Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 15:45 2 678 16

Земята е изправена пред заплаха заради поголовното замърсяване

  • замърсяване-
  • околна среда-
  • химикали-
  • планета

Хората едва сега започват да осъзнават кошмарните последици от замърсяването.

Земята е изправена пред заплаха заради поголовното замърсяване - 1
Снимка: Shutterstock

Хиляди синтетични вещества са изтекли безвъзвратно в екосистемите на планетата и хората едва сега започват да осъзнават кошмарните последици от замърсяването.

29-и век е. Земята е сметище. Хората са избягали още преди векове, след като са я направили необитаема чрез дългогодишната си ненаситна консумация. Всичко, което остава, са планини от боклук, докъдето стига погледът. Това е фантастика. Така започва филмът на Disney Pixar от 2008 г. "УОЛ-И".

Ако не преосмислим поведението си в опазването на околната среда, може и да доживеем колония на Марс, която ще е единственият шанс на човечеството да оцелее сред планини от боклук, пише actualno.com". Всички знаем за предизвикателството, пред което сме изправени. Можем да открием токсични метали в хималайските върхове, пластмасови влакна в най-дълбоките части на океана. Замърсяването на въздуха убива повече хора от настоящата пандемия", казва Мери Райън от Imperial College London, цитирана от БГНЕС.

На срещата на върха през 2002 г. в Южна Африка световните лидери се договориха да сведат до минимум вредното въздействие на замърсяванията с химикали върху околната среда, като краен срок за това беше 2020 година. Замърсяването с отпадъци от икономическа дейност е толкова старо, колкото е и самата ни цивилизация. Ледът в Гренландия съдържа следи от олово и мед от Бронзовата епоха в Европа. А първите синтетични химикали, които не съществуват в природата, са създадени в средата на XIX век. Но сега планетата ни е в период, наречен "Великото ускорение" – той бележи времето след Втората световна война, когато за първи път в историята на човечеството скоростта, с която човекът създава нови замърсители и изхвърля отпадъци в околната среда, е ускорен до крайност. Така например, синтетичните химикали и продукти до такава степен са в бита ни, че данните са шокиращи: през 1950 г. световното производство на пластмаса, например, е само 1,5 милиона тона. През 2017 г. е 350 милиона тона. През 2050 г. се предвижда да достигне 2 милиарда тона. Производството на химическата промишленост в развиващите се икономики се е увеличило повече от шест пъти между 2000 и 2010 г., сочи доклад на ООН. Според Международния съвет на химическите асоциации (ICCA), 95 процента от стоките се правят с някаква форма на индустриален химически процес при производството си.

Един особено ярък и надлежно документиран пример е за популацията на косатки край западния бряг на Обединеното кралство. В продължение на 30 години не е регистрирано нито едно новородено и учените решават, че видът е изчезващ. През 2016 г. до шотландския остров Тири,морето изхвърля починала женска косатка, а при щателно изследване учените установяват, че тя има неразвита матка и нива на PCB (полихлорирани бифенили (PCBs), клас промишлени охлаждащи течности и лубриканти, които могат да бъдат мощни разрушители на ендокринната система при поглъщане – бел. ред.) 100 пъти по-високи от прага на токсичност за морските бозайници.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ние сме вирус

    19 3 Отговор
    за планетата земя.

    Коментиран от #15

  • 3 Българин

    9 4 Отговор
    Какъв 29ти век, бе ? Сега американо-турската ни колония преживява като срещу пари приема върху земята си неразградимия отпадък на другите. !

    Коментиран от #7

  • 4 честен ционист

    10 4 Отговор
    Решението за Ганчо е да преустанови тежката си промишленост и енергетика и да се фокусира върху горенето на пластмасови отпадъци от цял свят, в което вече специализира 5-та година. откакто Китай би дузпата на света.

    Коментиран от #6

  • 5 Научете "правоверните"

    13 1 Отговор
    Че земята може да съществува с 3-4 милиарда човека! Поголовното размножаване на което ги учат ходжите ще унищожи всичко, и вярата им че ще завладеят света е кьорфишек!
  • 6 Татарина

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Браво на тати умното момче! Замислям се дали не си създаден от Иван Владислав! Същия си като него, "истински" македонец!
  • 7 TURKIYE 🇹🇷

    1 11 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Натовска краварска колония населена с болни сорофилистици и русофилистични кухи чутури няма никакво турско в българската територия за огромно съжаление го казвам 🚩
  • 8 име

    5 0 Отговор
    Аз мисля че в манталитета ни е залегнало да хвърляме боклуците на сметището, бунището, купището и др. му ситоними. Но на времето не е било проблем защото всичко е било биоразградимо. За да се научим сега да пазим, щу са нужни няколко покорения, но и това ще стане. Но е нужно не само ние, като хора и общество да пазим, но и големите производители да изоставят манията за свръх произвадство и печалби. Производството на некачествени стоки-еднодневки за бита е първа стъпка към замърсяването. Отделно че и подкупната и нищоправеща бюрокрация по цял свят може да наложи мита на такива стоки, за да станат по-трудни за продаване.
  • 9 Анушка

    1 0 Отговор
    Тъкмо да се изправи и пак се търкули.
  • 10 Лицемери

    3 0 Отговор
    Изкупувайте и рециклирайте, но нали далаверата е преди всичко. Боклукът на 90% подлежи на многократно използване, но е по-лесно да събираш такси, отколкото да насърчаваш рециклирането.
  • 11 Ами ...

    0 1 Отговор
    Има по-силна фантастика. 😀
  • 12 Петърчо

    5 0 Отговор
    Свръх производството замърсява най много ! Къде са колите , които издържаха 30 години ?Също толкова издържаха и електроуредите ! На 100% се рециклират само метал и стъкло ! По възрастните помнят как грижливо се връщаха буркани и бутилки в магазините ! Сега екологията има друга цел ! Да не се позволи на по бедни страни да се развиват а не да се намали свръх производството!
  • 13 Обесен Язовец

    5 0 Отговор
    Нека не ни вменяват вина за чужди грехове! Кой пусна пласмасата в хранителната индустрия? Един от основните замърсители в глобален план е Кока Кола. Някой да говори за това?
  • 14 И презервативите

    1 0 Отговор
    си хвърлат, където им падне...!
  • 15 геноцид

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ние сме вирус":

    Вирус са корпорациите и техните собственици , не желаещи да си намалят печалбите !!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.