Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 12:33 1 821 54

Научен пробив: Операция ще помага на транссексуални жени да раждат

  • научен пробив-
  • забременяване-
  • транссексуални жени-
  • трансплантирана матка

Този пробив ще даде възможност на биологичните мъже да носят дете - нещо, което в момента е невъзможно

Научен пробив: Операция ще помага на транссексуални жени да раждат - 1
Снимка: Shutterstock

Вблизко бъдеще транссексуалните жени ще могат да получат трансплантация на утроба, която ще промени живота им, твърдят водещи експерти по репродуктивна медицина. Огромният научен пробив ще даде възможност на биологичните мъже да носят дете - нещо, което в момента е невъзможно.

Безплодни жени по света вече са родили благодарение на пионерската операция, пише DailyMail, предава vesti.bg. Според световноизвестните специалисти в областта на трансплантацията са необходими само малки промени, за да се превърне в реалност и за мъжете.

Утробите биха могли да бъдат получени от починали жени и донори, които са решили да премахнат собствените си репродуктивни органи - което може да се случи, когато жените решат да станат мъже.

Екипът от престижната Кливландска клиника в Охайо пише за възможността за извършване на операцията върху биологичен мъж в списание Fertility and Sterility. Крайната цел на трансплантацията на утроба на биологичен мъж би била да му се даде възможност да забременее.

Деца се раждат от жени, на които е трансплантирана матка чрез ин витро, като оплодена в лаборатория яйцеклетка се имплантира в утробата.

Теоретично този процес може да бъде приложен и при транссексуални жени.

Тогава те могат да получат хормонален режим, който имитира хормоните, произвеждани естествено от женския организъм по време на бременността, за да подпомогнат развитието на бебето. Такива режими вече съществуват за биологични жени с хормонални нарушения.

Бебетата, които са били имплантирани в трансплантирана утроба, са се раждали чрез цезарово сечение и се предполага, че същото ще важи и за транссексуалните жени.

Експертите обаче предупреждават, че знаем много малко за това как би могъл да протече този процес и дали този вид бременност би носил някакви рискове за плода и/или майката.

Мненията по въпроса

Но не всички са съгласни с това. Някои критици определиха перспективата като "егоистично упражнение" от страна на транссексуалните жени, което е "обидно" за майчинството. От 2014 г. насам, когато процедурата е извършена за първи път успешно от специалисти в Швеция, в световен мащаб са извършени около 100 трансплантации на утроба.

Десетки жени също така успешно са забременели благодарение на процедурата в комбинация с ин витро. Тя все още не е рутинно достъпна във Великобритания - но експертите се надяват, че с времето ще бъде. Д-р Ребека Флаик, водещ автор на новата статия, заяви, че недопускането на транссексуални жени до операцията би било форма на дискриминация.

Тъй като все повече признаваме историята на неравнопоставеност и дискриминация на транссексуалните жени, трябва да се запитаме дали е приемливо на транссексуалните жени да се отказва достъп до клинични проучвания въз основа на тяхната полова идентичност и транссексуален статус - каза тя.

Тя добави, че предоставянето на утроби на транссексуални жени ще помогне за преодоляване на психическите страдания, които те изпитват, тъй като не могат да приемат напълно своята полова идентичност.

Освен това, тъй като се натрупват проучвания, разкриващи високи нива на депресия и самоубийство при транссексуалните жени, и демонстриращи емоционалното въздействие на намалената способност за създаване на потомство при това население, трябва да обмислим потенциалните ползи от трансплантацията на матка при транссексуалните жени - каза тя.

Д-р Флаик добави, че въпросът е кога да бъде извършена операцията, а не дали.

Първата трансплантация на матка при транссексуална жена през 21-ви век се очаква да се извърши през следващите няколко години, ако не и по-рано - каза тя.

Статията на д-р Флайк и колегите ѝ не дава подробни указания за това как ще се извърши тази потенциална операция.

Операцията

Вероятно първата стъпка ще бъде транссексуалната жена да се подложи на вагинопластика, така че тялото ѝ да прилича повече на това на биологична жена.

Тази обширна операция включва изработването на нова вагина с помощта на тъкан от друга част на тялото, например пенис или част от червата, и осигурява основа за прикрепване на трансплантирана матка.

Този процес вероятно ще включва и отстраняване на тестисите, за да се спре производството на мъжки хормони, които биха могли да попречат на бъдещото бебе, а спермата ще бъде замразена за евентуално бъдещо лечение на безплодие.

Теоретично това би могло да позволи на транссексуалните жени да забременеят със собствените си бебета, подобно на биологичните жени, които могат да правят ин витро оплождане, използвайки собствените си предварително съхранени яйцеклетки.

