Last news in Fakti

5 Февруари, 2019 11:58 18 191 38

Калина Паскалева показа шокиращи СНИМКИ от...

  • калина паскалева-
  • действителност-
  • чужбина-
  • испания-
  • българия-
  • бездомни-
  • просяци-
  • мигранти-
  • стандарт на живот

Писателката си позволи да коментира и сравнява стандарта на живот у нас и този в Испания

Журналистът и автор Калина Паскалева показа шокиращи снимки от пътуването си до Мадрид, като напомни на своите последователи и читатели в мрежата в каква нищета и мизерия живеят някои хора. Паскалева реши да разкрие какъв всъщност е животът в чужбина, но не този от филмите, а реалният, животът, с който човек се сблъсква всеки ден на улицата, но го игнорира.

В коментар, публикуван преди дни в социалните мрежи, Паскалева си позволи да направи сравнение между реалността, с която се е сблъскала зад граница и родната действителност, разкривайки причините, заради които иска да живее в България.

Вижте пълния текст, който авторката публикува в профилите си в социалните мрежи:

"През погледа на един турист: Нека се сравним с Испания или защо аз избирам България

Преди да бъда обвинена, че съм снимала горките хора, които нямат дом из топ центъра на Мадрид, искам да обясня защо показвам всичко това. За да видите как изглежда животът в чужбина, но не по филмите, не и от разказите след гурбет, а в действителност. След като снимах двама, живеещи на улицата, бях грозно обиждана и заплашвана от тях, тоест те са агресивни и непредвидими. Наложи се моят колега оператор да ме защити, тъй като бяха готови на саморазправа. Пак казвам — в топ центъра на Мадрид.
Разбирам също, че е удобно да се коментират парите, похарчени за границата с Турция, която ни предпазва отлично от навлизането на мигрантите и от тези, с които аз се сблъсках лице в лице в Испания. За наша радост, в България такива не може да срещнете. И веднага ще дам конкретен пример, преди да си помислите, че говоря глупости. Близо 21 000 мигранти са пристигнали в Испания по море от началото на 2018 до юли месец и 304 души са загинали, показват данни на Международната организация по миграция. Испания е основна мигрантска дестинация в Европа.
Мигрантите също се опитват да достигнат до Испания и по суша. Те успяват да преминат през двойната ограда между Мароко и испанската територия Сеута в Северна Африка.
Разбирам, че за някои е готино и добре платено да си вдигат лайковете във фб със снимки на плочки и затворени улици из София заради строеж на метрото. В моите снимки ще видите какво се случва, пак казвам, в ТОП центъра на Мадрид и как изглеждат улиците там заради изграждането на метро. Освен мен, друг не видях да снима работната дейност. Останах неприятно изненадана от цената за еднодневна карта там за градския транспорт — 8,40 ЕВРО. В София за цял ден е 2 ЕВРО. Дори за три дни при нас е по-евтино — само 5 ЕВРО е. Изключвам колко е мизерно метрото там и че в 23:30 ч. вече не можеш да се придвижиш с никакъв градски транспорт. Той просто не работи.
Цената на храната в заведенията е двойна от тази при нас, това също е хубаво да го знаете, преди да хванете самолета с мечтата за по-добър живот в чужбина-ТА. Дори и в най-обикновените закусвални е по-скъпо. Две парчета пица струват 5 ЕВРО. На български — 10 ЛЕВА. А една порция с хамон е 21 ЕВРО — 42 ЛЕВА.
Иначе Мадрид е красив, има величествени сгради, красиви паркове, усмихнати хора и много улични музиканти.
А и фламенко, разбира се. Но за да го гледаш — плащаш 50 ЕВРО — 100 ЛЕВА. Чудя се дали ако в България цената, на което и да е представление на народни танци струва толкова, няма да има безброй недоволни възгласи."

