Червеното вино се отразява добре не само на сърцето, но и на храносмилателната система и за да извлекат максимална полза, любителите му е добре да пият различни сортове, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Различните сортове, дори тези, които не са популярни, съдържат разнообразни фитохимикали, обяснява Тим Спектър, професор по генетична епидемиология от Кингс колидж, Лондон.
🍷 Diversity is good for your gut and wine is no different.@timspector advises drinkers to vary the types of red wine to boost gut health.
😴 He also says to avoid wine after dinner to protect your sleep.
Read more ⬇️https://t.co/7pOfYaAVhT— King's College London (@KingsCollegeLon) March 2, 2023
Той препоръчва също хората да пият вино като аперитив за по-добър сън, а не да наблягат на него със сирене след вечеря.
"Разнообразието е важно. Ако направите аналогия с храната, различните видове грозде означават, че ще подпомагате различни чревни микроби и ще заздравите храносмилателната си система - обяснява проф. Спектър. - Затова не се придържайте само към едно вино. Разгледайте, опитайте стотиците, дори хиляди сортове, които обикновено не пием . . . Всяко от тях може да помогне да подхраните наистина полезни чревни микроби и да подобри здравето Ви".
Изследване, ръководено от проф. Спектър през 2019 г., в което участват доброволци от Великобритания, САЩ и Белгия, установява, че хората, които пият червено вино, имат по-разнообразен и по-здрав микробиом. Това не важи за бялото вино. Червеното вино съдържа полифеноли, които са полезни за храносимлателната система и могат да намалят възпаленията, характерни за по-възрастните.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ГРАД КОЗЛОДУЙ
Коментиран от #3
11:17 07.03.2023
2 Чашата
11:30 07.03.2023
3 Зависи
До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":
от мярката !11:30 07.03.2023