2 194 0

Невероятни находки в потъналото селище в устието на Ропотамо

Експерт изнесе нови горещи данни за древното селище

Милена Трачева

Нови проучвания на древното потънало селище, което се намира в устието на река Ропотамо в едноименния резерват, са извършени по време на мащабната експедиция Black sea M.A.P., която се проведе в Черно море.

Направени са сондажи, за да се вземе седиментна ядка от времето на съществуването на селището, което е било изградено през бронзовата епоха. Това разказа д-р Калин Димитров, директор на Центъра по подводна археология в Созопол.

Д-р Димитров бе сред участниците в 11-тата Кръгла маса "Музеите в Бургаска област — възможности и перспективи”, организирана в Ахтопол от сдружение „Черноморска Странджа“, информира e-burgas.com.

Потъналото селище, датиращо от преди 6000 години, бе открито това лято от учените, взели участие в Черноморския археологичен проект Black sea MAP. То се намира в залива пред устието на реката, на десния й бряг.

„Площта, която проучихме на това място през настоящата година е с размери пет на пет метра. Достигнахме до началото на пласт от началото на бронзовата епоха. Оказа се, че отгоре, върху този пласт има натрупани два метра и тридесет сантиметра по-късни материали, които трябваше да се проучат внимателно“, информира д-р Калин Димитров.

„Това, което изяснихме за себе си в историческите периоди от времето на гръцката колонизация до късно османския период е, че там е имало едно добре функциониращо пристанище“, каза още той.

„Имаме добре запазен пристанищен културен пласт какъвто има в Созопол, Несебър и на всички други места, които имат дълга хронология. Само че там те са изгребани при драгажни дейности. Докато при Ропотамо културният пласт е в добро състояние. Открихме много красиви керамични съдове, амфори, много хубави колекции от османски купи и антична червенолакова керамика. Ропотамо е много богат обект и дава много добри материали. Намерихме вносна керамика — от Мала Азия, съдове от Константинопол от различни исторически периоди“, обясни специалистът.

При първия етап от проучването археологическият екип откри доста интересни неща за това селище, като едно от тях бе, че на това място последователно са съществували селище от ранната бронзова епоха, тържища и пристанища от времето на най-ранната гръцка колонизация на Черно море, а след това и от ранновизантийската епоха, Средновековието и османския период.

Според д-р Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология в Созопол, морето постепенно е отнемало парчета от сушата. Откритите селища са били на сушата преди 6 хилядолетия, но повдигането на нивото на морето ги е поставило под водата впоследствие.

България


Напиши коментар:


Публикувай