Last news in Fakti

20 Септември, 2013 16:17 3 153 0

9 негативни социални навици, които да зарежете още днес

  • съвети-
  • негативни навици-
  • социални навици

Някои от най-често срещаните лоши поведенчески привички, които всеки би трябва да изостави

Всеки има разни лоши социални навици, върху които би искал да поработи. Но докато някои са просто личностни особености има такива, които могат да притеснят и дори да дразнят околните.

Ето списък на някои от най-често срещаните лоши поведенчески привички, които всеки би трябва да зареже още днес. Това са неща, които не само дразнят, но и притесняват повечето хора, с които говорите.

1 Да търсите вниманието на околните, като се оплаквате.
Случвало ли ви се е да говорите с някого, който може да бърбори за всичко, но не и за положителните аспекти на живота си. След като изслушате неговите/нейните проблеми, опитвате да попитате за нещо положително. В рамките само на две изречения, обаче той/тя се връща обратно към оплакването. Всички ние трябва да споделяме проблемите си с приятели или непознати от време на време, но все пак не може да превръщаме нашия събеседник в кошче за душевни отпадъци през 100 процента от времето. Чрез оплакване е  лесно да се привлече внимание, но е лош начин да го държите.

2 Да се фокусирате върху вътрешния ви монолог, вместо върху диалога, който е пред вас.
"По дяволите! Това е страхотна идея. Ох, какво мога да кажа, че ще звучи интелигентно и умно? Наистина се надявам да ме мислят за интересна личност.... Чакай! Какво ме попитаха току що?“. Този вътрешен диалог ви пречи да се фокусирате върху думите на другия човек. Ако се разсейвате в разговори сам със себе си събеседниците ви ще решат, че не ги взимате на сериозно или, че не са ви интересни и ще спрат да общуват с вас. Освен това ако се опитвате да съставите отговорите си докато някой друг говори ще пропуснете половината разговор.

3 Да правите няколко неща едновременно докато говорите с другите.
Дори и да сте професионалисти в правенето на няколко неща едновременно (като Наполеон например) когато говорите с някого, говорете с тях. Не сърфирате в интернет, не играйте на телефона си, не гледайте телевизия, не актуализирате вашия списък със задачи, и моля - не яжте докато говорите по телефона. Дали си признават или не, това наистина дразни хората с които говорите. Ако наистина не разполагат с време, за да разговорите с вашия събеседник, бъдете честни и си признайте.

4 Не обръщате внимание на хората, на които държите най-много.
Преструването, че слушате докато мислите за нещо друго е доста неприятно. Наистина ли мислите, че любимите ви хора не го забелязват? Забелязват го и още как. Няма по-голям подарък от любовта и по-голям израз на грижа, които можете да предложите на специалните хора в живота си, отколкото цялото си време и внимание. Трябва да помните, че "любов" не слуша, и всеки иска да бъдат изслушани.

5 Постоянно си търсите комплименти.
"О, днес изгледам ужасно." - Заявявате вие след като някой ви направи комплименти. "Облякох се доста на бързо в последния момент." - Казвате когато очевидно сте се постарали да се облечете. "Наистина не не бива в тези неща." - Изхленчвате когато някой ви каже, че се справяте чудесно с определено нещо. Моля, спрете! Подобни самокритики ще накарат хората около вас да спрат да казват хубави неща и тогава комплиментите ще ви липсват ужасно много!

6 Омаловажавате комплиментите на околните със самообезличаващи забележки.
Нормално е да кажете "благодаря", когато ви направят комплимент. Чрез скромен коментар, вие почти принуждавате другите да повторят комплимента, който не е хубаво. Приемайки комплимент не е снобско - все едно си признаете, че се мислите за велик/а - това е проста учтивост. Освен това, най-вероятно си го заслужавате (комплимента). Казвайки "благодаря" не само карате другите да се чувстват добре, но и е здравословно напомняне, че сте отговорни за някои наистина добри решения в живота си.

7 Прекъсвате хората по средата на изречението им.
Това може да е добре само ако сте в процес на интензивна интелектуална обща работа (брейн-сторминг например). Или имаш да кажеш нещо наистина важно в този момент. Или не сте виждали най-добрия си приятел от месеци. Добре, този лош навик е един вид гъвкав, но схванахте основния смисъл. Повечето от времето, подобни прекъсвания просто означават, че сте нетактичен и егоцентричен и не цените мнението и мислите на околните.

8 Неподкрепящо отношение към хората около вас.
Най-големият комплимент, който можете да направите на някого, е да покажете, че вярвате в него и ви е грижа. Когато видите нещо истинско, доброто и красивото в някого, не се колебайте да изразите своята подкрепа.

9 Опитите да угодите на всички.
Това се отнася до поддържане на здравия разум и баланс. Без значение колко силно и аргументирано е вашето изказване, някой хора просто няма да се съгласят с него, други – точно обратното. Въпросът е вие да запазите себе си и да не се поддадете на общото мнение. Не може всички да са съгласни с едно и също нали? „Разни хора, разни идеали“, както се казва.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА