Last news in Fakti

2 Януари, 2023 14:42 5 902 30

Най-тежката българка не е излизала от дома си от 9 години

  • най-тежката жена-
  • биполярно разстройство-
  • обездвижена

Първото нещо, което 33-годишната жена от Дупница си пожелава за новата година, е здраве и да може да ходи отново

Девет години! Толкова време не е стъпвала навън 300-килограмовата Христина Секулова. Първото нещо, което 33-годишната жена от Дупница си пожелава за новата година, е здраве и да може да ходи отново.

"За 2023 година си пожелавам аз и мама да оздравеем и да мога да ходя", споделя пред "България Днес" Хриси и замисляйки се по-дълбоко, продължава: "Надявам се хората да са малко по-добри и да имат сърца. Ще ми се да няма болни. Искам всички деца да имат родители, да няма насилие над тях и над животните."

Преди десетина години младото момиче преживява силен стрес, който отключва в нея биполярно разстройство. Заболяването съпътства човек цял живот и се характеризира със силни промени на настроението. Христина започва да пие лекарства. От тях психическото ѝ състояние се подобрява, но физическото се влошава. Христина започва да трупа стремглаво килограми, които безмилостно я обездвижват.

Излишната телесна маса не позволява на младата жена да стои повече от няколко минути изправена на крака и поради тази причина е обречена да си е все у дома. Не може да излезе сама от стаята си, камо ли от къщата. Неотлъчно до най-тежката българка са нейните родители - Цветанка и Христо.





"Аз съм 100% неподвижна. Не мога да отида на бар, не мога да отида на дискотека, не мога да отида никъде. Когато бях здрава, стоях до много късно и танцувах. Аз съм много музикален човек. Мечтата ми беше да бъда певица, но това си е просто мечта", усмихва се Секулова.

Семейството е преживяло не един кошмар по пътя си. Преди няколко години безпаричието ги удря жестоко. Христо и Цветанка не могат да купуват лекарства за дъщеря си и решават да изтеглят заем. Попадат на измамници, които им обещават ниска лихва, но накрая се оказва, че вместо да върнат 6000 лв., те дължат 42 хил. Отчаянието ги принуждава да продадат жилището си, за да се издължат на кредиторите. Така се местят да живеят във фургон.

"Христо купи генератор, за да имаме ток. За два дни изгаряше много нафта и често сме стояли на тъмно и студено", допълва Секулова. От общината подават ръка на семейството и им осигуряват общинско жилище, в което да се нанесат и да живеят нормално. Предишният собственик е оставил след себе си мизерия и разруха. Благодарение на добри хора, трогнали се от съдбата на семейство Секулови, жилището е ремонтирано. Единственият проблем на семейството остава пренасянето на дъщеря им до новия дом. На Христина ѝ е напълно невъзможно да стигне до него сама, затова викат пожарникари, които я изнасят на носилка. Днес семейството трудно свързва двата края, но поне имат покрив над главата си.

Един от най-вълнуващите подаръци, които е получавала Христина, е микрофон. Откакто го има, не изпуска повод да го включи и да попее пред близките си.

"Първата песен, която ще изпея през новата година, е на Анелия - "Погледни ме в очите". Много я харесвам", завършва позитивно Хриси. Нека желанието ѝ се сбъдне през новата година!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    42 3 Отговор
    Сложете на жената един гастрален пръстен, или такава пътека няма за Ганчо.
  • 2 Хмм

    27 8 Отговор
    Да приложи диета концлагер. Тогава ще отслабне.

    Коментиран от #5

  • 3 честен ционист

    28 8 Отговор
    "Първата песен, която ще изпея през новата година, е на Анелия - "Погледни ме в очите". Много я харесвам"
    Ясно откъде е биполярното разстройство..
  • 4 Нелепо

    64 5 Отговор
    Младата жена има нужда от незабавно лечение , а семейството от подкрепа в много отношения .

    Коментиран от #6

  • 5 Сменям си ник-а

    40 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хмм":

    Мислех как да го напиша но се опасявах,че ще ме изтрият.
    В концлагерите дебели не е имало.
  • 6 Тъпо

    20 12 Отговор

    До коментар #4 от "Нелепо":

    Да приложи лунната диета - виеш срещу луната, докато припаднеш. Като се свестиш, почваш отначало.
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    36 3 Отговор
    СПАСЕНИЕТО: Постене, Молитви, Изповед пред свещеник и Причестяване!
    Никакви лекарства които са я довели до сегашното състояние!

    Коментиран от #10

  • 8 ХАХАХА

    46 5 Отговор
    Я пуснете TLC да видите какви тлъстаци има във ФАЩ и хич не е от болест ,а от плюскане. Вярно ,че има някои лекарства за биполярно, които първоначално натрупват малко килограми ,ама чак пък 300 ,не! Всичко е лакомия и мързел и във ФАЩ тези са инвалидизирани ,а какво количество изяждат не ти е работа. При всички случаи ,за да и сложат гаст.ален пръстен трябва да отслабне поне с 50,60 килограма,поне така казва доктор Нао от Хюстън.глад му е цаката.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кльопачката

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Я е довела до тия килограми, лекарствата едва ли

    Коментиран от #28

  • 11 Д-р Хаус

    35 0 Отговор
    Тъжно е за жената и за нейните близки, но 300кг не се става с хапчета, а с много, много ядене, та чак до пръсване. Някъде в нормалните страни, може и да може да се помогне на жената, но тук не съм оптимист
  • 12 човек с излишни кг

    32 2 Отговор
    Сложна работа, то е омагьосан кръг. Ядеш, защото си нещастен заради нещо и си нещастен, защото си дебел. Принципно, всичко е в яденето. Аз имам зависимост към сладкото и мога да кажа, че другата храна слабо ме интересува и то от дете. Ако го спра, ще отслабна, ясно ми е. Но как да го спра.

