Last news in Fakti

12 Февруари, 2023 09:54 2 600 8

Български банкер постави 6 рекорда в Антарктида

  • рекорд-
  • антарктида-
  • плаване-
  • лодка-
  • стефан иванов

Стефан е един от шестимата гребци, които изминават в 20-метрова лодка 750 км за 6 дни в ледените води

Пътешествие през ледената пустиня, което завършва с поставени 6 рекорда на Гинес. Това е резултатът от последната приключенска мисия на банкера Стефан Иванов, която завърши успешно, предава bgonair.bg.

"Тя беше забулена от мъгли, които като се вдигнаха, се откриха едни високи ледници като крепостни стени. Бяхме заобиколени от тези ледници тези скални масиви. Айсбергите бяха заседнали като кули, които охраняваха острова. Беше сюрреалистична картина, самите айсберги се движеха покрай нас с различни цветове", разказва за първата си среща с Антарктида Стефан Иванов.

В 20-метрова лодка шестима гребци, сред които е и Стефан, изпълняват успешно първата гребна експедиция от Антарктическия полуостров през Южния ледовит океан и изминават 750 км само за 6 дни.

"Беше много емоционално, тъй като беше екстремна ситуация, беше много студено. Събрах повече студ отколкото за целия ми живот. Не само от ниската температура беше проблем, но и влагата", разказа Стефан.

Екипажът се редува на греблата през час и половина, като нито за миг лодката не спира. Трудности застигат плаващите, но те продължават устремено напред през ледените води.

Рекордьорите посещават и българската антарктическа база на остров Ливингстън по покана на проф. Христо Пимпирев. Цел на експедицията е и привличане на вниманието към изчезващите видове.

"Опитваме се да спомогнем за обявяването на допълнителни защитени морски зони от над 4 млн. кв. км. Това биха били най-добрите такива зони в света около Антарктида, за да бъдат опазени някои от животинските видове", каза още банкерът.

Стефан Иванов вече обмисля нови океански експедиции и други пътешествия до красиви природни кътчета.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да организират олимпийски игри

    6 0 Отговор
    Важно е участието на ледения континент
  • 2 Пич

    14 2 Отговор
    Банкер може да постави рекорд , само ако е обрал минимум шест човека на Антарктида.....
  • 3 aнтифен

    10 0 Отговор
    Аз си помислих че е тръгнал на лов за биткойни, пък то... на разходка
  • 4 йхнкхйких

    9 3 Отговор
    Банките са символа на злото !
  • 5 Мислителят

    8 1 Отговор
    Браво , мъже ! Големи сте куражлии . Не е за всеки .

    Коментиран от #6

  • 6 Муаха-ха-ха-ха...

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мислителят":

    Колко да са куражлий ? GPS,сателитен телефон и осигурен транспорт при критична ситуация.Парица - царица.Големи "мъченици".

    Коментиран от #8

  • 7 приятелски съвет

    0 0 Отговор
    Защо не се върнат с нашия кораб?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.