Last news in Fakti

24 Май, 2023 08:25 3 875

7 трика за гладене, които ще заобичате

  • трик-
  • гладене-
  • ютия-
  • emag

Качеството и функционалността на ютията са наистина важни, но не и достатъчни

7 трика за гладене, които ще заобичате - 1
Снимкa: Shutterstock

Гладенето изглежда като лесна работа и повечето домакини си мислят, че е достатъчно да си купят добра ютия, за да изглеждат перфектно. И да, качеството и функционалността на ютията са наистина важни, но не и достатъчни. В следващите редове ще ви разкажем за няколко страхотни трика, които ще ви позволят да гладите още по-бързо, лесно и ефикасно. Прочетете ги и ги изпробвайте.

Алуминиево фолио

При гладене ютията използва пара и топлина, които навлизат в текстила и така го изглаждат. Освен в него обаче, те проникват и в масата за гладене отдолу. За да избегнете разхищението на пара и топлина и да подобрите ефективността на гладенето, просто разстелете лист алуминиево фолио под покривалото на масата. То ще задържа температурата и парата и така ще направи гладенето много по-лесно.

Гладене наопаки

Сигурно сте забелязали, че някои материи дрехи придобиват неприятна лъскавост, когато ги гладите. Обикновено това са тъмни или черни дрехи, както и някои специфични материи. За да избегнете това, обърнете ги и ги гладете от опаковата им страна.

Кърпа за гладене

Друг начин да избегнете лъскавината е да гладите през кърпа. Изберете кърпа или парче плат от тънка, лека материя, най-добре е да е памучна. Поставете я върху дрехата и преминете с ютията само върху кърпата, без да докосвате друго. Преместете кърпата на ново място, когато сте готови с определената зона. Този трик е много подходящ за вълнени дрехи.

Гладене на влажни дрехи

Има дрехи, които се гладят наистина трудно – обикновено са от дебели материи. Такива могат да бъдат дънките, якетата, панталоните от рипсено кадифе и др. За да се справите наистина перфектно с тях, не чакайте да изсъхнат нацяло, преди да ги сложите на масата за гладене. Нека бъдат леко (но наистина леко) влажни – така гънките ще изчезнат значително по-лесно.

Ако все пак са съвсем сухи и има места, които ви затрудняват, използвайте функцията за пръскане с вода на ютията, за да овлажните намачкания участък. Този трик не е чак толкова ефикасен като гладенето на влажни дрехи, но все пак ще ви свърши работа.

Колосване

Малко хора прибягват до колосване на дрехите си в днешно време, но ако все пак имате нужда да стегнете тоалета си, използвайте не много гореща ютия – в противен случай колата ще полепне по повърхността на ютията.

Охлаждане

Един от най-важните трикове при гладене всъщност се прави след гладенето – трябва да оставите дрехите да се охладят, преди да ги сгънете за гардероба или да ги облечете. Докато са топли и леко влажни, дрехите се мачкат много по-лесно и ефектът от гладенето ще се изпари съвсем бързо. Препоръчваме да слагате дрехите на закачалка или да ги разстелите, за да се охладят добре, преди да правите с тях каквото и да е.

Почистване на ютията

Изключително важно за гладенето е да поддържате ютията си в перфектно състояние – да почиствате редовно плочата от замърсявания, както и да премахвате натрупания варовик от вътрешността на уреда. Вземете си специализирани препарати за ютия и ги прилагайте според указанията на производителя. Варовика може да избегнете, ако използвате дестилирана вода за ютията си.



Свързани новини