Last news in Fakti

1 Декември, 2022 13:46 1 854 5

Намериха амулет на повече от 3000 години в Израел

  • амулет-
  • скарабей-
  • израел-
  • ученическа екскурзия

Ценният предмет е открит от ученици по време на екскурзия

Учeници на екскурзия в близост до израелски крайбрежен град се натъкнаха на амулет с форма на скарабей, който е на повече от 3000 години, предаде ДПА.

"Обикаляхме наоколо, когато видях нещо, което приличаше на малка играчка на земята", разказа Гилад Щерн от Израелската служба по антиките, който ръководи екскурзията до Азор. "Вътрешен глас ми каза: "Вдигни го и го обърни".

Докато разглеждат камъка с формата на бръмбар, той и групата осмокласници разбират, че са открили нещо с историческо значение. "Беше скарабей с ясно изображение, мечтата на всеки любител археолог", каза Щерн.

Скарабеят е вид амулет във формата на бръмбар, който произхожда от Древен Египет. Първоначално е бил използван като печат, преди да стане символ на защита и талисман за късмет, пише БТА.

Според Службата по антиките рядката находка датира от късната бронзова епоха - 1500-1000 г. пр. н. е., и е със синьо-зелено покритие. Това го превръща в символ на власт и обществено положение, може да бъде носен на огърлица или върху пръстен.

Изобразената сцена вероятно представлява овластяване на местен представител - изображение на изправена фигура с вдигната ръка над втори човек, който е седнал.

"Тази сцена основно отразява геополитическата реалност, преобладаваща през късната бронзова епоха, когато местните владетели са живели под египетска политическа и културна хегемония", обяснява Амир Голани, експерт по бронзовата епоха в службата. Според него амулетът е бил изпуснат или дори умишлено заровен на това място преди три хилядолетия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европейца

    7 0 Отговор
    Македонски е!
  • 2 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    "Khepri" е името, дадено на бога-създател на света.
    Това божество, наречено "сутрешното слънце", е изобразявано като човек с глава на бръмбар,според техните вярвания
    Khepri е първото божество, което по някакъв начин се е самосъздало.Въпреки това, тъй като са много по-стари от египетската цивилизация, е трудно да се знае точното значение, което тези хора приписват на тези талисмани за късмет,амулетите със скарабеи не са били използвани само в Египет през вековете. Те са представени и в други култури.Имат и шаманска символика, били известни още в Старото царство, 3-то хилядолетие пр. н. е., и са играли важна роля в първите култове, посветени на животинските духове....
  • 3 12345

    1 0 Отговор
    Извънземни разговарят за бъдещето.
  • 4 Патето Яки

    5 0 Отговор
    Слави Трифонов покръства македонския космонавт.
  • 5 Рошко

    3 0 Отговор
    Намерен е в Палестина, а евреите да го поогледат още по добре цс не би някъде и да пише made in China