Last news in Fakti

5 Април, 2018 12:17 16 960 18

Сензационна иновация от Велико Търново за по-икономично и по-топло у дома СНИМКИ

  • отопление-
  • иновация-
  • разход на енергия-
  • дърва-
  • печка-
  • ток-
  • марин млеченков-
  • петко ганчев

Търновци откриха метод с един и същ разход на енергия да увеличат в пъти топлото в дома

Смайваща иновация в областта на отоплителните системи бе измислена от двама жители на Велико Търново.
Петко Ганчев и Марин Млеченков са въвели нов метод, чрез който с един и същ разход на енергия може да се увеличи в пъти топлината в различни помещения, писа наскоро в. "Труд".

Млеченков за първи сезон въвежда иновацията, която представлява елементарна система, с два топлинни източника. В къщата си в горнооряховското село Поликраище той “свързал” мобилен климатик и печката на дърва, като ефектът, който получил бил изумителен . От една страна за тази зима разходът му на дърва бил неимоверно по-малък, а от друга — отоплявал целият си етаж със същото количество ток и дърва, с които през миналата година успявал да стопли само хола си. Другият плюс на нововъведението е, че е екологично — при него не се отделят фини прахови частици и от комина не се вдига пушек.

Марин Млеченков и Петко Ганчев, който е вещ в областта на енергетиката, разкриват принципа на вдигане на стайната температура. “Вкарваме външното и вътрешното тяло на климатика в помещението, като външното тяло е поставено в среда от 20 градуса, като при летен режим, но е зададено на климатика да отоплява. И така ние му вдигаме неимоверно много коефициента на полезно действие, и отделяме още повече топлина. В същото време, студеният въздух, който климатикът отделя, обдухва кюнците на запалената печка на дърва и понижава температурата на изходящите газове”, обясняват изобретателите. По думите на Ганчев, температурата излиза не повече от 50 градуса във входа на комина, а изходящата от печката около 150-160 градуса, като целта е едновременно да се подобри КПД-то на печката, чрез понижаване на температурата на изходящите газове.

“Горивният процес в самата печка е над 800 градуса, нямаме фини прахови частици, КПД-то на горящата печка се увеличава максимално много, в същото време външното тяло на климатика обдухва кюнците и понижава температурата, а самият климатик започва да работи на стайна температура като коефициента му, който е на минус 7 градуса — 2-2,5, ние го покачваме на 4,5 и така увеличаваме неимоверно температурата!

“Тоест климатика ако консумира 1 киловат, в описания случай вместо отдадени 2 киловата ще отдаде 4,5 киловата в помещението, където се намира”, твърди Ганчев. Радиотехникът Марин Млеченков за първа зима пуснал мобилният климатик да обдухва кюнците на печката със студен въздух, като гонил ефект да повиши капацитета и. “За целия отоплителен сезон взехме 4 кубика дърва, и още не сме ги изгорили”, коментира Млеченков. По думите му за тази “инсталация” не се налагат кой знае какви средства, а мобилният климатик през зимата може да се ползва за отопление, а през лятото за охлаждане. Според Млеченков обаче, ефектът е много добър за разпределението на температурата.

Стопанинът обаче, е поставил по-дълги кюнци на печката на дърва. Той признава, че добрият резултат е заради обдухването, но ако кюнците са направени с въздуховод, за да се отнема по-добре топлината, ефектът ще е още по-голям. Петко Ганчев обобщава, че този принцип може да се приложи в заведения, на които външното тяло на климатика е изнесено. “Системата е приложима в заведение, в което има аспирация. Ако навън е минус 10 градуса, външното тяло няма да работи на минус 10, а на плюс 20 градуса. При това положение те ще харчат един и същ ток, но топлината, която влиза в заведението, ще се покачи от порядъка на два, два и половина пъти”, изтъкват създателите на иновацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОППА

    43 8 Отговор
    Браво на тези двама съграждани ,те наистина са капацитети ,Българинът осще един път доказва ,че е много вещ в дадена област и нацията ни има много акъл !

    Коментиран от #10

  • 2 Гошо хубавеца

    15 3 Отговор
    А какво се случва с течението което се образува ?
  • 3 Да да

    18 21 Отговор
    Гранде идиоти! Същият ефект ще получат с вентилатор на тръбите! Как клкматика събира топлина от стаята и отоплява стаята не е ясно! А ако бяха чули и за етажно парно,щяха да са по къси ръкави!

    Коментиран от #8

  • 4 Велик

    15 28 Отговор
    Публикувано във факти.бг: “Тоест климатика ако консумира 1 киловат, в описания случай вместо отдадени 2 киловата ще отдаде 4,5 киловата в помещението, където се намира”, твърди Ганчев.
    НЯМА машина, която да консумира 1 КВт и да произведе 2 КВт. Това е перпетомобиле. Големи инженери!

