Last news in Fakti

16 Април, 2021 22:30 8 590 17

Какво трябва да знаем за агнешкото

  • агне-
  • агнешко-
  • агнешко месо-
  • готвене-
  • подправки-
  • кухня

Ето как да подправим и сготвим агнешкото за Великденската трапеза

Около Великден и Гергьовден агнешкото е месото, което придава традиционния вкус и аромат на празничната маса. За да изберем добро месо обаче, трябва да познаваме качествата на агнешкото, пише Флагман.

Агнето е малкото на овцата, бозайник е и е преживно животно. В месодобивната промишленост под овнешко месо се разбира месото на кастрираното мъжко животно, както и на некастрираното (овен), а също и на възрастното женско животно (овца). В различните държави съществуват различни възрастови норми за месото, което се предлага като "агнешко".

Млечното агнешко е на животно, хранено само с майчино мляко в продължение на около два месеца. Месото му е изключително крехко и деликатно.

Какво трябва да знаем за агнешкото
Снимка: Pixabay

Голямото агне се отглежда в кошари. Храната му е съставена от зърна и фураж. Коли се между третия и десетия месец. Месото му е крехко и по-ароматно в сравнение с това на млечното агне.

Съществува и средна категория - агне-сукалче, което има осреднени характеристики между горните два вида агнешко.

Различни са начините за подправяне на агнешко, като то се съчетава много добре с чесън, горчица, босилек, джоджен, розмарин, салвия и кора от лимон или портокал.

Някои части от месото, като плешката, гърдите или долната част на бутчето, стават по-крехки след мариноване.

Обикновено агнешкото се свързва с тържествения обяд на Великден и по-късно - на Гергьовден. Агнешкото чеверме, което се приготвя от цяло агне и се пече на жив огън, е нещо изключително вкусно и е познато не само у нас, но е и част от обичаите на Северна Африка и други арабски страни.

Арабската кухня обича да съчетава агнешкото или овнешкото с кус-кус.

Агнешкото се консумира предимно печено или на грил, но разкрива най-силно своя аромат, когато е леко розово. То също като говеждото може да се консумира леко розово (63 градуса), почти опечено (68 градуса) и добре изпечено (около 73 градуса). Тъй като лесно се изсушава и втвърдява, добре е агнешкото да се пече на умерен огън (140-160 градуса) и да се избягва препичането.

Когато е прясно, агнешкото се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно - само 1-2 дни!). Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на парчета, а ако е на кайма - 2-3 месеца.

Агнешкото е богато на протеини, цинк и витамини от група В, то е източник на желязо, калий и фосфор.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    13 3 Отговор
    Събина Андреева тази новина от учебник по биология ли е или...
  • 2 Да,да

    7 2 Отговор
    Страшно полезно! Браво на автора!
  • 3 овчаря

    13 3 Отговор
    Браво на авторката на статията,предлагам да се съсредоточи върху животновъдството и да ни обгрижва с такива ценни статии за в бъдеще.Очакваме с интерес статия за камилите моржовете прилипите и особенно за магаретата като екологичен транспорт.Също се интересуваме от кооокошките какви породи има и по колко яйца снасят...
  • 4 Кермен

    8 3 Отговор
    Аз пък съм вегетарианец....
    Сега излезе копривата лапада и левордата.....
    😆😁🤪😜

    Коментиран от #7, #8, #10

  • 5 Рошко

    6 2 Отговор
    Със сигурност по добре от овчето, и още по добре агнешко с приятели отколкото овче сам 😁😁😁😁
  • 6 Лай лай

    2 0 Отговор
    Добре де ние не знаехме
  • 7 😁😁😁😁

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кермен":

    ...не замирише ли на мръвки...😁...значи не става за ядене..😁...
  • 8 Говедото

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кермен":

    Апа чорбъ от дзанки да видиш...ама потрай още малко.
  • 9 Келявите слушатели,

    4 0 Отговор
    Социално слаби сме, нема да можем да купим агнешко...пък моем да проверим на кауфлана, ква е хавата..!!!

    Коментиран от #15

  • 10 Агнешко

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кермен":

    с левурда е много хубаво!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 хаберих

    4 1 Отговор
    "Агнето е малкото на овцата, бозайник е и е преживно животно." Тъй ли? Виж ти! Може и да е голямото...руно на оФцата. И даемесояденхищник.
  • 13 Агнешко

    2 0 Отговор
    С гъби от гората, нз, дали ще стане добре...!
  • 14 смок

    4 0 Отговор
    Като ходиш за гъби в гората,оглеждай се за мечки.
  • 15 3782

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Келявите слушатели,":

    Хавата там е 40годишен фризер нов внос от 4тия райх. Честито роби. А имахме села и български живи животни
  • 16 Дреме ми

    6 1 Отговор
    БРАВОС!Събке ти откри топлата вода...душо!
  • 17 3333

    4 0 Отговор
    Събке ти ми дай агнешко, пък аз знам как да го ям.