След периода на възстановяване след вагинопластиката транссексуалната жена може да поиска трансплантация на утроба.

Подобно на други донорски органи, като бъбрек или черен дроб, транссексуалната жена, желаеща да получи утроба, ще трябва да намери донор със същата кръвна група и тъкан.

Отстранената утроба ще бъде снабдена с някои от прикрепените кръвоносни съдове, необходими за изхранването на органа, по същия начин, както при биологична пациентка.

След това тя ще бъде хирургически вкарана в транссексуалната жена по време на голяма операция, свързваща я с нейната неовагина.

Д-р Флаик и колегите му твърдят, че процедурата, която може да отнеме до 11 часа, ще протече почти по същия начин, както при биологичните жени.

Хирурзите обаче трябва да се пазят от едно допълнително усложнение.

Съществува значителна разлика в ширината на вътрешните хълбочни съдове, които захранват долната част на тялото, при мъжете и жените. Разликата в размера варира при конкретните индивиди, но е приблизително с около 1,6 мм по-широка при биологичните жени.

Авторите твърдят, че несъответствието между тях, при което по-малък съд е свързан с по-голям, носи риск от образуване на опасен кръвен съсирек.

Те обаче добавят, че този риск може да бъде намален чрез подрязване на кръвоносните съдове, така че да съвпадат. Те допълват, че друго предизвикателство е здравето на неовагината.

В сравнение с естествената вагина те твърдят, че в неовагината липсва същото количество и разпределение на кръвоносните съдове.

Това означава, че съществува потенциален риск хирургическата връзка между нея и донорската утроба да се провали.

Както при всяко донорство на орган, транссексуалната жена ще трябва да приема лекарства за потискане на имунната система, за да се предотврати отхвърлянето на трансплантацията от организма ѝ.

Въпросът с яйцеклетките

Само жените могат да правят яйцеклетки, което означава, че не е възможно транссексуална жена от мъжки пол да забременее по естествен път.

Учените смятат, че теоретично е възможно да се забремени транссексуална жена с помощта на ин витро, когато яйцеклетките се оплождат извън тялото и след това се поставят в него.

Но за това е необходима здрава утроба, в която да расте детето. Има само един документиран случай на трансплантация на утроба на транссексуална жена, родена като мъж, но тя умира от усложнения само няколко месеца по-късно.

Няма окончателни данни за това колко транссексуални хора са родили по света или във Великобритания.

Седемдесет и пет души, които са се идентифицирали като мъже, са родили в Австралия през 2020 г. - най-сравнимата страна, за която има данни.

Транссексуалната жена, която желае да износи бебе, ще трябва да получи и изкуствени хормони, които да имитират тези, които женското тяло произвежда при нормална бременност.

Въпреки че заявиха, че подкрепят аргументите за клинични изпитвания на трансплантации на матка при транссексуални жени, експертите признаха, че има "няколко значителни" неизвестни относно безопасността на процедурата, особено в дългосрочен план, и са необходими повече данни.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    63 12 Отговор
    Европейски ценности!

    Коментиран от #44

  • 2 Хахаха..

    64 9 Отговор
    Продължавайте да се бъзикате с Небето,и после що Путин ни раздава шамари,дечковци..
  • 3 Отец Дионисий

    56 9 Отговор
    А.Н.А.Т.Е.М.А !
  • 4 Трансверзали,

    39 8 Отговор
    Далече сте от пробив.
  • 5 Емили с Тротинетката

    38 4 Отговор
    Ще си имам бебе!
  • 6 хмм

    45 8 Отговор
    Евроценности в действие.
  • 7 гост

    60 5 Отговор
    Що за глупости са това бе?! Тия хора няма ли по-смислени неща с които да се занимават?! Нещо лекарство против рак или някакви болести които изтребват човечесвтото или дай да огаждаме на тези с психични отклонения?!

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Студопор

    59 9 Отговор
    Те нормалните жени имат проблеми и не могад да заченат и износят деца вече, вие сте се юрнали да помагате на тия, дето изобщо не са предвидени от природата да раждат... И парите за тия изследвания и операции пак ще дойдат от данъкоплатците, нали? Защото някой, дето е някоя, ще легне и ще каже "искам да съм майка, ама нямам пари да си платя". И понеже трябва да сме толерасти и джендеро-поносими, веднага ще изръсим на подобни същества бюджета да заченат...
    Нищо, че кака Милка някъде иска да има дете, ама не може - за нея никой 5 пари не дава... Тя е родена като жена и нас нейните проблеми не ни интересуват!

