Last news in Fakti

16 Септември, 2022 16:19 3 159 2

Денят на София 2022 - предлага безплатни изложби, ателиета, концерти и беседи

  • денят на софия-
  • 17 септември-
  • изложби-
  • ателиета-
  • беседи-
  • концерти-
  • регионален исторически музей-
  • вход свободен

Регионалният исторически музей – София, отбелязва Деня на столицата утре, 17 септември

Денят на София 2022 - предлага безплатни изложби, ателиета, концерти и беседи  - 1
Снимка: Shutterstock

Регионалният исторически музей – София, отбелязва Деня на столицата утре и седмата годишнина от откриването на постоянната си експозиция със специална празнична програма. На 17 септември, събота, постоянната експозиция и временните изложби на РИМ, популярен и с името Музей за история на София, ще работят между 10.00 и 21.00 ч. с вход свободен. Последният час за влизане в сградата на пл."Бански" 1, е 20.00 ч.

Филиалите на музея също са с безплатен достъп: Триъгълната кула на Сердика – от 10.00 до 21.00 ч., подкуполното пространство на пл. „Независимост“ – от 10.00 до 21.00 ч., археологическият парк „Западна порта на Сердика“ – от 10.00 до 20.00 ч., археологическото ниво на базиликата „Света София“ – от 10.00 до 17.30 ч., гробницата на княз Александър I Батенберг – от 9.00 до 17.00 ч. Предвидена е нов тип обиколка с екскурзовод на открито. Същевременно гробницата на княз Александър I Батенберг започва да работи и през уикендите. Промените се въвеждат от 17 септември и ще останат за постоянно, съобщи "Сега".

Новата градска обиколка с беседа е озаглавена „По пътя на Мъдростта – София“. Външният екскурзоводски тур преминава през емблематични обекти в историческата централна част на столицата. Услугата е създадена в чест на тазгодишния празник, когато ще се проведе от 19.00 и от 20.00 ч. Впоследствие ще се превърне в неразделна част от ежедневно предлаганите от Музея обиколки с екскурзовод.

Празничната програма за Деня на София предлага на посетителите още изложби, ателиета за деца, концерти, беседи и други събития – всички с безплатен вход утре.

Сред най-интересните предложения са Осмата годишна изложба „Археология на София и Софийско“, Micro-folie – дигитална изложба с прожекции на кръгъл час в сградата на музея; експозицията „Форми на хартия“ на японските визуални артисти Ацуми Мурата и Вакако Иншисоне в Триъгълната кула на Сердика, „Архитектурно наследство, създадено с мъдрост, вяра, надежда и любов“ – изложба на арх. Белин Моллов в подкуполното пространство; фотоизложба „Спри и погледни“ на Анатолий Грозданов в базиликата „Света София“.

Сред любопитните предложения е и обиколката с беседа „Изгубената улица Търговска“ от 16.00 до 17.30 ч. със сборен пункт пред сградата на музея на пл. „Бански“ 1.

За малчуганите ще има творческо ателие за изработка на хранилки за птици от пластмасови бутилки с визията на емблематични софийски сгради, детска архитектурна работилница, беседа-игра с карта „Да опознаем красивите сгради“, четене на книжки и рисуване или оцветяване на приказни герои.

От 14.00 ч. в подкуполното пространство на пл. „Независимост“ е предвиден концерт на детски хор „Смехоранчета“, а от 18.00 до 18.30 ч. там ще има и концерт на архитекта саксофонист Георги Георгиев, посветен на колегите му, творили за красотата на София.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    5 2 Отговор
    Да. На 17 септември се чества един прекрасен празник. - Св. Мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Трябва да се отбележи подобаващо. Празничната програма за Деня на София е много богата. Браво!
  • 2 фандъшката община не си поплюва

    0 0 Отговор
    крадат милиони от деня на софия