2 537 0

Дете-чудо с вдъхновяващо послание

Венелина Маринова

Понякога определени типове ирационално мислене са точно онова, от което има нужда светът. Нашите велики планове не бива да бъдат възпирани от мисълта: невъзможно е, или е прекалено скъпо. На това можем да се научим от нашите деца. Те могат да са пълни с вдъхновяващи стремежи и надежди, като например никой да не гладува или всичко да е безплатно.

„Колко от вас още мечтаят така и вярват във възможностите? Понякога познанията по история и миналите провали на утопични идеали могат да бъдат бреме, тъй като знаеш, че ако всичко беше безплатно, хранителните запаси биха се изчерпили, а оскъдицата им би довела до хаос. От друга страна, ние, хлапетата, още мечтаем за съвършенство. А това е добре, защото, за да стане каквото и да било реалност, първо трябва да мечтаеш за него.”

Детето-чудо Адора Свитак в това вдъхновяващо видео на TED твърди, че светът се нуждае от "детинско" мислене: смели идеи, диво творчество и особено оптимизъм. Големите детски мечти заслужават високи очаквания, казва тя, като се започне с желанието на децата възрастните да се учат от тях толкова, колкото и те самите ги учат.

Плодовит писател на кратки разкази и блогър от седемгодишна възраст, Адора Свитак (сега на 19 г.) пътува из Съединените щати и произнася речи като застъпник за грамотността.

Ненаситен читател от три годишна възраст, на 5 г. Адора получава първия си сериозен порив за писане, който е ограничен само от нейния почерк и правопис. (Удивителните й вербални способности са на човек два пъти по-голям от нейната възраст.) Както пише в биографията й, пробивът й в писането идва "под формата на лаптоп втора употреба, който нейната майка й купила." На седемгодишна възраст, тя написва над 250,000 думи - поезия, разкази, наблюдения за света - в рамките на една година.

Оттогава досега Свитак използва своите блестящи ораторски умения в една вдъхновяваща кампания за ограмотяване - говори в цяла Америка както пред възрастни, така и на деца.

Вижте видеото (може да заредите субтитри на български език от червения бутон долу вдясно, който се визуализира след стартиране на видеото):Напиши коментар:


Публикувай