1 322 2

Бургас: Искаш педиатър в Спешното- плащаш

Бургас: Искаш педиатър в Спешното- плащаш
Стефанаки Йоанис

От началото на месеца прегледът от педиатър в детския спешен кабинет в Бургаската болница се заплаща. Родители от града са недоволни от таксата от 30 лева, съобщава БНР.

На два пъти в рамките на няколко дни на бургазлийката Ани Тодорова се налага да потърси помощ в Спешния център. Първият път заради сина си, който си разрязва крака и след разкарване между бургаската болница и Бургасмед получава грижа във второто заведение, заради общ график за поемане на такива случаи. Вторият път Ани придружава нейна приятелка, чието едногодишно дете е с висока температура и се лекува от няколко дни. Заради влошаване на състоянето му жените отиват в детския кабинет, но не знаят, че там има промени

„Влязохме в кабинета, приятелката ми обясни какво е давала на детето, лекарката по никакъв начин не реагира, не й се работеше. Гледаше как да и мине смяната. Прегледа го, прослуша го и каза „Влизате ли в болница или плащате такса?“.Майката попита, какво му има на детето,за да влизаме в болница. Изобщо лекарката не отговаряше“, разказва Ани.

След прегледа разбират, че за да получат рецепта, трябва да платят 30 лева.

Ани Тодорова първа споделя възмущението си в групата „Мамите на Бургас“ и така узнава,че има и други недоволни родители от таксата. След това решава да пише до кмета Димитър Николов във Фейсбук.

„Получих отговор, че не е в неговата компетентност. Каза ми, че е получил много такива сигнали. Ще бъде препратен моя въпрос към ръководството на болницата и към здравното министерство, тъй като МБАЛ била държавна собственост, а не общинска“, пояснява Тодорова.

Заради липса на специалисти и средства, болницата не може да осигури безплатни прегледи от педиатър. Такива няма никъде в страната, обясни за радио Бургас д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ Бургас. Ако възрастен или дете отиде в Спешното и бъде прегледан от общ терепавт не се плаща, уточни той

„В спешния кабинет, където дежурят лекари с всякакви специалности, ако бъде прегледано дете и бъде преценено, че няма нужда от консултация с педиатър или хоспитализация, не се заплаща. В медицински център „Николай Чудотворец“ не се таксува, ако личният лекар на пациента има договор с него“, заяви д-р Георгиев.

Ани Тодорова твърди, че джипито на детето има договор с този център, но от регистратурата са ги препратили към Спешния детски кабинет. Д-р Георгиев обеща да направи проверка дали деца се изпращат там, а не се преглеждат в“Св. Николай Чудотворец“

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кофата
  Отговор
  1 20:06  10.08.16
  А МОА ЛИ МУ ИЗПУКАМ ДВА ТОКАТА?Аз за какво си плащам бе ?
 • ГОЙКО
  Отговор
  2 10:01  11.08.16
  С ТОЗ НЕАДЕКВАТЕН МИНИСТЪР ТОЛКОВА .ЗА НЕГО НАЙ- ВАЖНОТО Е ДА ВРЪТНЕ ДААЛАВЕРКАТА С ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТАЦИ . ХВАНАЛ СЕ ЗА Б.БОРИСОВ КАТО ТРИПЕР И СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА. А СЕГА ВЗЕМЕТЕ ОТПЕЧАТАЦИ ОТ БЕБЕТО СМЕШКОВЦИ.

Напиши коментар:


Публикувай