Last news in Fakti

7 Май, 2017 00:30 4 663 1

Абортът - как се говори за това (ВИДЕО)

  • аборт-
  • споделяне-
  • истинска-
  • история-
  • ted-
  • аспен бейкър

Искрена и лична история на една абортирала жена

Абортът - как се говори за това (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Абортът е изключително разпространен. В Америка например всяка трета жена прави аборт през живота си, но въпреки това силните емоции, подпалени от тази тема - и силно политизираната й реторика - ограничават полето за внимателно обмислен и отворен дебат. В този много личен и деликатен разговор за TED Аспен Бейкър поставя въпроса за това как да не сме нито “за живота”, нито “за избора”, а по-скоро "за гласността" - и за ролята на слушането и споделянето във връзка с дискутирането на трудни теми.

Когато Аспън Бейкър направила аборт на 24-годишна възраст, тя се почувствала разкъсана между воюващите по темата "за живота" и тези "за избора", без право да споделя чувствата си. Така тя съучредила Exhale - организация с нестопанска цел, която предлага на жените и мъжете емоционална подкрепа след аборт, безпристрастен и политически.

Тя обръща гръб на "черно-белия" дебат и отваря обятията си за "сивите" зони и личните истории, скрити зад борбата. За целта създава идеята "за гласността" - философия и практика, която използва слушането и разказването на истории, за да помогне на хората да имат уважение, състрадателен обмен за абортите и много други спорни теми.

Вижте видеото (може да заредите субтитри на български език от иконката долу вдясно, която се визуализира след стартиране на видеото):


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дия

    2 2 Отговор
    Абортът е убийство, няма черно.бели моменти. Има само черни. Дете е убивано в утробата. Точка.