Last news in Fakti

28 Юни, 2021 18:33 8 905 22

Странните начини за ходене до тоалетната в някои страни

  • тоалетна-
  • баня-
  • култура-
  • азия-
  • китай-
  • япония-
  • корея

В Азиатските култури ходенето до тоалетната понякога няма нищо общо с това,което сме свикнали на запад

Странните начини за ходене до тоалетната в някои страни - 1
Снимка: Shutterstock

Привичките в ходенето до тоалетна в другите страни могат да са доста различни. Например, когато сте в Южна Корея, някои неща в тоалетната могат да ви удивят или дори шокират.

Дори начинът, по който хората си мият ръцете, може да е необикновен и, вместо диспенсер за сапун, можете да видите странно устройство със сапун в обществените тоалетни. Запознайте се с някои специални тоалетни навици в другите държави, които със сигурност ще ви оставят изненадани:

Можете да видите специален сапун в тоалетните в Южна Корея

Вече сме свикнали да виждаме диспенсери за сапун в обществените тоалетни, но хората, посещавали Корея, са видели нещо уникално там. Блогъри посочват, че по принцип ще сте късметлии, ако намерите сапун в тоалетната. В повечето случаи това е сапунено блокче, закачено за прът, а вие трябва да го потъркате, за да можете да си измиете ръцете, съобщава Brightside.me.

В обществените тоалетни в Япония може да има бутон за спешни случаи

Някои обществени тоалетни в Япония имат много полезен атрибут – бутон за спешни случаи. Понякога чужденците го объркват с бутона за пускане на водата. Той бие аларма за охраната, която идва да провери кабинката. Това е особено добро устройство за възрастните хора, които може да имат нужда от помощ.

В Япония има система, наречена „Звук принцеса“

Някои японки се притесняват от това, че могат да ги чуят докато са в тоалетната. За да намалят този стрес и да прикрият звука, инженери са създали устройство, което възпроизвежда звука от пускане на водата без реално да има нужда от пускане, за да не се хаби вода.

На много места в Китай все още има тоалетни с клекало

Много райони в Китай имат традиционни тоалетни с клекало, особено обществените тоалетни. Въпреки това блогърите казват, че пътешествениците имат избор и от такива, на които се седи. На някои хора им е трудно да балансират в клекнало положение, което е особено трудно, когато се пътува с влак.

Тоалетните в Камбоджа имат маркуч с вода

Камбоджанските тоалетни имат някои особени. Първо, обществените са рядкост. Второ, трябва да изхвърлите използваната хартия в кош, защото повечето канализации не могат да се справят с тоалетната хартия. Трето, те имат маркуч с вода в банята, който човек може да използва да се измие и да изплакне с него тоалетната.

Можете да намерите тоалетни за всички полове в САЩ, Канада, Япония и Тайланд

Тези обществени тоалетни са създадени за широк обхват от хора със или без специални нужди, включително хора с недъзи, възрастни и транссексуални. Освен това е много удобно за родители, които трябва да помогнат на детето си в тоалетната.

В Антарктида използват преносими тоалетни

Пътешественици споделят, че има специални палатки за тоалетни в Антарктида. Може да има отделни тоалетни за малка и голяма нужда. Вторите са преносими и в тях отпадъкът ви може да се опакова и запечата в найлонова торба.

Тези специални преносими японски тоалетни са много интересни. След като си свършите работата, трябва да натиснете бутон, който да запечати торбата. Запечатването отнема две минути. След това изхвърляте торбата на боклука.

В Индонезия използват лявата ръка за тоалетна, а дясната за храна

В някои култури хората разделят ръцете си за хигиена и за ядене. Индонезия е една от тях. Могат да счетат за обидно да им дадете нещо с лявата си ръка, защото тя се счита за „тоалетна ръка“ за избърсване. Дясната е за подаване и за храна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цвик Верея

    19 13 Отговор
    Психопатите в Япония дават на децата си хапчета, от които не им миришело, че ги било срам и до тоалетна да идат.
  • 2 Силата тук е на харакириту и хипо

    6 1 Отговор
    И защо в азиатски страни.... по европата е по. културно, така мисля, не съм ходил...!
  • 3 Мнаф

    36 0 Отговор
    Браво Събинче,Машалах.Обаче не знаеш защо блондинките акат на две купчинки?
    —Заради прашките бе,Събинче!
  • 4 Ме да го знаете вица,но

    28 1 Отговор
    Българин отишъл на специализация в Япония и гостувал на колега японец. Там искал да ползва тоалетна, но скоро се върнал при домакина и му се оплакал, че не знае как да влезе, защото вратата на тоалетната няма брава и дръжка. Японецът му казал, че тя е с фотоклетка и сензор и като стоиш пред вратата 5 секунди, тя се отваря; като влезеш - автоматично се заключва; а като си свършиш работата и пуснеш водата - автоматично се отключва.
    Българинът харесал технологията и си поръчал една за вкъщи. Когато обаче японецът дошъл в България, в дома на приятеля му, на вратата все пак имало брава. На въпроса "Защо?", нашият отговорил.
    - Технологии... технологии, ама тук сме в България. Първия път, като спря токът - срах отвънка, а втория път, като спря водата - спах вътре...

