2 817 3

Кулата на ацтеките от човешки черепи (СНИМКИ)

Необичайната находка е открита наскоро в столицата на Мексико

Снимки: БТА/АП
Снимки: БТА/АП
Девора Байкова

Историите за направената кула на ацтеките от човешки черепи, всяваща страх в сърцата на испанските конквистадори, се предавали от поколение на поколение в Мексико, съобщава Би Би Си.

Най-широко разпространената теория е, че черепите са на победените врагове. Това е пример за съдбата на загубилите от империята на ацтеките.

Човешките черепи наброяват десетки хиляди и повечето от тях все още лежат в дълбините на Мексико Сити. Градът се простира над столицата на ацтеките, Теночтитлан.

Едва преди две години група археолози решили да започнат упоритата работа и да разкрият тайните на погребаните останки.

Това, което открили, било шокиращо – голям брой от намерените черепи, които принадлежали не само на мъже, както било очаквано, но и дори на жени и деца.

„Смятахме, че всички тези черепи са на мъже, но се оказва, че сред тях има такива на жени и деца, което говори за нов тип цомпантли или ритуална стена“, казва антропологът Родриго Боланьос. Това откритие става причината за разгръщането на множество теории, една от които се отнася към практикуването на човешки жертвоприношения.

Засега археолозите са намерили общо 676 черепа на територията на строеж близо до градската катедрала в Мексико Сити. Тя е била построена върху един от най-важните храмове на ацтеките.

Мексико


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 333
  Отговор
  1 15:04  04.07.17
  Мексиканските предци са били от най-коварните и кръвожадни в историята, даже и на древните рисунки са изобразени като чудовища, мексиканците не се гордеат с тези факти
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  2 18:12  04.07.17
  Това с ритуалните убииства е правено за кефа на кръвожадна извънземна раса или раси
 • незнайко
  Отговор
  3 16:19  05.07.17
  Замислете се, колко време трябва за да остане, само черепа на човек! Тези черепи са събирани може би след някакво бедствие. Защо няма други кости? Ако е имало глобална епидемия? Никой не може да каже.

Напиши коментар:


Публикувай