Last news in Fakti

18 Април, 2023 13:58 929 3

Кога хората са се научили да шият? Археолозите отговарят...

  • шиене-
  • дрехи-
  • история-
  • археология-
  • инструменти

Археолози откриха древен уред, за който смятат, че е помагал в пришиването на кожи една за друга

Кога хората са се научили да шият? Археолозите отговарят... - 1
Снимка: Shutterstock

Хората от древността са се научили да изработват кожени дрехи още в епохата на горния палеолит, установи група археолози и антрополози от Испания, цитирани от БТА и Сайънс адвансис.

По време на разкопки в околностите на Барселона те са открили костен фрагмент, който може да е бил част от шивашки инструмент.

Костта не съдържала колаген, така че учените не са успели да я датират. Но артефактът е намерен в културни слоеве на 39 600 години и костта вероятно е била използвана около това време.

През този период Европа и Иберийският полуостров са били студени и климатът им е приличал повече на съвременен Сибир. Хората са се нуждаели от топли дрехи, изработени от животински кожи.

Частите от облеклото е трябвало да бъдат зашити, но иглите с уши все още не са били изобретени. Вместо това, според археолозите, хората са използвали по-примитивен инструмент. Поставяли кожата върху нещо като основа и са правели дупка в нея с остър предмет. Впоследствие в тази дупка е промушвана нишка.

Намерената от археолозите кост, според учените е послужила точно за такава основа. По повърхността ѝ са запазени вдлъбнатини от върха на шило. Учените са се опитали да повторят метода на шиене на древните хора и са установили, че на основата се появяват точно същите вдлъбнатини.

Изследователите заключават, че по този начин хората могат да шият не само дрехи, но и обувки и чанти.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прометей с гащи от Скопие

    4 0 Отговор
    Първото училище по шев и кройка е открито в северната част на Македония в най-северния квартал на Скопие и е още от трети век преди Христа!
  • 2 намагаре

    2 0 Отговор
    Археолозите могат ли да кажат от кога започват да окапват козините и опашките на маймуните
  • 3 Дарвин

    1 0 Отговор
    преди се учеше в училище сега не знам дали ги учат на това... може да не е модерно да знаеш... или пък онлайн се усвоява!?
    имаше един виц: като знам какъв инженер съм ме е страха да отида на доктор!