    И ако си мислите, че е майтап - хвърлете 1 поглед на Холандия. Там това вече се случва. Искаш да си жена - хоп, осигурени са ти хормоните, прегледите при лекар, операциите... Всичко е от данъкоплатеца. И въпросния данъкоплатец няма правото ГЪК да каже, защото това ще означава, че е хомофоб и дискриминира добрите...същества около себе си.

    Аман вече!
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    42 9 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    ЕС се управлява от психопати!
  • 11 Експерименти

    42 7 Отговор
    като в концлагерите !
  • 12 Стас

    9 9 Отговор
    Аааааааа,трансплантация на утробаа,е така може,но трябва и трансплантация на вулва и вагина,защото това е пътят на преминаването на мъжките полови клетки към утробата. Трябват и яичници. Защото яйцеклеткат ще се зароди там. При внасяне на яйцеклетка отвън,трябва и такова оплождане,за да се роди бебок.
  • 13 ристю

    8 8 Отговор
    В близко бъдеще
  • 14 Да ви...

    38 4 Отговор
    и ,,научния пробив".
  • 15 Лего

    33 7 Отговор
    Д-р Ребека Флаик-водеща авторка на новата статия, заяви, че недопускането на транссексуални жени до операцията би било форма на дискриминация.ЗАПАДНИ ЦЕННОСТИ,СЪР!
  • 16 ДБ/ПП/ЛГБТ+

    11 3 Отговор
    Защо само жени? Не може ли и транссексуални мъже да раждат, толкова опити се правят !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Обобщение

    16 1 Отговор
    В Кливлант Охайо вече мъжете ще раждат. Поне тези който имат желание. Ми а да ви е честито.
  • 21 Забелязъл

    18 0 Отговор
    И как ще се казва това нещо дето ще го роди транссексуана жена ????

    Коментиран от #22

  • 22 Ти па не си разбрал

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Забелязъл":

    Не жена мъж ще ражда. Трансексуален. Или ти искаше да кажеш това ли? Аз съвсем се обърках....

    Коментиран от #25

  • 23 цербер

    8 0 Отговор
    А ако трансжените не могат да овулират нормално,как ще забременеят?

    Коментиран от #27

  • 24 Калпазанин

    22 0 Отговор
    Пробива ви е в болните глави, след такава помия по медиите защо идиотите се увеличават
  • 25 Забелязъл

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ти па не си разбрал":

    В Щатите май така така ги водят под две названия транссексуална жена или пък транссексуален мъж и аз не съм запознат с тая " терминология " .
  • 26 А какво се случва

    19 0 Отговор
    А какво се случва с така родените деца, като всичко е изкуствено? Като започнат отклоненията в развитието, кой ще е отговорен за страданията на тези деца и впоследствие възрастни хора?!? Нещо трансовете какво мислят по въпроса?!? Или са важни само техните гъ..ве?
  • 27 Доктор по навътре

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "цербер":

    Вероятно "децата" които ще раждат ще могат да забреметяват вече без докторска намеса и ще са двуполови. Извратена история.
  • 28 УСА боклук

    18 0 Отговор
    Голям пробив и безгранична радост за българските евроатлантици

    Коментиран от #31

  • 29 В-к Стършел 🐝

    16 0 Отговор
    Значи македонците са нещо като транс джейндъри, майка българка баща българин пък детето македонче!!! 🤣🤣🤣
  • 30 Ева

    21 1 Отговор
    Бог си знае работата. Никой не може да победи природата. Божия гняв ще е страшен.

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Студопор

    8 1 Отговор
    Някак си изобщо няма смисъл в това да си клъцна оная работа, за да стана жена, после да си хвана приятелка, за да кажа че съм лесбийка и да си купим играчки, за да се задоволяваме...
    Ако съм мъж, който си е сменил пола и стана жена, която си ляга с жени, то тогава лесбийка ли съм или хетеросексуален...?
    И какъв ще е смисъла да си резна оная работа, за да си купя страп-он от Амазона, за да си таковам приятелката с него?
  • 33 Студопор

    4 8 Отговор

    До коментар #30 от "Ева":

    Ево, ма... Ако бог съществуваше, нямаше да допусне нищо от това. Не ти ли прави впечатление, че става все по-зле и все по-зле? От 2000 години и нещо, нищо божествено не се е случило на тая планета с видът ни. Не си мисли, че на някой от горе му пука за нас, защото това са глупости.
    Вместо да разчитаме на гневът на несъществуваща антропоморфна персонификация да ни опази, трябва да се впрегнем и да се опазим сами. Това е.