През погледа на един турист: Нека се сравним с Испания или защо аз избирам България Преди да бъда обвинена, че съм снимала горките хора, които нямат дом из топ центъра на Мадрид, искам да обясня защо показвам всичко това. За да видите как изглежда животът в чужбина, но не по филмите, не и от разказите след гурбет, а в действителност. След като снимах двама, живеещи на улицата, бях грозно обиждана и заплашвана от тях, тоест те са агресивни и непридвидими. Наложи се моят колега оператор да ме защити, тъй като бяха готови на саморазправа. Пак казвам - в топ центъра на Мадрид. Разбирам също, че е удобно да се коментират парите, похарчени за границата с Турция, която ни предпазва отлично от навлизането на мигрантите и от тези, с които аз се сблъсках лице в лице в Испания. За наша радост, в България такива не може да срещнете. И веднага ще дам конкретен пример, преди да си помислите, че говоря глупости. Близо 21 000 мигранти са пристигнали в Испания по море от началото на 2018 до юли месец и 304 души са загинали, показват данни на Международната организация по миграция. Испания е основна мигрантска дестинация в Европа. Мигрантите също се опитват да достигнат до Испания и по суша. Те успяват да преминат през двойната ограда между Мароко и испанската територия Сеута в Северна Африка. Разбирам, че за някои е готино и добре платено да си вдигат лайковете във фб със снимки на плочки и затворени улици из София заради строеж на метрото. В моите снимки ще видите какво се случва пак казвам в ТОП центъра на Мадрид и как изглеждат улиците там заради изграждането на метро. Освен мен, друг не видях да снима работната дейност. Останах неприятно изненадана от цената за еднодневна карта там за градския транспорт - 8,40 ЕВРО. В София за цял ден е 2 ЕВРО. Дори за три дни при нас е по-евтино - само 5 ЕВРО е. Изключвам колко е мизерно метрото там и че в 23:30ч вече не можеш да се придвижиш с никакъв градски транспорт. Той просто не работи. Цената на храната в заведенията е двойна от тази при нас, това също е хубаво да го знаете преди да хванете самолета с мечтата за по-добър живот в чужбина-ТА. Дори и в най-обикновените закусвални е по-скъпо. Две парчета пица струват 5 ЕВРО.

A post shared by Калина Паскалева (@kalinapaskaleva_official) on Feb 3, 2019 at 2:23am PST


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миндил

    57 42 Отговор
    Заради такива драскачи които си снимат избирателно като тая, всички в Европа мислят, че Българите са цигани..
  • 2 Контра седераст

    48 16 Отговор
    Снималата е родните седерасти гурбетчийстващи немили недраги в чужбина.
  • 3 Радо

    52 4 Отговор
    Не бъркайте туризма с емиграцията!
  • 4 kалинка

    58 15 Отговор
    Според елементарната етика никой няма право да снима никого без позволението му. Това, че са бедни, нещастни, мизерни не ги поставя извън рамките на това изискване. И преди да ни се хвърля пепел в очите със сравняване на цени, по-добре, госпожо, ги сравни като част от минималната заплата. За да е поне малко достоверно.

    Коментиран от #11, #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 kiko

    58 5 Отговор
    Харесва ми ,че не всички плюят собствената си държава,но нека Калина не забравя за размера на пенсиите и работните заплати в България,а също така да влезе и в някой магазин в Испания за да види ,че няма голяма разлика в цените
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Защото

    40 5 Отговор

    До коментар #7 от "Тая па":

    Защото простотията не ходи по хората, апо хората. Тези на улицата 80%са българи. румънци и мароканци и изкарват на ден повече от пенсионер в БГ за месец. 99%са алкохолици или наркомани, а не учители или работници с по 40години стаж. Няма смисъл да се обяснява, всеки който е живял или живее в Испания знае за какво иде реч.

    Коментиран от #26, #29

  • 9 NNN

    51 3 Отговор
    Колко испанци емигрираха в България за да съществуват семействата им?
  • 10 Иванов

    59 6 Отговор
    Тая кифла ,ако иде в едно видинско село да снима там живота,кво ще каже?
    Тъпа патка, неизлизала от луксозния си квартал в София, ти ли ще ми говориш за истинското лице на живота?
  • 11 BatkoPsihopatko

    18 7 Отговор

    До коментар #4 от "kалинка":

    Глупости! На публично място мога да си снимам каквото си искам според поне 10 световни конституции включително и нашата!
  • 12 AdiBas

    15 7 Отговор

    До коментар #4 от "kалинка":

    Ма, калинке, МА! Жената е искала да покаже че и там, при онези, които ежедневно се подиграват нашата страна, също е скъпо, има и там мизерия и нещата не са розови съвсем. Никой не иска да ти отнеме правото да изчисляваш и сама да се хващаш за простата глава и пак да чуждопоклонничиш! Пъркудо!
  • 13 АзСъм

    29 13 Отговор
    няма смисъл дори да бъде коментирана простотията,която е изписала-бла бла бла бла бла бла блаа
  • 14 Бай Ставри

    25 7 Отговор
    На таз как съм мераклия да и изкъртя сливата.............
  • 15 Няма име

    28 12 Отговор
    Снимай дупките по асфалта мръсна кучко .
  • 16 312

    14 27 Отговор
    Браво. Вдигна ми се в очите. Напълно обективно. Действително има красиви места, внушителни сгради и висок стандарт. Но, в същото време има мизерия, скъпотия и не всичко е мед и рози, както се опитват да ни представят доста хора, опитващите се да ни изгонят от България, която всъщност е райско кътче спрямо доста други държави. И също, за кандидат емигрантите - редно е да знаят, че едно е на екскурзия, друго е на гурбет. Може да цъкате на заплати от 2000 евра, но като си платите всичките масрафи - сметки, билети, застраховки, данъци, които са с пъти по-големи от тук, няма да остане много за храна от магазина, пък била тя на цената на нашата.

    Коментиран от #18

  • 17 Дългият

    31 7 Отговор
    Както ги разказва нещата май в Испания е по зле отколкото в България.Навсякъде по света има скитници и бездомници...Какъв е критерият на тази платена журналистка...Аз съм живял 20 год.в Испания и не съм ровил в кофите.Минала за 2..3 дена в Мадрид и направила репортаж по поръчка...Повръща ми се...
  • 18 Ти пък какво разбираш

    31 7 Отговор

    До коментар #16 от "312":

    Тая разпоретина се прави на писателка и журналистка , а е една най обикновена ковра ..... Не помниш ли как преди време обикаляше по всички телевизии и разправяше кой я е опъвал
  • 19 Гост 69

    16 6 Отговор
    По зле от наше село нема, вервайте ми!!
  • 20 баба меца

    20 5 Отговор
    Това Девойче сигурно е пратеник на п ГЕРБ или има роднина от тая партия навсякъде има бездомни всеки трябва да си гледа в собствения двор а не в чуждите
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 0004

    21 9 Отговор
    Паскалева, само не сръвнявай Испанията с останалите държави защото в днешно време тази "велика" Испания ;) е станала по-голяма цигания и от България, но все тая. Това са мигранти, който нямат нщ общо с тази държава, дори и да има местни те са глутница-шаика алкохолици, клошари, бездомници, там поне са на бройка тук имаме цели гета, квартали досещай се. Друго пицата ти нека е 5 евро за 2 парчета, ама сладке Калина(найстина си готина), за разлика оттук, пиците там са от истинско тесто, сос, месце, т.н. това се отнася за всякаква по вид храна , десерти, напитки, глезотийки и т.н. Там за разлик оттук има чистота, въздуха е чист, водата която пиеш е истинска не от веро и улицата по която се разхождаш няма пепел, дупки, кривини, прочие...Във всяка една държава има пробойни, това е нормално все пак сме милиярди хора по света а местенце малко :), НО като тук такъв гьол, такъв АД и такива безлини, комплексирани, ЗЛОБНИ хорица няма. Айде със здраве скъпа Калина(найстина си красива, адмирации) Приятна вечер!
  • 23 442

    7 4 Отговор
    Ако се въведе еврото вместо лева и ние ще го гризкаме дървото, даже още по-дебело...
  • 24 арх Ангелов

    10 2 Отговор
    Коя е Калина Паскалева?
  • 25 арх Ангелов

    8 0 Отговор
    Модератора, защо триеш смислени коментари, в които няма обиди и нецензурни неща? Не ти харесват ли? Ами изтрий себе си.
  • 26 арх Ангелов

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Защото":

    много си прав
  • 27 жоро

    10 1 Отговор
    ок госпожице Паскалева защо не пуснете снимки от местата на които вие сте се чувствали добре като на пример Huertas. А снимате клошарите и искате да им съчувстваме . А публични личности като вас се къпят в лукс .
    Вие се замислете преди да си правите реклама че сте много състрадателни .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 333

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Защото":

    В Испания си ги имаше и преди да почнем ние да ходим там по икономически причини. Виждал съм ги през 80-те, и беше още по-зле. През 80-те испанците емигрираха на север във Франция, защото при тях беше по-зле, отколкото сега тук.
    Майка ми и баща ми са пенсионери, не са се оплакали - искат да си купуват апартамент на морето, били събрали пари. Понеже на времето са мислили, не разчитат само на под 400лв пенсии двамата общо.
    Тъста е с испанска пенсия, живее в България, нищо не е събрал. Маса време беше в Испания, и там нищо не събра.
    Хората в България се опитват да живеят като хората в западна Европа със значително по-ниски доходи от тях. За това остават бедни. В Испания няма да видиш всеки келеш с доход под средния с мерк или БМВ. Или както е казал Уорън Бъфет - много хора цял живот остават бедни в стремежа си да изглеждат богати.
  • 30 hater

    7 2 Отговор
    да иде да снима финландия норвегия швейцария канада нова зеландия ........... и фишовете на заплатите им да не пропусне
  • 31 наблюдателен

    4 2 Отговор
    Калинче, ако искаш да внушиш, че в Бг няма бездомници, няма да успееш. Във всеки град у нас има бездомници, скрити в замразени строежи, изоставени сгради и складове в Пловдив например. Иди в моргата и питай колко трупа на бездомници са там от години.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 НЕУК

    2 1 Отговор
    До коментар №11
    Според чл. 32 КРБ
    “Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи”.
    Задължително е на видно място да бъде поставен знак, който уведомява за наличието на видеотехника, без да е необходимо да се съобщава нейното разположение.
  • 34 случаен

    3 2 Отговор
    Навсякъде по света има такива хора. Ако обаче се хванеш да работиш, няма да ти се случи това. Заплатите са такива, че дори и минимални ти дават възможност да живееш под покрив, не на улицата. Докато при нас нещата са по-зле. Защото работа има, но работодателите, които не плащат редовно заплати, изобилстват. Досега това деяние не се криминализира. Те просто си го позволяват. Заплатите са минимални в повечето случаи, всичко е опорочено така, че хем работиш, хем мизерстваш.
  • 35 Ewto

    1 2 Отговор
    Пълни глупости е написала тая.
  • 36 Реалист

    1 0 Отговор
    Лошото е , че навсякъде почва да става като в България!
  • 37 Драган

    2 1 Отговор
    Абсолютно права е. Западът е клоз. Ет. Тук с нищо не е по- лошо. Телевизиите зомбираха десетки хиляди българи, за да слугуват на европейците. Така те забравиха род и родина. Това ще им тежи до края на дните им.
  • 38 Гларус

    0 0 Отговор
    тая е много зле.. Но бих я изч.кал!