Last news in Fakti

19 Юни, 2023 11:28 1 338 9

Какво се случва на руската музикална сцена на фона на войната в Украйна?

  • русия-
  • украйна-
  • музика-
  • музикална сцена-
  • певци-
  • музиканти-
  • музикална гилдия

Инвазия донесе значително разединение сред музикалните артисти в Русия

Какво се случва на руската музикална сцена на фона на войната в Украйна? - 1
Снимка: Shutterstock

Инвазията в Украйна от страна на Руската федерация раздели и руската музикална индустрия - част от изпълнителните живеят в изгнание, а други с патриотичен плам участват в концерти в родината си, предават тамошните медии.

Владимир Котляров, фронтмен на руската пънк група "Порнофилми", напуска Русия десет дни след началото на офанзивата срещу Украйна. Певецът Шаман обаче остава в родината си и изпълнява патриотичните си текстове през пълни зали.

Подобно на тези двама музиканти, войната разцепи осезаемо руския музикален свят, като някои изпълнители заживяха в изгнание и осъдиха политиката на Кремъл от сцената, а други пеят в прослава на армията.

Владимир Котляров, който е родом от Дубна, малък град северно от Москва, си спомня, че е бил "прогонен от обществото, което почти не реагира" след решението на президента Владимир Путин да изпрати руски войски в Украйна през февруари 2022 г.

"Осъзнах, че ще ми е трудно да живея сред толкова безразлични хора", каза той зад кулисите на концерт на своята група в Ереван, столицата на Армения, в средата на май.

Певецът, който сега живее в Тбилиси, Грузия, споделя, че заради войната изпаднал в "черна дупка, в празнота". "Не можех да повярвам, не можех да го приема. Месеците минаваха, живеех в очакване, но нищо не се променяше, беше ужасно", казва той.

"Имах чувството, че всичко, което правехме преди, беше безсмислено, защото не можеше да спре войната", продължава Котляров. След няколко месеца без да твори, той заявява, че вдъхновението се е върнало.

Групата му, която вече е известна с текстовете си, остро критикуващи властите в Русия, заема позиция срещу офанзивата в Украйна и увеличава "благотворителните" си концерти в помощ на украинските бежанци.

"Музиката е вид терапия. Може би някои от нашите слушатели гледат на нея по същия начин", твърди 35-годишният музикант. "Ако това помага на хората, трябва да продължим".

Членовете на групата не са сами в тази ситуация. По улиците на Ереван десетки плакати рекламират концерти на руски групи или певци, живеещи в изгнание, като бандата "Ногу Свело!" и Борис Гребеншчиков. За много руснаци в изгнание тези изпълнители връзката им с родината.

На концерта на "Порнофилми" в арменската столица 19-годишният компютърен специалист Алексей казва, че е почувствал "прилив на сили", докато ги е слушал, и е сигурен, че един ден ще се върне, за да "изгради свободна и демократична Русия".

"Моята Русия е в затвора. Но, повярвайте ми, това ще мине", пее Владимир Котляров на сцената. "Лидерите си отиват, артистите остават. Това е съветска поговорка", казва с усмивка музикантът.

"Щастлива съм, че любимата ми група изразява позицията си открито, без компромиси и без страх", споделя 35-годишната Олга Смирнова, която живее в Ереван от пролетта на 2022 г.

Музикантите, които се противопоставят на конфликта и остават в Русия, имат избор между това да си мълчат и да понесат гнева на властите, отбелязва АФП. Няколко певци, сред които Юрий Шевчук, бяха глобени заради критиките, концертите им - отменени.

Но не всички музиканти са против руската инвазия в Украйна.

В Зеленоград, северозападно от Москва, тълпи се стичат на концерт на поп певеца Шаман. Той е новата звезда на големите "патриотични" концерти, организирани от Кремъл.

Песента му "Аз съм руснак" е гледана 35 милиона пъти в YouTube, предава БТА. "Аз съм щастливец, аз съм руснак, срещу целия свят", се казва в припева ѝ.

През януари Шаман изнесе концерт пред руски войници в Мариупол - украински пристанищен град, превзет от Москва след опустошителна обсада.

"Харесвам песните му, защото са патриотични. Аз съм патриот. Песните му ме развълнуват до сълзи", казва пред АФП Юлия Шевченко, 23-годишна служителка в държавна компания, преди началото на концерта на Шаман в Зеленоград. Младата жена е облечена в блуза с надпис "Аз съм рускиня".

Татяна Морозова, 41-годишна фризьорка, казва, че подкрепя Шаман за позицията му за военна намеса в Украйна: "Напред, Русия! Ние ще победим!", убедена е тя и критикува музикантите, които са в изгнание. Тя ги определя като "предатели".

Шаман отказва да даде интервю за АФП. Както и десетина други групи, подкрепящи позицията на Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 8 Отговор
    Скоро всички ще слушате от сутрин до вечер руски пост-панк, синти-поп и нью-вейв и даже ще ви харесва.

    Коментиран от #8

  • 2 димитровски пионер

    9 10 Отговор
    Всяка тоталитарна система дава възможност на бездарниците да се развиват. Така беше и в НРБ до 1989г.

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 3 Гост

    10 2 Отговор
    Споко, Събке. У нас музиката върви към светли демократични бъднини. Яки д0пари, А3ис0вци, Ш@м@рк0вци, Ванкута, Манкута...... и всички пеят за любов, ама не баш. Цъфтим и вържем.
  • 4 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "димитровски пионер":

    Песните отпреди 89-а още се пеят и ще се пеят. От него време имаме вечни шлагери, които днешните "звизди" се опитват да копират неуспешно по музикалните формати, че да дръпнат повечко смс-и и да лепнат голямата награда. Каквито скрибуцяния измислят днес, се забравят след сезона.
  • 5 Е хубаво ама

    2 7 Отговор
    След новия закон не трябва ли да го запишат на хормонална терапия или вече терапията е започнала и за това са го постригали? Айде скоро шаман нула номер и дано се изправи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТИР

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "димитровски пионер":

    В коментара нямаше обида ама бе истина, и премахнат,,
    (6 )
  • 8 Умен по цялата глава

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Руснаците са на дъното .Заливат ги с руски Шансон и руска Естрада от преди половин век...За тях Западната музика е както при нас преди 89 та .Нямат си даже и Джулая...

    Коментиран от #9

  • 9 Сандо

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Умен по цялата глава":

    Изобщо нямаш представа за руската музика.Те с класи над нас във всяко отношение.