1 163 0

Шоколадов сладкиш с кафе и уиски

Венелина Маринова

Уиски, шоколад и още нещо ви предлагаме в следващата рецепта за Шоколадов сладкиш с кафе и уиски от кулинарния блог "Food for the Soul":

Необходими продукти:

4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
100 г брашно
180 г захар
125 г стопено масло
25 г тъмно какао
400 мл топло прясно мляко
100 мл силно еспресо (или 2 с.л. инстантно-разтворимо кафе)
2 с.л. уиски или Бейлис, както е в оригиналната рецепта

Начин на приготвяне:

Първо разбивате белтъците на гъст сняг и отделяте настрани.

В друг съд разбивате на пяна жълтъците със захарта, прибавяте постепенно стопеното и леко охладено масло.

Смесвате еспресото с прясното мляко и уискито и добавяте към жълтъците и захарта.

Ако използвате инстантно (разтворимо) кафе, увеличете количеството на прясното мляко на 500мл. Принципът е, че общото количество течност трябва да е 500мл.

На части към тази смес прибавяте предварително пресетите брашно и какао. Разбивате добре с миксер до хомогенна смес. С голяма лъжица прибавяте от какаовата смес към разбитите на сняг белтъци до пълното усвояване на сместта. Използвайте силиконова шпатула или удобна лъжица и смесвайте със загребващи движения, за да не спадне обемът на белтъците.

Получената смес на този етап е доста грозновата - рядка и парцалива, но така и трябва да бъде.
Намажете с масло и посипете с брашно квадратна форма с размери 20/20см и изсипете вътре готовата смес.

Печете 10 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна, След това намалете фурната на 160 градуса и печете още 40 минути. При печенето кексовото тесто изплува отгоре, така че проверете само него с клечица - не бива да полепва нищо. Открехнете фурната на печката и оставете сладкиша вътре 10 мин. След това го извадете и охладете напълно, преди да го нарежете.
При поднасяне можете да поръсите с пудра захар или какао.



Напиши коментар:


Публикувай