Last news in Fakti

29 Декември, 2022 16:31 29 182 10

Храните на новогодишната трапеза, които носят лош късмет

  • празници-
  • празнична трапеза-
  • храна-
  • суеверие-
  • лош късмет-
  • късмет-
  • паста-
  • морски дарове-
  • нова година

Суеверия от цял свят ни показват какво да не слагаме на празничната трапеза, за да не си навлечем лош късмет

Храните на новогодишната трапеза, които носят лош късмет - 1
Снимка: Shutterstock

Настъпването на новата година е специален момент. Повечето от нас си правим равносметки за изминалата година, мечтаем за следващата, но и с това планираме какво ще приготвим за празничната трапеза. Надяваме се новата година да има добро начало и през всичките 12 месеца да се радваме на повече късмет. Разбира се, когато става въпрос за празник, суеверията винаги се прокрадват. Освен храните за късмет, с които ще нагостим близки и приятели, следим и за такива, които е добре да не слагаме на новогодишната трапеза, тъй като се смята, че носят лош късмет. Вижте кои са те в следващите редове.

Птиче месо

Ако не искате късметът ви да отлети в навечерието на Нова година, тогава заменете птичето месо на празничната трапеза с друго, пише az-jenata.bg. Според някои суеверия, кокошки, гъски, пуйки и т. н. обикновено се разхождат в мръсотия и там намират храната си. Ето защо се смята, че е на беднотия, ако на празничната трапеза сервираме птиче месо.

Яденето на нещо с крила в навечерието на Нова година също се счита за лош късмет, тъй като може да се приеме, че вашето щастие отлита.

Омари и раци

Въпреки че се смятат за деликатес, в навечерието на Нова година не бива да залагаме на тези изискани храни, гласи суеверието. Ракообразните се движат настрани и назад (особено ако са застрашени от хищници), а това се смята за лоша поличба, че животът ни също ще тръгне назад. Според австрийците например, консумирането на нещо в навечерието на Нова година, което се движи назад, означава, че през следващата година ще имаме повече неуспехи. Това важи и за скаридите. Заложете на морски дарове, които се движат в посока напред.

Къса паста, юфка, начупени спагети

Според японците нудлите като ястие за посрещане на новата година са храна за късмет, сила, здраве и дълголетие. Сервирането на спагети също се смята за късметлийско блюдо. Това, което не бива да допускаме като грешка при приготвянето им е да ги начупваме. Японците смятат, че начупената паста, юфката символизират съкратен живот. Ето защо в новогодишната вечер избягвайте да хапвате къса паста, юфка и начупени нудли или спагети (и друга начупена дълга паста).

Хляб с дупка

Има различни рецепти за хлябове, някои с мая, други които пък се приготвят с квас. След изпичане, ако сме приготвили хляба точно както е по рецепта, той може да има равномерно разпределени по-малки или по-големи дупки, което го прави още по-разкошен. Но вероятно ви се е случвало да закупите готов хляб или вашият домашен по разрязването да има една по-голяма дълбока дупка, като „тунел“, сякаш хлябът е „дефектен“? Това обикновено се случва при грешка с втасването, месенето. Вярва се, че е на лош късмет и загуба, ако в празничната вечер/ден, имаме такъв хляб на масата си. Бързо можем да поправим нещата при сервирането, като нарежем хляба така, че да пресечем тази голяма дупка.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ха ха

    75 1 Отговор
    Пуйката сигурно не се брои за птица.А да не говориме,че без омари,скариди испанец не посреща Нова година.Пилците се ровели из боклуците,но свинята е чистофайничка и затова може да се яде.Новогодишните роскони(козунаци) са с форма на геврек( с дупка в средата).Испанците явно не са чели какво ги съветвате .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Според

    24 2 Отговор
    Българите.. Това за което са останали пари след плащането на сметките...
  • 5 Зайо Байо

    23 6 Отговор
    Да знаете нещо много важно . Бойко суджук и месо не ядял , щото имал кръвно !!! ВЕрвате ли му , като гледате туловището му , което постоянно расте !

    Коментиран от #9

  • 6 Свинята

    15 3 Отговор
    не яде месо.тя дебелее само от американска царевица.
  • 7 Гоуст

    40 0 Отговор
    На лош късмет е по-скоро да няма, какво да сложиш на масата, всичко друго е измишльотини.
  • 8 Констатираща

    22 1 Отговор
    Бабини диветини! Та нали сме подражатели на Запад, а там приготвят пуйка за новогодишната трапеза или вече поумняхме и решихме да заложим на родното производство и да помогнем на свинската индустрия.

    Коментиран от #10

  • 9 Читател и зрител

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Зайо Байо":

    Тази шия не е от туршия.
  • 10 Коледар

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Констатираща":

    Всъщност пуйка се приготвя за коледа а не за нова година. Но това не е толкова важно. Важното ,че Испанците както спомена ХА ХА и Италианците горките за това са толкова бедни и хич нямат късмет в живота:( горките , смятам да им пратя малко кайма за кебапчета и 2 тона руска салата.