1 184 1

Световният ден на полярната мечка ни напомня и за останалите застрашени видове

Този огромен арктически бозайник е един от най-застрашените животински видове

Милена Трачева

Полярните мечки са станали пример за всички ужасни неща, които хората причиняват на планетата. Но те също така са символ на надеждата.

Природозащитните организации се борят да спасят арктическите видове, чието местообитание постоянно се смалява заради топенето на ледовете, а върху останалия лед, непрестанно се трупат токсични химикали.

Този понеделник (27 февруари) еколозите отбелязват Международния ден на полярните мечки, който има за цел да подчертае онези малки, но важни стъпки, които хората могат да предприемат, за да помогнат за опазването на домовете на мечките. Сред основните неща е намаляването на парникови емисии, посредством, което ще се забави темпа на глобалното затопляне.

И все пак полярните мечки съвсем не са единствените видове, които са застрашени от изчезване и които са вдъхновили природозащитниците от цял свят да се борят за тяхното съществуване.

Вижте други застрашени видове, които са се превърнали във вдъхновение за еколозите и борбата им срещу зловредното човешко влияние над природата.

Люспениците или панголините

Тези бозайници не са толкова известни колкото полярните мечки, но те са също толкова застрашени. Тези животинки, големи колкото котка, са едни от най-честите жертви на трафикантите на животни. Тяхното месо се счита за луксозна храна в много култури, а люспите им са популярна съставка за много традиционни азиатски лекарства.

Гигантските панди

Въпреки че в края на миналата година те официално бяха извадени от Червената книга на изчезващите видове и статутът им бе променен на „застрашени“, тяхната популация продължава да е много малка.

Орангутаните

Двата вида орангутани, обитаващи Индонезия, са на ръба на изчезване. Местообитанието на приматите бързо изчезва, тъй като земеделските производители непрестанно разширяват своите обработваеми земи като изсичат гори и пресушават блата. Едно скорошно проучване установи, че орангутаните са загубили 60% от своето местообитание между 1985 г. и 2007 г.

Гърбатите китове

Международните усилия за опазването на тези морски бозайници през последните четири десетилетия са помогнали за увеличаването на техния брой. Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) обяви наскоро, че повечето популации от гърбати китове, които са били почти изчезнали, вече не са в списъка на застрашените животни.



Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Васичка Атанасова
    Отговор
    1 00:47  01.03.17
    ЛЮБИМОТО МИ ЖИВОТНО

Напиши коментар:


Публикувай