Last news in Fakti

13 Декември, 2021 18:45 2 768 4

Митове за сирената

  • сирена-
  • митове-
  • готвене-
  • вкус

Колкото по-старо е сиренето, толкова по-хубаво е то! Дали?

Митове за сирената - 1
Снимка: Shutterstock

Сирената са един от най-лесния и колоритен начин да добавим лукс и вкус на празничната (и не само) трапеза. Подобно на виното обаче, и те са свързани с редица правила за сервирането и консумацията им.

Според Guardian обаче голяма част от тях са митове, които нямат връзка с истината, съобщава lifestyle.bg.

Можем да готвим с евтини сирена

Французите са го казали най-добре: Ако виното не става за пиене, значи не е годно и за готвене. Същото правило важи и за сирената - в случай, че са със съмнително ниска цена или откровено не ни допадат на вкус, няма как да очакваме да се представят добре в ястие.

Предварително настърганите са ОК

Най-често по този начин се продават сирена като пармезан или чедър. Веднъж настъргани обаче, те започват да се оксидират, а кислородът променя вкуса им не към хубаво.

Колкото по-старо, толкова по-хубаво

Един от най-устойчивите "сиренови" митове. Всъщност всеки вид сирене има пиково състояние, в което е най-вкусно и преди, или след което, вкусът му се разваля. За да го знаем обаче, трябва да сме експерти в различните видове или просто да се консултираме с такъв.

Най-доброто съхранение е в стреч фолио

Всъщност това е най-неподходящият начин да приберем сиренето в хладилника. Стреч фолиото запечатва влагата вътре в продукта и благоприятства развитието на мухъл. Експертите препоръчват да го съхраняване във восъчна хартия, а когато нямаме такава, увито в хартия за печене.

Най-добре да го държим на вратата на хладилника

Всъщност там е едно от най-сухите места в хладилника, което означава, че сиренето ни бързо би изсъхнало. Ако не разполагаме с хладен килер или мазе - най-подходящите места за съхранение на сирене, най-добре да го увием във восъчна хартия и да го приберем в чекмеджето за зеленчуци. Там температурата е малко по-висока, а влагата - подходяща за сирена.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гастро гуру

    3 1 Отговор
    Така е, домакините да се поучат
  • 2 Мит е, че сиренето струва

    3 0 Отговор
    нещо без вино.
  • 3 American 🏈

    3 1 Отговор
    Стреча е играчка, аз слагам в кутия с щракващ капак
  • 4 оня с магарето

    3 0 Отговор
    не разполагаме с хладен килер или мазе