    Коментиран от #6

  • 5 rusnak

    9 5 Отговор
    Чувал съм, че в западната цивилизация, за по-добра зелена утилизация, преработвали калната маса за бургери.
  • 6 Да,да

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ме да го знаете вица,но":

    Бях го забравил!
  • 7 Четник

    8 0 Отговор
    Няма да повярвате но в Кралството отходните тръби са с диаметър …….само 10 см. по стандарт
  • 8 Гръч

    13 1 Отговор
    В Банкя никога не си мият ръцете по заповед на вожда Пръцко Хвалипръцков
  • 9 Само в японска не съм била

    5 0 Отговор
    Но всички вецета които са като собствениците им.... нямам думи, за това, онази БЯ пак ще спомене своите глупости, но ....... ужасссссс и все пак на въздух си е най добре, под звездите и луната, голема романтика е....!
  • 10 Бриго Бичкията

    15 1 Отговор
    А пък у нас има едно племе дето като ходи по голяма нужда, стъпва върху тоалетната чиния, по някой път и с обувки. Познайте кое е това племе?.

    Коментиран от #22

  • 11 Бай Шиле

    8 0 Отговор
    К,ва е тая статия бе? Лайнарска работа.
  • 12 FraDia

    6 0 Отговор
    Това за бърсането с лявата ръка и яденето с дясната е правило още от елинистичната и римската култура. Какви азиатци какви пет лева?
  • 13 МЮСЮЛМАНИН!!!

    12 0 Отговор
    НЯМА ЛИ БИДЕ В ТОАЛЕТНАТА..ТОВА НЕ Е ТОАЛЕТНА...С ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ САМО СЕ ЗАМЪРСЯВА ПОВЕЧЕ ТЯЛОТО 🤑
  • 14 Преживял и препатил

    11 0 Отговор
    Всичките "странности" съм ги виждал и в България без кенефите за трите пола. Явно повечето от вас не са ходили на летни лагери, екскурзии, казарма, на село... там има дори и повече от това което се споменава в статията.
  • 15 Живял на село

    15 0 Отговор
    Ние пък си имаме селски клозет. Дървена малка барака с одрязани дъски на пода във форма на триъгълник, на забит пирон е закачен накъсан вестник /за бърсане/, вратата не стига чак догоре /за проветряване/, стените са изографисани с кафяви запетаи и като дупката се напълни... копае се нова и клозета се мести. Селски разкош с наторяване на градината.

    Коментиран от #16

  • 16 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Живял на село":

    Абе друго си е в гириза и мухи има бол та ти правят смучки по г.за и т.шаците и аромат неустоим...... малко е кофти че няма къде да си оставиш телефона за да си намачкаш вестника и да се избършеш!
  • 17 Мюмюн

    0 1 Отговор
    Ади ва...ко туй кинеф-илати да киризите моя къф супирлукс е. Кат гробница на фараон е-ут дялан камак, с кулони в читирите кьошета, покрива е ут гранит и балчишки мрамур, ватре е кат лувара-стини ут махагон и куприна, кат се.ре.ш да са чувствуваш кат импиратур на пуднибесна империа. Музика дранчи ут тунколони, сидалката е кат трона ут игрити на тронуве, асъл драндабур рабута. Щото тоз ки.неф има две придназначениа-кат умре някой ут патроните ут клана ни, гу пугребвами ватре-да ни харчим паре за пу-гулям мунумент. Ко викати, а?!
  • 18 ганчо потуранчо

    9 0 Отговор
    В България на много места хората все още си вършат работата в тоалетни на двора и в дупка изкопана в земята. А иначе във влака в България, която е в Европа и ЕС може да си свършиш работата в дупка на пода направо върху релсите

    Коментиран от #19

  • 19 акото

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "ганчо потуранчо":

    и понеже никога няма хартия е пълно от дясната страна със запетайки

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Чукотка wc

    0 0 Отговор
    Кол, въже, чук и трион.
  • 22 Ха-ха-ха

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бриго Бичкията":

    За по-добро сцепление, сигурно.