Last news in Fakti

20 Ноември, 2020 19:55 7 554 24

Ето кои са най-умните породи котки

  • умни-
  • породи-
  • котки-
  • абисинска-
  • бенгалска

Абисинската котка е една от най-популярните породи котки в САЩ

Ето кои са най-умните породи котки - 1
Снимкa: Shutterstock

Котките са едни от най-обичаните домашни любимци - те са пухкави, гальовни и много умни.

Ако искате да си вземете коте, но то да бъде по-специално и да се откроява от останалите котки, тогава може да се спрете на някоя от най-умните породи. Вижте кои са те според dariknews.bg:

Абисинска котка

Тя е една от най-популярните породи котки в САЩ. Представителите на тази порода са много интелигентни и любознателни. Абисинците не са от котките, които може да се нарекат гальовни, но обичат да бъдат обгрижвани от своите стопани.

Абисинските котки са атлетични, пъргави и обичат да се катерят. Подлежат на дресировка и ако подходите правилно към тях ще имате за домашен любимец гальовна и умна котка.

Балийска котка

Балийската котка много прилича на сиамската, отличава я дългата ѝ козина. Всъщност балийците са в основата на сиамската версия, но с дълга козина.

Балийските котки са известни с грациозното си тяло, изпъкналата муцунка и красивите си цветни точки. Представителите на тази порода са активни и любопитни. Те са много лоялни и привързани към стопаните си.

Бенгалската котка

Тази порода котки е известна най-вече със своя екзотичен вид и впечатляващите си размери. Това е единствената порода котки, която има петниста шарка и прилича на микс между ягуар и леопард. Тази порода произхожда от кръстоската на домашна котка с азиатска леопардова котка.

Атлетични и грациозни, те са по-големи от повечето домашни котки. Ако се спрете на тази порода котка, трябва да знаете, че тя има нужда от пространство в дома ви, за да изразходва енергията си.

Бирманска котка

Бирманската котка е енергична и приятелски настроена порода, която обича присъствието на стопаните си. Тези котки са интерактивни с хората, умни, адаптивни и игриви.

Бирманските котки произхождат от Бирма (сега известна като Мианмар), където се смята, че са били отглеждани от свещеници в храмовете и дворците.

Корниш рекс

Представителите на тази порода котки са изключително екзотични и за някои хора дори странни. Котките Корниш Рекс са активни и дружелюбни любимци. Много умни и активни животни.

Котките от тази порода лесно се поддават на възпитание, лесно може да бъдат научени на команди, но не очаквайте да изпълняват всяка ваша команда безпрекословно.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 22 Отговор

    До коментар #1 от "7777":

    защо обиждаш госпожа ВЕНЕЛИНА БЕЗСРАМНИКО

    Коментиран от #4, #21

  • 3 Сребра

    43 2 Отговор
    Разбрахме, че са умни. Ама като няма фото, всичките са еднакви.
  • 4 Малката муха

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Най-добре Едното да изчака до 00:30 часа и да пише за други котенца ;)
  • 5 един от многото

    24 6 Отговор
    Абисинската котка най популярната в Америка и най интелигентна, в повечето случаи в пъти по интелигентна от стопаните си!
  • 6 Пацо

    17 2 Отговор
    Прибрах котка преди седмица. На годинки е. Само спи. От къде да знам дали е умна или тъпа. Добре че се мести от време на време та разбирам че е жива. Мразя котки обаче нямаше начин. 3 дни се занимавах с нея. Транспорт, лекар,хапчета , лекарства, храна. Вчера четох и ковид хващат. Може да има и отделения за тях. Лудница е.
  • 7 Не взимайте

    42 1 Отговор
    Разни абисинска, балийска. Вземете си коте от улицата, ще ви обича, ще ви е вярно, ще мърка нон стоп като е до вас. Котките са умни и чудесно знаят кой ги храни и обича и умеят да са благодарни.

    Коментиран от #10

  • 8 Читател

    6 29 Отговор
    Котките са грациозни, красиви, но и своенравни и глупави животни точка Може би единствено лъвовете проявяват някаква по-сложна тактика като стадни животни. Останалите - от домашната котка до тигъра - действат предимно по инстинкт, трудно се опитомяват и обучават на нещо по-сложно от акане в тоалетната.

    Коментиран от #9, #11, #18, #22, #24

  • 9 Цербер

    21 12 Отговор

    До коментар #8 от "Читател":

    Котката е Божие творение. То се ражда интелигентно. Кучето е на другия полюс. Дяволско изчадие, което се ражда тъпо и има нужда да го обучаваш и да го държиш на симджир за да не изяде някой човек.
  • 10 Диверсант

    34 1 Отговор

    До коментар #7 от "Не взимайте":

    Абсолютно вярно, по мило животинче няма от коте намерено на улицата. Цял ден те чака, когато се прибереш първо тича да се гали и след това търси да яде независимо че има храна в паничките си. Имат способността да извличат негативната енергия от тялото ни и търсят да легнат там където ни боли.

    Коментиран от #16

  • 11 С.В.

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Читател":

    Коментарът ти е абсолютно доказателство че котките са много по умни от теб. Те са наистина много умни и интелигентни,но за теб е много трудно да го разбереш защото сивото вещество в главичката ти е почти невидими.
  • 12 Пресно зеле с кот. Косми

    6 0 Отговор
    Чодесни са, старите котки, мъркат,пъркат, не знам защо така....!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 тъй де

    4 4 Отговор
    Най-умни са Пуси Кет Долс
  • 15 Кучкарка

    9 0 Отговор
    От кучето по УМНО добиче няма. Изходи се на асфалта и почна да рие със задните си крака ... асфалта?! Много просто!
  • 16 Тука съм

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Диверсант":

    съгласен с теб, по принцип обичам котки,и не само..Имал съм Персийка,Синя руска,Сиамка/чистокръвни с документи/...подаръци от приятели/не купувани/....и "обикновена превъзходна" това беше най умното коте кое то съм имал/жената го беше хванала пред кооперацията/ Това гадинче не ядеше котешка храна! Каквото ядяхме ние това и то! Купичката му пълна с храна/котешка/ оня се изправя пред хладилника и мяука за ядене! До последно го пусках навън сам си излизаше от терасата,и се прибираше....
  • 17 Гуан от Виетнам

    4 18 Отговор
    Къде умна маца, всицки са еднакви в тавата и фурната с ориз. ас много обица пецена маца ям, ам, ам, ам.
  • 18 ЛЛЛ

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Читател":

    Ти май никога не си имал котка щом се изказваш така
  • 19 Порно

    14 1 Отговор
    Абисинските са злопаметни гадняри. Вземете си най обикновенна- пород улична превъзходна. Една такава ме спасява при болка в ставите по добре от каквото и да е лекарство
  • 20 един от стадото

    12 2 Отговор
    порода няма, водят я късокосместа някаква. Расправят римляните ги донесли по европата. Вече шеста година ми мърка на юргана, сега пак е там, топли като ел. възглавничка. Винаги благодарен, а колко малко му трябва само..да го погалиш..верно другарче в дългите вечери
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Нали

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "Читател":

    Който има скъпи мебели у дома би се замислил за едно такова нещо какви поражения правят особено на кожен диван .Аромата от пишане е ужасна помага при хрема.Приоритет за хора които нямат парно или седят само под юргана цяла зима .
  • 23 Обичам мокри котета

    2 4 Отговор
    Най-много обичам котето на комшийката! Много обича да бъде галено и най-много салам обича...
  • 24 Това са

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Читател":

    пълни глупости, написани от човек, който никога не е имал котка през живота си!