Last news in Fakti

20 Февруари, 2012 18:51 1 038 0

Над 100 души са хоспитализирани заради хепатита в село Искра

  • хепатит-
  • село искра-
  • д-р ангел кунчев

Над 106 души са настанени в болница след пламването на заразата от хепатит А в първомайското село Искри, съобщи БНР. 77 от болните са жители на селото, 29 са пребивавали в Искра в различни периоди от време, в рамките на инкубационния период.

Пикът на болестта вече е отминал, макар да не е изключено да има нови заболели, заяви д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор. За да се избегне разрастването на заразата, от Регионалната здравна инспекция в Пловдив са направили предписания до кмета на селото и директора на училището за осигуряване на бутилирана вода и дезифектанти. Засегнати до момента са 19 домакинства.

От пловдивския инспекторат по образованието алармираха, че хората в Искра масово не искат да пускат децата си на училище, тъй като се притесняват, че могат да се заразят там. В сряда здравни инспектори ще посетят училището, за да разяснят начините за предпазване от хепатит А, но специалистите са категорични, че на този етап няма основания за спиране на учебния процес.

От направените до момента проверки все още не е ясно как се е разпространила болестта, но се предполага , че причината може да са недобре измити съдове в заведение или нерегистриран водоизточник. Пробите на водата са показали, че от три от чешмите в селото тя е негодна за пиене и там са поставени табели.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА