660 0

Ранното детско четене възпитава любов към книгите

Илюстрациите формират естетическия вкус на децата

Ранното детско четене възпитава любов към книгите
Милена Трачева

Третата поредна дискусия в Годината на детската книга, инициирана от Национален център за книгата – НДК, събра на едно място писатели, издатели, психолози и майки, които обсъдиха темата за „Ранното детско четене. Книги за най-малките“.

Специален гост на дискусията бе журналистът Ирина Тенчева, която сподели своя опит като майка на три деца на различна възраст. Подходът към четенето и при трите, е бил различен. Първоначално е спазвала всичко, което са ѝ препоръчвали като ранни детски практики, но повлияването се оказва различно при всяко от децата. „Чета активно от четири месеца на най-малкото си дете и с радост установявам, че това оказва страхотно влияние и прогрес при проговарянето, което се дължи именно на книжките“, разказа Ирина.

Според специалистите малките деца имат нужда от книги с малко текст и много красиви илюстрации. Те изграждат естетически вкус у децата и печелят желанието им да разглеждат книги. Важно е да се чете често, дори по няколко пъти на ден, защото любовта към книгата се възпитава от самото раждане. Валентина Стоева от фондация „Детски книги“ подчерта, че за родителите е изключително важно да слушат какво харесва детето им, от какво има нужда и да му предоставят възможността то само да избере измежду различни заглавия. „Родителите не бива да забравят, че ролята на детската литература е да дава отговори на детските въпроси и да обяснява света, в който децата живеят“, допълва още Вал.

Участниците в дискусията бяха единодушни, че книгите са безценни помощници на родителите. Различните видове книги възпитават различни неща у децата. Така например фината моторика се развива с общуването с тактилните книги, а това помага на децата да овладеят речта.

Авторът и педагог Любов Миронова наблегна на това, че приказките не бива да бъдат четени самоцелно. Те трябва да са свързана с живота на детето, с етапите, през които преминава и с педагогика.

България


Напиши коментар:


Публикувай