Last news in Fakti

8 Май, 2013 16:42 2 058 0

Проект за реставрация връща блясъка на античната "Армира"

  • "армира"-
  • антична-
  • римска-
  • проект-
  • реставрация-
  • ивайловград-
  • археология

„Армира“ - този прекрасен театър на паметта, е нещо изключително, което ще допринесе за просперитета на община Ивайловград и целия регион. Реставрация, насочена към бъдното на този райски кът на България и Европа, част от Родопа, родината на боговете на траките и на Орфей – великия певец на античността“.

С тези думи арх. Юлий Фърков, автор на проекта за реставрация, се обърна към участниците и гостите на церемонията по откриване на проект Антична вила „Армира“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“, съфинансиран от Европейския съюз чрез ЕФРР и Националния бюджет на Република България.

Той и екипът изследователи посветиха проекта за реставрация, експониране и ревитализация  в памет на доц. д-р Янка Младенова от Националния археологически институт към БАН, благодарение на която през 1964 г. е спрян първоначалният план за строеж на язовир „Ивайловград“, с което става възможно запазването на римската вила за поколенията.

Според кмета на общината Диана Овчарова, само за почивните дни границата са преминали над 12 000 души. Разбира се, не всички са посетили Ивайловград, допълни тя, но 500 от тях са отделили време, за да се насладят на красотата на нашата гордост – античната „Армира“, а това е в пъти повече, отколкото за предишни периоди.

Инвестицията в областта на туризма, опазването на културно-историческото наследство и съхраняването на паметниците на културата е инвестиция в бъдещето, инвестиция с огромен потенциал и възвръщаемост, каза в заключение Овчарова.

По време на пресконференцията бях представени основните дейности по проекта и избраните изпълнители, отговорни за реализирането им: ДЗЗД "Армира 2013" – строително-монтажна работа, ДЗЗД „Графити“ – публичност, строителният надзор – „Радев-06“ ЕООД и „Резидент 05“ ООД – авторски надзор. 

Общата стойност на проекта е 1 770 000 лв. Той стартира през ноември 2011 г. и трябва да приключи през ноември 2013 г. Ръководител е доц. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт и музей – БАН. Реализацията му е продължение на водената от Община Ивайловград политика на дългосрочно планиране.

Успешното изпълнение на проекта ще развие конкурентоспособността на природните и културно-историческите атракции и свързаната с тях инфраструктура на територията на общината, които ще допринесат за превръщането на района в предпочитана туристическа дестинация.

Вила „Армира“ е уникален образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите със световна значимост. Нейната планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки (над 400 кв. м и почти 3000 мраморни фрагмента) я превръщат в най-богатия разкрит по нашите земи частен дворец от началото на Новата ера. Тя е построена  през втората половина на I в. сл. Хр. от виден тракийски аристократ като център на голямо поземлено владение в долината на р. Армира.

На площ от 3600 кв. м, сред красива градина, се е издигала внушителна двуетажна жилищна сграда с панорамна тераса, вътрешен и външни басейни и значителен брой различни помещения. Вилата е единствената, в която са открити всички известни разновидности на свастиката - древен санскритски символ на щастието и късмета. „Армира“ просъществува до IV в. сл. Хр., когато е опожарена след битката при Хандрианопол (днешен Одрин, Турция).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА