Last news in Fakti

16 Май, 2020 22:30 8 337 28

Хитрите номера на ол инклузив хотелите

  • ол инклузив-
  • хотели-
  • такси-
  • хитрости-
  • номера

Тъй като не трябва да плащате допълнително, изглежда сякаш пестите - но това далеч не е така

Хитрите номера на ол инклузив хотелите - 1
Снимка: shutterstock

На пръв поглед ол инклузив хотелите изглеждат страхотно – плащате един път някаква по-голяма сума, след което цяла седмица пиете на плажа, обядвате под палмите и релаксирате край басейна. Тъй като не трябва да плащате допълнително, изглежда почти сякаш пестите пари. И за хората с голям апетит това вероятно е вярно.

Но други може да се окаже, че плащат много повече. 980 долара повече, установи проучване. Това е така, защото не във всеки ол инклузив наистина „всичко е включено“.

Ръстът в този вид турисъм от няколко години е значителен. В световен мащаб едни от най-популярните ол инклузив курорти са на Карибите и в Мексико, но такива хотели, включващи уелнес, фитнес и дори в ски курортите има навсякъде по света.

Всички те са много добри в това незабелязано да ви измъкнат още пари, пише Business Insider. Хитростите започват с резервацията.

„Ол инклузивите имат фиксирана цена, която обикновено включва стаята, всички хранения, някои алкохолни и безалкохолни напитки, както и някои водни спортове“, обяснява Алиша Пракаш, старши редактор в Oyster. Но всичко извън това се предлага на солена цена.

Искате стая с изглед към океана? В Бахама това може да во струва още 800 долара за 10 дни и 1500 в Ямайка. А дори и да си изберете по-евтина стая, постоянно ще ви притискат да вземете още нещо – луксозен пакет, туристически обиколки, СПА процедури и къскави ресторанти.

Това, което е по-малко очевидно, е образуването на цените и скритите такси. Хотелите са започнали да използват модела „цена на човек“. Вместо да видите каква е цената за стая за двама, ще я видите разделена за човек. Реално сумата е същата, но изглежда много по-евтино.

Хитрите номера на ол инклузив хотелите
Снимка: shutterstock

„Има някои неща като курортни такси, за които трябва да следите. Курортните такси са често срещани. Те не са непременно скрити, но не винаги са обявени като часто от цената за стаята. Тези такси могат да варират от 4 до 50 долара на ден“, изтъква Пракаш.

Времето, за което искате да резервирате почивката си, може също да я оскъпи. Най-скъпото време за резервация е по време на празниците. Например 10-дневен престой в курорт на Бахамите през декември е почти с 2500 долара по-скъп, отколкото през май, когато има най-малко туристи.

Извън сезона можете да намерите отстъпки до 40%. Звучи добре за икономична почивка и може дори да си позволите няколко екскурзии, но все пак повече няма да харчите допълнително пари, нали? Това не е съвсем вярно.

Самолетният ви билет обикновено не е включен в цената и, въпреки че трансферът от летището обикновено е включен, бакшишите за шофьора и носачите на багажа не са. Някои курорти твърдят, че изрично не държат на бакшишите, но дори и тогава вероятно ще ви се наложи да се бръкнете за някои услуги.

Хитрите номера на ол инклузив хотелите
Снимка: shutterstock

Някои хотели могат да ви таксуват значителна сума, ако си изгубите гривната. Други капани ви дебнат в стаята – минибар, рум сервиз, телефонни обаждания, високоскоростен интернет, прислужник и т.н. Най-скъпото от всичко изброено е да плащате за персонален прислужник.

Идва ред да разгледате всички услуги, които хотелът предлага – басейни, фитнеси, плажове, джакузита. Курортите предлагат много повече екстри, отколкото вие действително ще ползвате, и печелят от това. Наистина ли ще станете за йога по изгрев или ще ядете 9 пъти на ден? Вероятно не. А всяка пропусната тренировка или хранене отиват обратно в касата на хотела.

Всички сме чували слуховете за разредени напитки и нискокачествена храна. Понякога това е вярно, но в последно време хотелите значително се подобряват в това отношение, предлагайки скъпи вина и силни напитки, ако просто си поискате и платите допълнително.

Вярно е, че когато сте на такова място, това е един от малкото случаи, когато сте склонни да доплатите за ястия, когато по принцип гледате да сте икономични. По същия начин ще развържете кесията за зони само за възрастни, водни ски, мини голф, романтична вечеря с половинката и т.н.

Хитрите номера на ол инклузив хотелите
Снимка: shutterstock

Всичко, което се рекламира като безплатно, може да е с уловка. Например един курорт предлага безплатно гмуркане, но то всъщност е безплатно, само ако имате сертификат за гмуркане. А курсът за сертификат струва 100 долара.

„Има магазини в някои курорти и те ще ви вземат доста солена цена за обикновени неща като слънцезащитен крем“, посочва Пракаш.

Ако искате да излезете извън хотела, това също ще ви бръкне в джоба. Около две трети от почиващите на ол инклузив ходят на някаква допълнителна екскурзия, което бързо вдига цената.

Според едно проучване от 2018 година, британските семейства харчат средно по 980 долара над цената за престоя си ол инклузив. За какво са ги похарчили? Марков алкохол, храна и вечеря а ла карт.

Но всички тези разходи не са напременно по вина на туриста. Те са свързани с психологията и хотелите разчитат на това.

„Тъй като в повечето случаи плащате за почивката наведнъж, вероятно няколко месеца по-рано, и когато пристигнете в хотела бюджетът вече не ви е проблем. Затова на място сте повече или по-малко изкушени да се разпуснете с допълнителни разходи“, казва Пракаш.

„Почивките ол инклузив са чудесен вариант за семейства, особено с деца. Ако сте от типа турист, който иска само да си почива в курорта и нямате проблем с това да вечеряте в един и същи ресторант и да не излизате многото да разглеждат, тогава това е чудесна възможност“, добавя тя.

За останалите е препоръчително да разгледат и други варианти, ако искат да си опазят портфейла.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димо

    5 4 Отговор
    През Грабо досега беше най-изгодно.За в бъдеще не знам.

    Коментиран от #23, #24

  • 2 Пантелей Пътник

    47 12 Отговор
    Не ползвам ол инклузив! Цакат те по всички параграфи. Храната обикновено не е вкусна и от предния ден или от предни хранения ти предлагат същата. Нищо не се изхвърля. Напитките определено са разредени. Като добавим другите уловки и скрити неща плюс много по-високата цена, накрая, като удариш чертата сметката никак не излиза. За мен най-доброто е да си наемеш апартамент, част от къща или цяла къща в зависимост от броя на хората. Ако сметнете колко излиза на човек, винаги е в пъти по-евтино. Можеш да си купуваш пресни продукти и да си ядеш в къщи за закуска, а обяда и вечерята някъде на ресторант. Всяка вечер си в различно заведение и опознаваш местната култура и кухня, както и се срещаш с нови лица. Изобщо не мога да си представя да дам една камара пари за ол инклузив и да съм вързан на едно място. Това за мен не е оптималната почивка, а и е по-скъпа, ако гледаме финансовата страна на нещата. Освен всичко, ако не си с партньор, винаги можеш да забиеш нещо и няма да търсиш къде да го заведеш, а си имаш собствено помещение под наем, което можеш да го ползваш по предназначение за времето, което си там. Ол инклузив не е никаква оферта. Ползвал съм няколко пъти най-вече в Турция и не съм никак доволен, въпреки, че много го хвалят това нещо и колко евтино излизало. Изобщо не е така.

    Коментиран от #12, #21

  • 3 значи казвате

    34 2 Отговор
    Ол нахлузив.
  • 4 хихихихихи

    28 6 Отговор
    балъците плащат за ол инклузив и плющат водка по два лева литъра в туби правена в мазе тип цар киро и после някой препил взел че пукнал на плажа
  • 5 Банкрут

    34 4 Отговор
    Фалитите ще са над 50% до 2 години,те нека си прилагат хитрини
  • 6 БРАВО !!!

    20 2 Отговор
    Така си губят клиентите !!! А после ще реват !!!!
  • 7 баба ви от бг

    10 5 Отговор
    финито, свършено е просто или не разбрахте!!!??? няма да има плажове с пари, няма да има мафиа с хотели, няма да има корупция с вонящи улици в сл бряг, няма да има испания с уж чистите брегове, нито римини, нито адриатика с мошенниците от хърватия!!! за гърция изобщо е без коментар! много странно кой им плати дълга към голдман захс!!!!!! 700 милиона!!! явно само турция , но нямат там мениджъри!!!
  • 8 Audi

    9 3 Отговор
    All Inclusive е за семейства с малки деца. Като пораснат им става скучно. Ходил съм на Албена и беше много добре организиран и на добри цени !

    Коментиран от #9, #15

  • 9 гост

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Audi":

    И з съм ходил на Албена - останахме 1 нощ и се изнесохме - беше брутално.

    Коментиран от #13

  • 10 Йозеф

    17 5 Отговор
    БГ туризма е дупка, логичната последователност ще остави няколко големи играчи, другите се пренасочват в аграрния сектор. Ол инклузива е за скъсани шушляци, които правят сметка "да избият" почивката с непрестанно ядене и пиене, аз предпочитам да ям когато искам и където искам. От 13 години съм приключил с клоаката БГ бетономорие, имам хижа в планината в близост до ски писти и не мисля да храня некадърни ентусиасти, решили да развиват туристическия тероризъм в страната.
  • 11 Ъщъров

    10 6 Отговор
    Супер Яка статия! Бравус! Невероятни сте!
    При положение че спряха работата на хотелиерите, туроператорите и всички фирми, които са в сферата на услугите пряко свързана с хотелиерския бизнес изтипосахте тази статия. Бравус отново!
  • 12 прав си майна

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Пантелей Пътник":

    Особено ако си носиш доматите и сиренето от България, а, щях да забравя, и вестник да си ги загъваш като ходиш на плажа.

    Коментиран от #26

  • 13 До #9

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Аз ти говоря за преди много години, за първите All Inclusive. Цената беше 36 или 38 лв./човек на ден , децата безплатно. Храната беше от пиле мляко - огромен избор. Хигиена в комплекса и т.н. Сега не знам как е , не съм ходил и може би си прав !
  • 14 гост

    6 2 Отговор
    Ол инклузива отдавна е много разпространен в БГ и вероятно всички многократно сме добили лични впечатления. Преди години през маса имаше туристи с препълнени чинии и нещо увито за после, но това отминава. В Гърция не е така. Ресторантите им са повече от добри и не съм се и замислял да търся ол инклузив там. В далечния изток (Бали, Малайзия, Тайланд) никога не предлагат такива оферти. Рядкост е и в латинска Америка.

    Коментиран от #19

  • 15 Мирси

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Audi":

    Два пъти на Албена на ол нахлузив. И двата пъти пос*ране на цялото семейство. И оттогава само при византийците - там не се предлагат модерни боклуци като бланширани картофи и рулца от раци. Картофа е картоф, рибата е риба, сиренето - сирене.
  • 16 Само на майка Туркия почивам

    7 4 Отговор
    И като ида не желая да се връщам у пропадналото беге ...там е друг свят

    Коментиран от #17

  • 17 Цвятко

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Само на майка Туркия почивам":

    Съгласен съм, 320лв на човек all inclusive който наистина е всичко включено а не като на статията хотелите. 5 звезди хотел аквапарк плажа на 2 метра от пързалките с басейните ядене и пиене на корем. Който не вярва сам да провери Efesiа beach holiday ходих през 2017та и да Ви кажа имаше много хора и все българи.

    Коментиран от #18

  • 18 Цвятко

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Цвятко":

    П.С. Забравих да спомена че цената включваше 7 нощувки, транспорт от и до бг
  • 19 123

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    В Латинска Америка има много хотели с всичко включено, храната им е хубава и обилна включва риби, раци,скариди и омари.Там не ти дават вчерашната храна преработена в нещо друго на следващия ден,такава храна се изхвърля или дава на работещите в хотела. Плажовете и плажните принадлежностите са безплатни на всичко включено както и на не включените. Зависи от хотела дават коктейли които могат и да имат малко алкохол. Трабва да имаш по единични долар/евро да им даваш когато то носят куфарите, на шофьора на совалката на камариерите а някъде и на сервитьорите.Плажовете са чисти и хубави,прекарването е приятно, за предпочитане е да си седиш в хотела все пак зависи на кой остров си или къде в Мексико но в туристическите места е безопасно. Ако излезнеш от туристическите места в Мексико а и на накои отостровите няма гаранция дали ще бъдеш само ограбен или безследно изчезнал и убит. Там където са хотелите и турстите е чисто подредено и красиво,като излезеш от там е мизерия и мръсотия като в България или още по-лошо.Ако си във Флорида плажовете са безплатни,паркинигте са безплатни навсякъде и чисто и безпоасно освен в Майами и накои други места.Ако не си във всичко включено хранта не е скъпа огромен 30 см сандвич за 5-10 долара, храна в среден рестотант 8-25 долара като само месото е обикновено около 250 -350 гр или повече с две гранитури със салата или супа, на накои места за безалкохолните плащаш само за първото всяко следващо е безплатно,както и пържените карто
  • 20 ...

    2 0 Отговор
    В Гърция си запазих къща за юли... както каза колегата тук сме балканите и разликата е голяма при хотелите. Има места , на които си заслужава , но не и в този район на света.
  • 21 Явно попадаш в бардаци

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пантелей Пътник":

    Затова ти дават,, боклуци,, да ядеш...!

    Коментиран от #27

  • 22 Харалампи

    2 0 Отговор
    Има голяма разлика от ол инклузив до ол инклузив...
    Ако някой си мисли, че за 400-500 лв ще го хранят и поят с топ храни и алкохол цяла седмица... няма как! И въпреки това за тази цена ще получи по-добро обслужване, стая, база и разнообразие на храна от БГ.
    Ходил съм няколко пъти в ТР и за около 800-1000 лв хотела е прекрасен, храната супер разнообразна и много вкусна, качествен марков алкохол, страхотно обслужване, аниматори и забавления, дискотеки...барове... и т.н. Реално единственото нещо за което са ми искали още пари е за моторни спортове, но това си е нормално.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тук колко са пътували

    0 0 Отговор
    По широкия свят, не става въпрос е една или две държави...!?
  • 26 Пантелей Пътник

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "прав си майна":

    От много години не съм се прибирал в България, за да изпълня изпитаната от теб рецепта с доматите, сиренето и вестника. Но дори и когато съм бил не съм се сещал да го правя, а е вероятно страхотна идея. Някоя глава с лук може ли да взема? А сега сериозно! Аман от хейтъри! Споделих според мен как е най-добре и евтино да се почива. Разбира се всеки е различен и всеки си има предпочитания. Някои обичат само да се излежават и единственото им движение е да отидат до залата с храната и да се натъпчат, като свине, после да отидат до плажа и да си изпънат морните тюленски тела и към 11 да почнат да си гледат нервно часовника, кога ще стане 12, за да се натъпчат и напият отново. Отиват и чакат, задасаотпървите и да напълнят чиниите и да се наплюскат, като свини. После отиват до стаята и удрят по еднадрямка, после пак на плаж, пак ядене и пиене и т.н. Това е "почивка" за слаби духом, но не и тялом хора, сметкаджии на които сметката не им излиза, защото се подвеждат по хотелиерските трикове и чалъми. Обичам сам да си организирам всичко и да си направя план за всеки ден от почивката и да посетя възможно най-много места в региона и да видя възможно най-много. Обичам разнообразието, а не еднообразието.
  • 27 Пантелей Пътник

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Явно попадаш в бардаци":

    Не, явно имам малко по-изтънчено отношение към храната. Няма как храната да бъде правена в промишлени количества за много хора и да бъде вкусна, прясна и да е с високо качество. Гледа се количеството и всичко да е запълнено и да има. За повечето българи храната е скъпо удоволствие и гледат да се натъпчат до спукване, защото е на аванта. Важни са количествата, но има един постулат в икономиката, който казва, че количествените натрупвания водят до качествени изменения.

    Коментиран от #28

  • 28 Няма такова нещо..!

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пантелей Пътник":

    Пътувал си , но не си изтънчен, защото виж пътника до тебе...! Аз не обяснявам с толкова думи с малко съм разбрана, в промишлено производство, това са колегите на Рони...! (И тези неща съм ги казвала, няма да, се повтарям, не съм пътувала, но много знам, колкото и не скромно да звучи, от управителя на хотела и ресторанта, всичко зависи...!)