Last news in Fakti

21 Ноември, 2018 16:59 9 421 13

Откриха ранен признак за поява на рак

  • рак-
  • тумор-
  • ракови клетки-
  • глюкоза-
  • глюкозни транспортери-
  • транспортни протеини-
  • sglt2

Протеин, който отговаря за прехвърлянето на глюкоза в клетката може да е ключът към ранното откриване на болестта

Откриха ранен признак за поява на рак - 1
Снимка: shutterstock

Група учени от Калифорнийския университет в САЩ идентифицира механизмът, чрез който раковите клетки абсорбират глюкоза и черпят енергия за оцеляването и растежа на тумора.

В същото време съдържанието на специфична молекула, прави възможно откриването на преканцерозно състояние, което кара клетките да нарастват, пише онлайн изданието MedicalXpress.

Експертите открили, че протеин, използван при лечението на захарен диабет тип 2, играе важна роля при формирането на нови туморни образувания. Според техните данни натриево-глюкозният ко-транспортер 2 (SGLT2), който е отговорен за прехвърлянето на глюкоза в клетката, е сред основните доставчици на "храна" за раковите клетки.

Раковите клетки се нуждаят от глюкоза, за да оцелеят и да растат. Ето защо те се нуждаят от множество транспортни протеини, глюкозни транспортери.

Предишни проучвания разкриват, че SGLT2 вероятно играе голяма роля в развитието на някои видове онкологични заболявания, сред които рак на панкреаса и простатата.

Посредством позитронна емисионна томография, изследователите определили активността на различни глюкозни транспортери в раковите клетки, в различни етапи от тяхното развитие. Така открили, че тези клетки съдържат голямо количество SGLT2. Според учените, това предполага, че новопоявилите се тумори си осигуряват въглехидрати главно чрез SGLT2, а не чрез глюкозни транспортери.

Преглеждайки данните си, учените установили още, че увеличаването на SGLT2 може да настъпи преди появата на тумор, което превръща този специфичен протеин в маркер за откриване на болестта на ранен етап.

Откритието на американските учени би могло да повлияе върху методите за ранна профилактика на рака.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бат мишо

    45 7 Отговор
    отдавна знаят как се лекува рака и крият ,за да снасят болните и измират ....същото е и с колите вървящи с вода - изчезнаха и ще изчезват докато не ни пробутат сичкия петрол електрики и т н

    Коментиран от #2

  • 2 Nikola

    20 29 Отговор

    До коментар #1 от "бат мишо":

    ... и земята е плоска, американците не са кацали на луната и илюминатите тайно управляват света.

    Коментиран от #3

  • 3 Емил

    20 11 Отговор

    До коментар #2 от "Nikola":

    Първото е тъпо, второто е доказана истина (намериха реквизита), третото също е вярно, но трябва да познаваш илюминати! Ти познаваш ли някой? А бе, ти да не си руснак, че си с толкова промит мозък?!
  • 4 Емил

    15 9 Отговор
    Лекарство за рака има много отдавна! Раковите клетки имат нужда от десет пъти повече въглехидрати - 40 дневен пост (по Лидия Ковачева) ги унищожава напълно, но хората предпочитат химио и лъче терапия (сами се тровят).

    Коментиран от #7

  • 5 бат мишо

    16 4 Отговор
    колата с вода я видях с очите си на центъра на София Колъо така че плоската земя си я заври -знаш къде
    човека изкара шишето с водата ,капна вътре малко неква зелена течност И КОЛАТА ЗАПАЛИ ПРЕД ОЧИТЕ МИ И ВЪРВЯ
    после изчезна и професора българин и откритието и течността -някъде в Айова в университет уж отишъл И СИЧКО СЕ ПОКРИ

    Коментиран от #8

  • 6 експерта

    13 3 Отговор
    ПИИТЕ СОДА.

    Коментиран от #9

  • 7 Ники

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Изключително елементарно изказване! Да не си американец, преяждащ с бургери? Когато имаш близък починал от рак тогава се изказвай!
  • 8 300

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "бат мишо":

    Смени дилъра брат
  • 9 И аз и аз!

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "експерта":

    От 30г пия сода и нищо ми няма:)
  • 10 Радо

    1 7 Отговор
    Природата не можем да я излъжем, колкото и да се мъчим.. раково болни млади хора ги лекуват/поддържат, после те се размножават..знаем, че раковите заболявания се предават наследствено...по-добре лошите наследствени гени да си умрат колкото се може по-рано, особено ако се смесят със здрави гени, и накрая резултатът да бъде пак увредено поколение...инак се разпространява/мултиплицира болния/лошия ген....но Природата си знае работата - надявам се!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дънов

    5 0 Отговор
    Лекуваш едно то ти разболява друго безотпадна технология! Най големите илюминети са лекарите тъй да знаете!
  • 13 експерта

    5 0 Отговор
    1-ИН ДОКТОР ОТ ИТАЛИЯ НАМЕРИЛ ЦАКАТА ИНЖЕКТИРВАЛ СОДА