Рецептите в българската кухня са формирани в продължение на векове, с традиции в овкусяването и изградени методи и техники за приготвяне, пише trafficnews.bg. Няма спор, че ястията у нас са превъзходно вкусни, а някои от по-долу изброените са и доста лесни за приготвяне, което ги прави още по-чудесни.
Вижте кои са най-обичаните български ястия, според редица проведени анкети по нашите ширини.
Сутляш
Сутляшът е познат още просто като мляко с ориз и е традиционен турски десерт. Масовото му приложение в българското домакинство го превръща в мил спомен от детството за поколения българи. Ароматът на канела придава пълен завършек на превъзходния му вкус.
Туршията
Наближи ли есента, идва моментът за варене на люта ракия и затваряне в буркани на царска туршия. Туршията е едно от неизменните деликатеси на трапезата на всеки българин през студените сезони.
Баница
Баницата е част от всяка празнична трапеза, незаивисмо дали пиршеството е национално или религиозно. Едно от най-предпочитаните ястия за закуска е баница с боза, айрян или живо закваселно кисело мляко.
Без баницата никой български празник не би бил това, което е.
Яйца на очи
Ястието, което всеки от нас трябва да умее да си готви сам са яйца на очи. Бързо, лесно и много вкусно.
Мусака
Картофи и кайма! Едни от любимите храни, събрани в едно. Мусаката се нарежда на шесто място в класацията на най-обичаните български храни.
Шопска салата
Трапеза без шопска салата с ракийка трудно се намира из нашите ширини. С нея се преяжда лесно и бързо може да ти стане тежко.
Бобена чорба
Като българската рецепта за бобена чорба просто няма друга на света. Зрял боб, вода, моркови, лук, чушлета, чубрица, пипер, джоджен, олио и домат – ето на това му се вика рахат!
Дроб-сарма
Дроб-сармата присъства в тетрадката на всяка баба. А самата дроб-сарма е най-вкусна, когато е агнешка.
Циганска баница
Съчетанието от попит с олио бял хляб, поръсен отгоре с червен пипер и сол е първият патриотичен залък за поколения родолюбци.
Шкембе чорба
Ситно нарязано свинско шкембе, начукан чесън, оцет, люти чушлета, лют червен пипер може и малко черен, за разкош. Без съмнение, това е най-патриотичното кулинарно съчетание в традиционната българска кухня, на което всеки един истински родолюбец не би могъл да устои.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Освен
14:24 03.02.2022
2 Вихър
14:25 03.02.2022
3 s-block
14:25 03.02.2022
4 нео
Коментиран от #6
14:27 03.02.2022
5 devil
14:29 03.02.2022
6 Сърмите
До коментар #4 от "нео":
са 100 % неуспоримо турско ястия !Коментиран от #13, #26
14:34 03.02.2022
7 Огледален образ
14:36 03.02.2022
8 Нонсенс
Циганска баница - патриотичен залък за родолюбци!?
14:40 03.02.2022
9 Чочо
14:41 03.02.2022
10 Само турски ястия
Коментиран от #18
14:46 03.02.2022
11 Дебил
Коментиран от #14, #21
14:50 03.02.2022
12 Че какво ЯСТИЕ
14:52 03.02.2022
13 ха ха
До коментар #6 от "Сърмите":
Турска е май само думата. Кой знае колко е турска сармата... Моя позната в Канада разказваше, че във фирмата по някакъв повод египтянка гощавала с типично египетско ястие и предлагала сарми... Освен това по средиземоморието откакто се помнят имат лози... ;)Коментиран от #15
14:54 03.02.2022
14 Шкембе-чорбата
До коментар #11 от "Дебил":
съществува в различни варианти в различни европейски държави. Мисля, че повечето предпочитат телешко шкембе пред свинското, в което няма нищо учудващо, имайки предвид, че прасето е всеядно животно.14:55 03.02.2022
15 Абсолютно.
До коментар #13 от "ха ха":
В арабския език май им казват "долма".14:58 03.02.2022
16 НЕЕЕЕ..
14:58 03.02.2022
17 Велик е българският войник
14:59 03.02.2022
18 Многознайко
До коментар #10 от "Само турски ястия":
Ами те повечето турски ястия всъщност са от арабски произход15:00 03.02.2022
19 Последния Софиянец
Коментиран от #20
15:02 03.02.2022
20 Кажи
До коментар #19 от "Последния Софиянец":
къде се намира кръчмата ти, или само лъжеш че имаш.15:06 03.02.2022
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 " селянин "
02:55 04.02.2022
23 Ганю
написаното е от цигани за цигани
червена шапчица
07:41 04.02.2022
24 Ганю
цял живот прасето не си е мило ушите а ги ядете
Дедо ме е учил на чеверме не е ли на кол не става и нема ли кокал с мръвка
за чорбата-вода има и на чешмата
бульона е полезен където има стави трябва да се хапва това
ала проблема е че НЕМОТИЯТА ВОДИ ДО ПРОСТОТИЯ
07:49 04.02.2022
25 Ганю
цял живот прасето не си е мило ушите а ги ядете
Дедо ме е учил на чеверме не е ли на кол не става и нема ли кокал с мръвка
за чорбата-вода има и на чешмата
бульона е полезен където има стави трябва да се хапва това
ала проблема е че НЕМОТИЯТА ВОДИ ДО ПРОСТОТИЯ
07:50 04.02.2022
26 ...
До коментар #6 от "Сърмите":
А ти 100% трябва да се върнеш в 1-ви клас.09:08 04.02.2022