Last news in Fakti

9 Март, 2013 09:00 2 107 0

Цезар трябва да умре!

  • софия филм фест-
  • братя тавиани-
  • "цезар трябва да умре"

Днес от 18.30 ч. в Кино „Люмиер“ в София ще се състои голяма гала-вечер на Международния София Филм Фест. Почетен гост ще бъде един от братята Тавиани, Паоло, придружен от съпругата си Лина Нерли Тавиани. Той ще представи техния най-нов филм „Цезар трябва да умре” – истински шедьовър, спечелил „Златната мечка” на фестивала в Берлин през 2012 г. Режисьорът ще получи и Наградата на София от ръцете на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Лентата, заснета в стил документална драма, разказва за поставянето на пиесата „Юлий Цезар” от Уилям Шекспир от осъдените в римския затвор „Ребибия“ под ръководството на театралния режисьор Фабио Кавали. Всеки ден, в строго охраняваната част на затвора, в килиите, в пространството за почивки на открито, в различните крила, филмът документира тъмния ритъм на дните на затворниците, показвайки как, посредством все по-ангажиращите репетиции, шекспировият текст се изпълва със сила за живот и постига триумф при публичното представление в театралната зала на затвора. "Цезар трябва да умре" за пореден път демонстрира таланта на братя Тавиани да работят с непрофесионални актьори.

Филмът бе предшестван от 12 заглавия, част от ретроспективата „Голямото кино на Братята Тавиани”, организирана съвместно с Италиански културен институт в София. Лентите бяха представени в седмицата между 1 и 7 март в Дома на киното в София, давайки възможност на всички киномани да се запознаят с творчеството на тандема Тавиани, от предходните им продукции до последния им голям филм. Всички филми ще бъдат прожектирани отново от 22 до 27 март.

Днес в 12.30 ч. в зала „Люмиер“ за зрители и специалисти е организирана среща дискусия с Паоло Тавиани.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА