2 254 2

ВАС спира пръстовия отпечатък в болниците

Системата стартира в началото на ноември

Снимка: bTV
Снимка: bTV
Анжелина Димитрова

Върховният административен съд спря действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък при приемането в болнично заведение. Това става ясно от определение на съда, съобщи bTV.

Днес тричленен състав на ВАС обяви наредбата за нищожна, но това не е окончателно решение и може да се обжалва. Заради опасността от настъпването на вреди от продължаващо прилагане на текста, обаче, действието му временно се спира до произнасяне на 5-членен състав.

Системата стартира в началото на ноември, за задължението всяка болница да има така наречения пръстов идентификатор трябваше да влезе в сила още от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се отложи с един месец.

Целта на въвеждането на кода, станал популярен като пръстов отпечатък, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани.

Регистрацията на гражданите предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера.

Системата беше една от реформите в здравеопазването, която здравният министър, сега в оставка, въведе по време на мандата си. Междувременно той получи три обвинения в прокуратурата за друго решение по време на работата си – бартера с Турция за ваксини.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патето Яки
  Отговор
  1 21:29  21.11.16
  Остава и пръстови отпечатъци от краката да искат. Най голямата глупост е че пациент ще контролира доктор докато в министерство и здравна каса си клатят краката.
 • mediator37
  Отговор
  2 06:03  22.11.16
  ВАС- враг на всичко прогресивно.

Напиши коментар:


Публикувай