    Коментиран от #42, #54

  • 34 плевен

    9 1 Отговор
    На 100% подкрепям ставащото в Охайо. Жалко е само, че това е просто вестникарска статия. Иначе я си представете до година-две, всички в щатите да се заплождат по този начин! А после в Британия, Холандия, Дания, Германия...... Ще е прелестно. Проблема е какво ще бачка главния генеколог на ЕС?
  • 35 Комшията отсреща

    16 0 Отговор
    Баш на обед требваше да пуснете тая гняс. Язък за кюфтетата. Ама аз съм за бой, че го чета
  • 36 Пешо

    17 0 Отговор
    Парада на уродите
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ти да видиш !

    5 0 Отговор
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 39 РобоШоп

    9 0 Отговор
    Това за Европа си е върхово постижение. Само яденето на бръмбари се доближава до него по значимост
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Братята Кабабик

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "Студопор":

    Чувал ли си за свободната воля? Мисли за този живот като за кандидатстудентски изпит - къде искаш да прекараш вечността. Някои искат перверзии и содумии - добре дошли, има такова място. Популярно му викат ад

    Коментиран от #48

  • 43 Вимето нанаУката

    10 0 Отговор
    Ако има нормално бъдеще за 20ти и 21ви век историята ще пише кратко и ясно - медици използват хора с психични отклонения за експерименти
  • 44 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Това са САТАНИНСКИ ЦЕННОСТИ.
  • 45 Коментатор

    7 0 Отговор
    Научен пробив! Пхахаха
    Те тава е науката в днешно време. Вервайте и още на науката. Откриват какво им поръчат
  • 46 Абе

    3 0 Отговор
    Това е толкова нелепо на практика да се случи, абсурд! Се едно биологично родена жена да и присъдят топки и всички атрибути и да може да произвежда сперма. Целият комплект е важен, плюс главния процесор - мозъка!
    После кой ще се подложи на тези мъчения?! Уж да се пробва.
    По-добре да се измисли инкубатори за хора извън тялото на майка. Ето това ще бъде научен пробив!
  • 47 Трътката

    4 0 Отговор
    Това няма да стане никога. Те досега, и все още, се мъчат всячески да изродят човешкият вид, само и само да ни редуцират, щели да тръгнат да ни размножават повече. Само се изхвърлят.
  • 48 Студопор

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Братята Кабабик":

    А ти чувал ли си, че свободната воля изобщо не е свободна, ами само така й викат? Още през 864 година са почнали да ни налагат християнството. Някои не са били съгласни, и за това са отхвръкнали зелките на 52 семейства. Останалите като са видяли какво става, са приели християнството. Същото това християнство, дето сега ти говори за свободна воля. Същото става и след това, когато са започнали да внасят роби от Африка като добитък. Третирали са ги като животни и са ги покръствали на кило. Сега афро-американците ходят всяка неделя на църква (християнска църква) и ми говорят за свободната воля и божията любов. Няма да навлизам в подробности за Светата инквизиция и да ти разказвам как всяко мнение, различно от наложеното е било зачитано като ерес и преследвано... Понеже бог е любов и имаме право на свободна воля...

    Така че още от векове насам, свободната воля не е свободна, ами си е доста наложена и то с огън и меч. Не ми говори глупости!

    Коментиран от #50

  • 49 ха, ха

    4 0 Отговор
    Вулканът под националния парк Йелоустоун в САЩ е започнал да се надига с рекордно темпо от 2004 г. насам. Ако изригне, картината ще наподобява нещо като Армагедон, твърдят геолозите от екипа от Университета на щата Юта....та може да изпревари този безумен пробив.
  • 50 Братята Кабабик

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Студопор":

    Да видя някъде да споменаваме християнство? Това, което описваш е пак свободната воля на едни хора да налагат идеите си на други. Разсъждаваш на дребно, там ти е грешката. И християнството е само една от авраамовите религии, а вселената едва ли работи различно за българи и турци. Мисли!

    Коментиран от #51

  • 51 Студопор

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Братята Кабабик":

    Е да - то има 5000 божества, които човечеството почита в момента, но има само един истински итой е твоя! Разбира се... ;) Защо не...
  • 52 Студопор

    1 1 Отговор
    Единственото полезно нещо във духа на тази статия е, ако научат петела да снася. Само тогава този клон на науката би ме зарадвал..
  • 53 Пловдив 1912

    6 0 Отговор
    Пълна отврат , тотална гнусота ...дано се пържите в ада за вечни времена...
    Съвсем различно е , когато двойки имат репродуктивни проблеми (истински мъж и истинска жена) , но това дори вече не е прекалено , а тотално извращения...
  • 54 Св. Нео от Матрицата

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Студопор":

    Май, май някой не е чел Библията или... Кой ти е казал, че Господ ще се занимава с нас, та да се случи нещо божествено? Той ни изпраща изпитания и то само такива, каквито ние можем да понесем, тъй като вече е платил за нашите грехове.