    Коментиран от #13

  • 13 съвет

    11 10 Отговор

    До коментар #12 от "човек с излишни кг":

    Замести захарта с друг наркотик. Зависи, колко по-скъп, толкова по-бързо ще отслабнеш.
  • 14 Хляб и мляко

    23 4 Отговор
    Бг пенсионерът е на хляб и кис.мляко на ден. Виждали ли сте 300кг пенсионер. На 33години без ден трудов стаж си 300кг, колко ли ще е на 50?

    Коментиран от #30

  • 15 сяцс

    15 3 Отговор
    в сащ ги лекуват, там има много хора с наднормено тегло.
  • 16 122

    12 2 Отговор
    И в един град има жена като нея. С такси се движи и проси, и един ден отивайки на зъболекар бе седнала на една маса и я счупи, толкова й е акъла. Всеки в града я знае, дебела и просеща. Да й пимогне бойко и Аметчо. Любимият им град,където навремето са ги въдворявали интелигенцията от София и сие градове, лекари, юристи. И нищо не казаха сестра мед и зъболекаря.
  • 17 Продължителна диета

    19 2 Отговор
    Повече плодове и зеленчуци. Много вода. За една година ще свали 100 килограма! Закуска в седем. Вода до 2 часа следобед. 300 грама варени картофи..и пак вода до 6 часа с голяма салата от кисело зеле..без захар и без брашно!
  • 18 Роза

    19 1 Отговор
    Може да отслабне и да оздравее,но трябва много силна воля и постоянство!Ако ги няма тези качества,нищо не става!Не става въпрос за диети,трябва да промени хранителния си режим за цял живот!Лекарствата за биполярно разстройство трябва да ги спре или да ги замени с други,които не предизвикват апетит.Млада е,има време да промени живота си и да е пак щастлива!Само старите хора вече няма за кога да се променят!
  • 19 Да Пожелаеме на Фидосова да стигне 250кг

    8 3 Отговор
    Заслужава си го!!
  • 20 Анонимен

    7 0 Отговор
    Подкрепа под N 18.
  • 21 Анонимен

    7 0 Отговор
    Нашата в града сяда на земята и проси. Като събере пари се качва сама на таксито. Амет и Азис и Бойко да й помогнат
  • 22 Ром Бакарди

    7 1 Отговор
    По вярвам, чи туй нейното е от болест. Ако черниа дроб и бабрецити й ни бачкат правилно, дори и идна филиа ляб да изяде-остава в тялото й и утделно сабира течности. Тука требе абсолутна воля- движение!полека, полека вав началото, после повичи. Бях скивал вав тубата подобен случай-оня беши 350 кила, асъл морж, ама след 6 месеца падна до 110- фиданка напрау.
  • 23 Анонимен

    3 3 Отговор
    Публикувайте банковата сметка. Има добри хора от вън и тук.
  • 24 За да са в това положение са замесени

    13 0 Отговор
    Измамници, тоест държавата със своето действие или бездействие, разверете че държавата умишлено не позволява на българския народ да се развива и живее нормално
  • 25 трудно и ефикасно

    10 0 Отговор
    Вода и чай без захар около седмица, по някое време включване на определени плодове и зеленчуци, нетлъсто месо, риба. Първите три дни мислиш, че умираш, после се свиквало.
  • 26 1111

    2 3 Отговор
    Нашата счупи масата на известен в града зъболекар и от там съдя, че е простовата. Те са цяло семейство зъболекари. Най добрите в kzh.. Ot турция идват при тях. И възпитани.. Като разбраха за масата нито дума. Да им азисе Честитим
    Новата 2 0 2 3 година.
    Диетолози, психолози и сие лекари, имат думата, а от населението, с пари можем да им помогнем. Изпишете банковата сметка.
  • 27 Сивата котка

    2 1 Отговор
    Е, ако ще да е достигнала до тези кг. от ядене, що за храна ще е поглъщала? За такива количества и бая пара ще й е била нужна. Един диетолог и фитнес инструктор за нея, от нея волята. След година да видим резултата. Тя трябва да достигне до оптимално тегло, за да й се приложи този т. нар. байбас на стомаха. Отделно пластичен хирург, че ще има много излишна кожа, ако свали кг. И дано след още 1 г. не се получи йо-йо ефекта.
  • 28 копи пейст

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Кльопачката":

    ".........Христина започва да пие лекарства. От тях психическото ѝ състояние се подобрява, но физическото се влошава. Христина започва да трупа стремглаво килограми, които безмилостно я обездвижват.........."
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ......

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хляб и мляко":

    На 50 вече няма да е жива