но той е и красив с хората, които защитават планината и природата, категоричен е директорът на феста Стефан Китанов.

Непосредствено преди началото на прожекцията Детският хор на Държавно музикално училище „Любомир Пипков” с ръководител Тамара Маврова ще поздрави публиката с две тематични български песни, познати на всички поколения – „Високи сини планини” и „Хубава си, моя горо”.

Час преди това в Дома на киното ще бъде представен филмът „Ти се смееш” (1998) на легендарните Паоло и Виторио Тавиани като част от ретроспективата им в рамките на форума. За 20.30 ч. е предвидена друга лента на братя Тавиани – "Чифликът на чучулигите" (2007), който разказва за арменско семейство в епицентъра на събитията в Турция от 1915 г.

В него участват и много известни български актьори, сред които Стефан Данаилов, Христо Шопов, Ицхак Финци, Христо Живков, Асен Блатечки, Валентин Ганев, Малин Кръстев, Георги Златарев, Мариус Донкин, Мария Статулова и др.

Самият Паоло Тавиани ще пристигне у нас, за да приеме награда за цялостен принос към световното киноизкуство – приз с вече седемгодишна история на "София филм фест". 
Известният режисьор ще има среща на СФФ със специалисти и почитатели в събота, 9 март, от 12.30 ч.

По традиция и тази година София Филм Фест ще има свое продължение в Бургас, Варна и Пловдив. Програмата включва близо 150 пълнометражни игрални и документални филма и над 70 късометражни, обединени в познатите фестивални рубрики: Международен конкурс за първи и втори игрален филм, Големите награди, Киното днес - Майсторите, Киното утре - Откритията, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за късометражно кино, Кино и вино и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА