Last news in Fakti

12 Август, 2023 16:04 10 978 30

Георги Господинов: Можеш да колекционираш монети и марки, но не можеш да колекционираш облаци и деца, защото се променят

  • георги господинов-
  • с книга на плажа-
  • бургас-
  • култура

"Всичко важно не става за колекция", допълни носителят на "Букър"

Георги Господинов: Можеш да колекционираш монети и марки, но не можеш да колекционираш облаци и деца, защото се променят - 1
Снимка: БГНЕС

"Всяка книга е начин да запазиш нетрайни неща за по-дълго. Затова се старая в творчеството си да вкарвам преходното и да го увековечавам." Това каза пред публиката писателят Георги Господинов по време на фестивала "С книга на плажа" на Експозиционен център "Флора" в Бургас, предава БТА.

"Можеш да колекционираш монети, марки, кибрити и цигарени кутии, но не можеш да колекционираш попови лъжички и облаци, защото се променят, както и деца, защото те растат. Всичко важно не става за колекция", допълни Господинов.

Носителят на тазгодишната международна награда "Букър" сподели, че в момента има огромна вълна от интерес към литературата от Централна и Източна Европа. Видни литературни критици и писатели потвърждават този факт, като сред тях е Нобеловият лауреат за литература от 2015 г. Светлана Алексиевич, която ще гостува на 39-тото издание на "Аполония" в Созопол, каза още той.

"Когато бях на 6 години, сънувах кошмар и не можех да го разкажа на баба си, защото кошмарите не се споделят. Затова го записах с първите научени букви. И това беше първият момент, в който разбрах, че писането помага, защото никога повече не сънувах този кошмар. Но и никога повече не го забравих, помня го и досега", разказа на присъстващите писателят.

В тази връзка той припомни българската поговорка, че "дума дупка не прави", която според него е дълбоко невярна и допълни, че силата на думите и езика е непобедима. "Езикът е по-умен от хората, защото именно той оставя трайна следа в нашето подсъзнание. Макар да се изменя през годините, речта се е използвала от нашите предци, а днес ние сме нейните наследници."

Писателят разказа и за реакцията на чуждите медии по повод на радостта в България от награждаването на романа "Времеубежище". "Големи медии като "Гардиън", "Таймс" и Би Би Си ме питаха в интервю за радостта на българите около победата на тази книга. Аз просто отговорих, че това е народ, който има национален празник, посветен на книжовността и езика, и че именно този народ се радва на един техен писател, спечелил награда със своята книга. Те бяха много впечатлени от това."

Господинов отправи послание към писателите, които тепърва навлизат в професията, да не се отказват и да се борят, дори когато са изправени пред поредица от неуспехи. "Научаваш се да губиш и да приемаш нещата такива, каквито са. Продължаваш да пишеш и да преследваш целите си, пък успехът после сам ще те намери."

"За да се напише една книга, е нужно огромно количество самота и търпение. Влизането в една книга е все едно да се заключиш в стая за две години", каза още Господинов.

БТА припомня, че Георги Господинов ще води майсторски клас по творческо писане в рамките на литературната програма на тазгодишното издание на празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол. От 1 до 3 септември той ще ръководи тридневен интензивен клас в Художествената галерия в Стария град.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    57 17 Отговор
    Този е много умен и по цялата глава! Тъкмо щях да тръгвам да събирам попови лъжички за колекция, добре, че прочетох статията и се разубедих! Какъв забележителен ГЕниЙ!
  • 3 Ттт

    49 23 Отговор
    Да колекционираш деца и попови лъжички??? И Ханибал Лектър не би се сетил! Толкова разум и "европейски ценности" в този продажен "гений".

    Коментиран от #26

  • 4 гонзо

    47 26 Отговор
    Тоя па соросоиден драскач с претенции да вземе да се скрие!
  • 5 3.14К

    43 22 Отговор
    Професор Пантелей Зарев едва ли щеше да направи литературен анализ на което и да е произведение на Господинов!
  • 6 Госあ

    6 7 Отговор
    Има нещо странно (да не кажа психопатско) в колекционирането…колекционирал съм карти от лифтове от зимни курорти и баджове от конференции, но разбрах че е голяма тъпотия и ги забутах някъде. Това пък да колекционираш чужди предмети ми се струва още по тъпо…
  • 7 Гай Турий

    43 8 Отговор
    Сорос и всички други жидоянкини НПО си колекционират марионетки. Плащат милиони, на някои стотици хиляди долари, спонсорират им издания на объркани романи с неразибраема логика на нарочени за букъри книжкари. За абсолютно тъпи бумаги. В замяна на спонсорството получилите парите и облагите се задължават доживот да мърсуват срещу собствения си народ, история и култура, да шпионират и бъдат в услуга на ЦРУ, да се превръщат в антибългари по природа и дела, и лъжи по изказ.

    Коментиран от #19, #25

  • 8 Сандо

    14 13 Отговор
    Освен жив класик Той се оказа и жив мъдрец.Дано не заключи учениците си за две години докато тече трансформацията им в писатели.
  • 9 Улииии

    11 12 Отговор
    Леле, какви мустачки си е пуснал Гогата - като младия Адолф!
  • 10 Кен Еф

    24 7 Отговор
    Тази мъдра мисъл само бужинката може я разбра
  • 11 А така

    34 10 Отговор
    Хората му разказаха играта на тОзи самохвалко. За психопати ли пише или мисли другите за такива. Жалка история. Какви глупости съчинява , то няма нито логика, нито изказ, нито нещо иносказателно, нищо оригинално. Ей така като сънува нещо без връзка с разума, седне, че го напише и го пусне в обращение. Да му се дивят и чудят и да се правят на разбрали го , щото са умни. А то няма нищо за разбиране.
  • 12 Читател на много книги

    19 35 Отговор
    Прочетох коментарите и стигнах до заключението, че авторите не са прочели нищо от творчеството на Г.Господинов или нищо не са разбрали от прочетеното. Нооо, от къде събраха толкова злоба? Отговорът е , от простотия!

    Коментиран от #14, #20

  • 13 Фройд

    11 9 Отговор
    С уважение към Вас , господин Господинов. Очевидно нямате много поглед над колекционирането на монети. За това сравнението изглежда ефектно , но наивно. Монетите се променят точно толкова колкото и децата и хората по принцип. Имате празнота в познанията за нумизматиката явно. Но , никой не е съвършен. Дори и тук събралите се хора за коментар !
  • 14 Читател на много коментари

    23 8 Отговор

    До коментар #12 от "Читател на много книги":

    Кажи ми кой те хвали, за да ти кажа какъв си. А "тук" защо направо не напишат колко бройки от "Времегубилище"то на въпросния "гений" са продадени. Когато цифрите заговорят, и читателите на "много" книги ще се покрият.

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Никой

    23 4 Отговор
    Не обича предателите и измисляните герои
  • 18 ИВАН ХАДЖИЕВ

    17 3 Отговор
    Анита Коларова за „ФИЗИКА НА ТЪГАТА” от Георги Господинов
    Националният дарителски фонд "13 века България" стои зад тази награда, както и журито начело с проф. Боян Биолчев. Книгата има вече три издания. Отличието предполага, че текстът е еманация на съвършенството в областта на жанра. Подозирам, че добрият PR си казва думата, но читателите едва ли дочитат "романа". Освен ония, които Г.Г. нарича "нашите". За мен остава съмнението, че има някой, който повече заслужава това отличие.
    Скрупульозното заглавие
    в което ключовите думи са физика и тъга, би трябвало да подскаже, че ни предстои почти ф и з и ч е с к а среща (потокът от фини частици, за който говори Г.Г., забелязващ се в тъмнината на киносалоните пред прожекционния апарат) с възвишеното и поетично състояние на човека, присъщо на чувствителните души и на големите поети, превръщащо се често в стимул за творчество - тъгата. Основателно читателят се насочва към текста в очакване на поне бегла прилика с творби от типа на "Страданията на младия Вертер" на Йохан Волфганг Гьоте, автобиографично четиво от направлението "Бурни устреми" (Sturm und Drang), разплаквало читатели от не едно поколение по целия свят. Или "Роден съм да живея в самота" на Франц Кафка.
    Но, уви! Остава излъган. Тъгата не е основното състояние на главния персонаж. Тя се оказва недостижимо чувство, което той бърка с омразата и страха. Графическото изписване на думата няма нищо общо с реалността. Тя оставя привкус за... неконсумиран
  • 19 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гай Турий":

    Кажи кои книги си чел и ще ти кажа какъв човек си !!
  • 20 Обикновен човек

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Читател на много книги":

    И аз заявявам,че по-голямата част от българите не четат книги и не се развиват и затова са прости !!

    Коментиран от #21, #24

  • 21 Изненадани?

    22 3 Отговор

    До коментар #20 от "Обикновен човек":

    И после трябва ли да се чудим защо въпросните избират да ни управляват еднокнижници и Простя Петковци?!?
  • 22 Сандо

    21 2 Отговор

    До коментар #14 от "Читател на много коментари":

    Днес минах през книжарницата.Гледам - вече негови книжки се продават с намаление.Ако имаше сега нещо подобно на някогашното БКП можеше да ги подаряват на партийните членове.
  • 23 Д-р опл

    21 3 Отговор
    Колекционерството е състояние на духа. Може да събираш монети марки копчета книги хора. Но това значи да четеш учиш спориш обичаш. А може да събираш грантове псевдо слава псевдо награди....
  • 24 Сандо

    19 0 Отговор

    До коментар #20 от "Обикновен човек":

    Това безспорно е вярно,както е вярно и конспиративното твърдение,че четенето на книги не трябва да е приоритет в образованието.Лошото е,че родителите не го разбират,не полагат усилия да научат/принудят децата си и след това се чудят защо отрочетата им хем са неуки,хем мързеливи,хем паразитират.
  • 25 Цъ Ръ У

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гай Турий":

    200 милиона съм отделил .
  • 26 Боримечков съм, Страхил!

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ттт":

    Ти па сега! На човека от посолствоТО са му казАли, че: "Всичко важно не става за колекция". Примерно, не бива да си правим колекция от принципи и морални и духовни ценности. Евтина пропаганда Господинов, много евтино промиване на мозъците!
  • 27 Суифт

    9 1 Отговор
    Нека да позная...Този индивид също иска да направи 24 май национален празник,а 3 март да бъде забравен ?
  • 28 Путин

    3 0 Отговор
    Няма. Къде. Да. Се. Скриеш. От. Братските. Предател. Долен. Ако. Не. Беше. Русия. Сега. Щеше. Да. Ходиш. Със. Рязане. Карабина. Във. Задника
  • 29 Този

    8 0 Отговор
    Отвратителен книгодраскач. Той дали е с всичкия си, когато ,,твори", или е под въздействие на някакви ,,билки"? Много опасен манипулатор бе, уж разказва някаква блудкава измислица, смесица от привидения, съновидения, ,,спэмени" ...и си прокарва идейките за отричане на миналото чрез ирония и нови прозрения. Само лошо видял този мазник през животица си. Докато му светнала светлината около американката, дето била по душа българка и други подобни й пратеници от другия край на света. И му потръгнало в живота. Музата го води все към ,, върхове". Награда след награда, та чак и нобелова му се привижда. И наивници тук точат лиги и се правят на интелектуалци, че разбират неразбираемото. Мода ! А то е очевадно, новите умни и красиви, добре подплатени, прокарват новите ЕАЦ ( евроатлант...ценности ). И всеки ден ни информират за ,,постиженията " в новините за родината на инцидентите.

    Коментиран от #30

  • 30 Този

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Този":

    Моля да се чете ,,животЕца " вм.,,животИца" ( Е и И са ми една до друга на клавиатурата )