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Велик":

    Според мен се има предвид отдадената енергия след обдухване на кюнците + тази от климатика. Т.е кюнците се разглеждат като част от климатичната система.
  • 6 Лост

    21 5 Отговор
    Смайваща в случея е само кухотата на авторката.
  • 7 Venci

    23 10 Отговор
    Тове е мега идиотщина. Хем температурата в печката е 800 градуса и нямало вредни частици, хем на изхода от печката било 150 - 160. Е как става това, като тази печка предствалява все едно си запалил дървата в една кофа. После газовете се охлаждали до 50 градуса. Знаете ли какви катрани и конденз ще тръгнат при толкова охладени изгорели газове. Няма да може да изпере килима чичака. Мега глупост направо си сваляйте публикацията по бързо.

    Коментиран от #14

  • 8 Ttt

    19 6 Отговор

    До коментар #3 от "Да да":

    Много просто, ама не е за прости хора!
    Климатика зимни време топли, а външното тяло изстудява! Ако например намерим начин да обдухаме студения кръг с 20 градусов въздух,се вдига с трипъти коефицента на затопляне на климатика!
  • 9 JEEP

    24 2 Отговор
    Няма такава простотия.
    Климатикът само "мести" топлината. Той не я произвежда! Обратен цикъл на Карно му се вика. Някой по-горе писа, че не може да вкараш 1кв и да получиш 2кв. И това не е точно така. Води се коеф. на преобразуване. Благодарение на фреона (като хладилен агент) за 1 инвестиран киловат ел енергия, получаваш 4.5 кв топлинна енергия. Няма как мобилен климатик да постигне такъв ефект! Най скъпите хиперинвертори едвам го добутват до 4.5 - 5, а това мобилно недоразумение ще е чудо и 1.5-2 да докара. Единствената полза от това, е че създава принудителна циркулация на въздуха, но същия ефект може да се докара и с вентилатор.
    Що ли до сега никой не е монтирал вътрешното и външното тяло в едно помещение? Щом мобилката има такъв ефект, смятайте една 24ка дайкин какво ще направи :)
  • 10 ДДД

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "ОППА":

    а не доказва ли че сме мишоци?
    на които ако има намалят заплатата
    ще бачкат на 2 места но няма да протестират
    ако вдигнат тока ще минат на дърва на въглища
    на слънчеви панели но няма да протестират
    горивото( газ метан олио) но няма ........
    гърците са пълни некадърници значи:))))
  • 11 гост

    9 7 Отговор
    господа, колеги, братя просто преди да напишете даден негативен коментар направете реален експеримент със идеята която ви се предлата и после напишете какви са вашите реални експериментални резултати, лично аз бих постъпъл така.
  • 12 hmhmhm

    3 2 Отговор
    интересно. На мен много ясно не ми стана но може и да стане. До колкото виждам човека ползва вътрешен климатик т.е. на колелца от него излиза тръба която отвежда студения въздух този въздух е включен в куминната инсталация на печката т.е към кюнците. Този въздух които излиза през тръбата на климатика когато е пуснат на отопление е студен. Студения въздух се използва за да охлади топлия въздух произведен в следствие на изгорелите дърва. Като охлажда тези пари и частици те би трябвало да се натрупват в кумина защото топлия въздух ше избутва пваховите частици следствие от горенето нагоре защото толия въздух е с по-малка маса а студения с по висока т.е толия отива на горе студения отива надолу. И тук ми обягва икономичносста искате да кажете че когато топлия въздух загрява студения и климатика ще е с по високо КПД защото охладения въздух е загрят? Може нещо да не съм разбрал
  • 13 Любо

    6 2 Отговор
    Ти първо си оправи правописа, колега...кУминочистач. Ако не се оправяш с българския, чудно как си достигнал до тайнствата на термодинамиката и физиката на флуидите...
  • 14 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Venci":

    Браво, Венци.
    Единствения смислен коментар. За катрана и 50те градуса си абсолютно прав.
  • 15 Ивайло

    1 0 Отговор
    Преди да пишеш и спориш ,провери в Гугъл кой е Петко Ганчев.
  • 16 чичоХ

    4 0 Отговор
    Ще има ефект от тази система благодарение на факта,че
    се отнема топлината на изгорелите газове от печката.
    Катран ще има ако дървата са мокри или няма хубаво
    изгаряне,сажди ще има много,но това е добре,че няма да ги изхвърлят навън,като прахови частици и по този начин
    пазят въздуха чист.Същия ефект би се постигнал с един
    голям топлообменник недопускащ изхвърлянето на топлина в атмосферата.Лошото е,че трябва по-често да се чистят
    кюнците,защото саждите влошават топлообмена.
    И ако имате акъл не обиждайте никой защото в известен
    смисъл това все пак иновация постигаща нещо.
  • 17 Кака Мара

    3 0 Отговор
    Само забравил да спомене какъв шум вдига мобилен климатик в стаята......
  • 18 Сас

    0 2 Отговор
    Кпд 100% .тва енталпия .ентропия. Cp.Cv. утилизация. Когенерация. М те рекооперация на димни газове. t на росата как е....
    Повече чифри нема ли.