Last news in Fakti

28 Ноември, 2020 19:15 6 336 19

Учени обясниха, че цял живот сме готвили ориза погрешно

  • ориз-
  • погрешно-
  • готвене-
  • варене-
  • канцероген

Това е така заради неочаквано опасен канцероген, който, оказа се, че мнозина не са „премахвали“ правилно при варенето на ориза

Учени обясниха, че цял живот сме готвили ориза погрешно - 1
Снимкa: Shutterstock

Няма човек, който да не е вкусвал ястие с ориз. Най-вероятно няма и такъв, който да не му се е налагало да вари ориз. Е, тези, които са го правили, са наясно, че това може да се окаже трудно начинание.

Сега учени от университета в Шефилд във Великобритания шокираха всички с твърдението си, че мнозина са готвили ориза погрешно през целия си живот, пише jenata.blitz.bg.

Това е така заради неочаквано опасен канцероген, който, оказа се, че мнозина не са „премахвали“ правилно при варенето на ориза.

Учените от Шефилд са открили какъв е безопасният начин за приготвяне на ориза, който премахва от 50 до 74 процента от арсена от продукта. В същото време методът не повлиява на съдържанието и вкуса на ориза.

За да „обеззаразят" ориза, учените са използвали метода на т. нар. „абсорбция на пара“. За да направите това, трябва да готвите ориз за няколко минути във вряща вода. След това източете водата и я заменете с чиста такава. След това оризът се готви на слаб огън, докато омекне.

„Арсенът е водоразтворим канцероген, който лесно се натрупва в ориза. Оризът съдържа десет пъти повече арсен от другите зърнени храни. Известно е, че кафявият ориз съдържа повече арсен, отколкото белия, поради наличието на обвивка, където токсинът е концентриран“, уточняват учените.

Те са категорични, че техният метод премахва 50 процента арсен от кафяв ориз и 74 процента от бял ориз. И според тях именно това е правилният начин за варене на ориза.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охо Бохо

    39 1 Отговор
    А тези учени като сега са открили, че цял живот сме готви ли грешно ориза, те как са го готви ли? ~също грешно. Не са умрели след като са го яли грешно. Аман от такива глупости.

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аз така

    14 2 Отговор
    си правя оризена каша.Това се получава след тези процедури.
  • 4 EdinotBG

    28 0 Отговор
    Очаквам скоро на пазара са пуснат "чист" , еко ориз без арсен.
  • 5 нашия

    23 1 Отговор
    голямо откритие няма щбаба ми ми го е казвала това преи 50 години -ориза в минимум три води се вари сине казваше тя-пропуснала е нобелова награда жената-но от къде да предполага че другите са толкова прости

    Коментиран от #6

  • 6 Бай Ганьо

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "нашия":

    За боба ти е говорила ;) А за азиятчетата..., не смятам, че са на мнението на “кулинарите” от аНГЛИЯ!!!
  • 7 Изобщо

    5 0 Отговор
    не ме интересува !
  • 8 Обективен v2

    24 0 Отговор
    То и през всичките тези години българите избират грешния вожд да ги управлява, но за това не казвате нищо...
  • 9 Голям Слон

    14 0 Отговор
    Най-вероятно и секс неправилно правим...
  • 10 Сульо

    11 1 Отговор
    Че кво прай тоя арсен в ориза.... Как е попаднал там????.... Направо да подладееш :)))))

    Коментиран от #17

  • 11 каракочан

    9 1 Отговор
    Аааааа за наденицата ли питате господа англета професоре.Първо я белете после я яжте,без подправки.И запомнете,тук на Балканите не арсена ни трови,а политическата чума.Ориз не ядем,пием ракия,ядем домашна създарма и пъстарма,пием чай от билки и дишаме чист балкански въздух.Яжте си ориза с трюфели и фенел ала педел и не ни давайте наклон на наденицата.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ясно

    8 1 Отговор
    Искат да им купуват уредите на пара, измива се хубаво ориза и всеки си го приготвя, както желае.....!
  • 14 Мисля

    9 1 Отговор
    Пия,пуша,ям сланина и солено,но задължително ориза ще си го варя без арсен
  • 15 Дада

    8 0 Отговор
    Българите на първо място по смъртност и без да ядат ориз.Китайците ядат само ориз и не могат да бият българите по смъртност
  • 16 Касандра

    0 2 Отговор
    Един руски доктор казва: ако искате да живеете дълго яжте кисело и солено. Прав е човека луканката и сиренето що траят? щото имат сол а трушията и оцет.
  • 17 Голям Слон

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сульо":

    Арсен често попада в растенията :-) Те сами си го извличат от почвата. Например, най-хубавото вино, което някога съм пил, е от отел. Уви, анатемосаха го. Преди това го обявиха за сорт грозде-концентратор на арсен. Сега само да посмее някой производител да го ползва. Та, така и в ориза вероятно. Конкретно аз от арсена не се страхувам..
  • 18 един от многото

    2 1 Отговор
    Чудя се как са оцелели до сега азиатците , че и се плодят като зайци!
  • 19 йокин

    1 0 Отговор
    Горките,китайциииииииииииииииииииии.Затуй,са над милиард.