Около Великден и Гергьовден агнешкото е месото, което придава традиционния вкус и аромат на празничната маса. За да изберем добро месо обаче, трябва да познаваме качествата на агнешкото, пише Флагман.
Агнето е малкото на овцата, бозайник е и е преживно животно. В месодобивната промишленост под овнешко месо се разбира месото на кастрираното мъжко животно, както и на некастрираното (овен), а също и на възрастното женско животно (овца). В различните държави съществуват различни възрастови норми за месото, което се предлага като "агнешко".
Млечното агнешко е на животно, хранено само с майчино мляко в продължение на около два месеца. Месото му е изключително крехко и деликатно.
Голямото агне се отглежда в кошари. Храната му е съставена от зърна и фураж. Коли се между третия и десетия месец. Месото му е крехко и по-ароматно в сравнение с това на млечното агне.
Съществува и средна категория - агне-сукалче, което има осреднени характеристики между горните два вида агнешко.
Различни са начините за подправяне на агнешко, като то се съчетава много добре с чесън, горчица, босилек, джоджен, розмарин, салвия и кора от лимон или портокал.
Някои части от месото, като плешката, гърдите или долната част на бутчето, стават по-крехки след мариноване.
Обикновено агнешкото се свързва с тържествения обяд на Великден и по-късно - на Гергьовден. Агнешкото чеверме, което се приготвя от цяло агне и се пече на жив огън, е нещо изключително вкусно и е познато не само у нас, но е и част от обичаите на Северна Африка и други арабски страни.
Арабската кухня обича да съчетава агнешкото или овнешкото с кус-кус.
Агнешкото се консумира предимно печено или на грил, но разкрива най-силно своя аромат, когато е леко розово. То също като говеждото може да се консумира леко розово (63 градуса), почти опечено (68 градуса) и добре изпечено (около 73 градуса). Тъй като лесно се изсушава и втвърдява, добре е агнешкото да се пече на умерен огън (140-160 градуса) и да се избягва препичането.
Когато е прясно, агнешкото се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно - само 1-2 дни!). Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на парчета, а ако е на кайма - 2-3 месеца.
Агнешкото е богато на протеини, цинк и витамини от група В, то е източник на желязо, калий и фосфор.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ганьо
22:32 16.04.2021
2 Да,да
22:34 16.04.2021
3 овчаря
22:46 16.04.2021
4 Кермен
Сега излезе копривата лапада и левордата.....
😆😁🤪😜
Коментиран от #7, #8, #10
23:09 16.04.2021
5 Рошко
23:11 16.04.2021
6 Лай лай
00:16 17.04.2021
7 😁😁😁😁
До коментар #4 от "Кермен":
...не замирише ли на мръвки...😁...значи не става за ядене..😁...00:50 17.04.2021
8 Говедото
До коментар #4 от "Кермен":
Апа чорбъ от дзанки да видиш...ама потрай още малко.03:07 17.04.2021
9 Келявите слушатели,
Коментиран от #15
03:27 17.04.2021
10 Агнешко
До коментар #4 от "Кермен":
с левурда е много хубаво!04:00 17.04.2021
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 хаберих
08:51 17.04.2021
13 Агнешко
08:57 17.04.2021
14 смок
09:41 17.04.2021
15 3782
До коментар #9 от "Келявите слушатели,":
Хавата там е 40годишен фризер нов внос от 4тия райх. Честито роби. А имахме села и български живи животни09:51 17.04.2021
16 Дреме ми
11:03 17.04.2021
17 3333
11:47 17.04.2021